گزارش انرژی
اولین حضور نفتی مسکو در خزر
گروه انرژی- بعد از اجلاس اخیر آکتائو در قزاقستان که با حضور روسای جمهور روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان برگزار شد، به نظر میرسد که روسیه هم تصمیم دارد بدون مشخص شدن وضعیت رژیم حقوقی دریای خزر به تولید نفت و گاز در این حوزه بپردازد. بر اساس اعلام روسای شرکت نفتی روسی لوک اویل، قرار است اولین نفت روسیه در خزر در مارس ۲۰۱۰ استخراج شود. این موضوع در شرایطی است که پیش از این سه کشور جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان بدون اینکه مسائل مربوط به دریای خزر حل و فصل شود به برداشت نفت و گاز از این حوزه پرداخته اند و ایران تا به امروز سهمیاز نفت خزر نداشته است.
رییس لوک اویل پیشبینی کرد که این شرکت تولید از میدانهای نفتی دریای خزر را در مارس ۲۰۱۰ آغاز کند. به گزارش رویترز، وحید علی الکبرافوایاجد توضیح داد:
لوک اویل، دومین تولید کننده بزرگ نفت روسیه ممکن است تولید این ماده را از میدانهای نفتی دریای خزر در مارس ۲۰۱۰ آغاز کند.لوک اویل از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵، ۶حوزه نفتی در این منطقه دریای خزر کشف کرده است. لوک اویل اعلام کرده است تا سال ۲۰۱۶ قادر به تولید روزانه ۲۴۰هزار بشکه نفت، تنها از دو میدان کورچاگین و فیلانوسکی در دریای خزر خواهد بود.
رییس لوک اویل یادآور شد: سرمایهگذاری در بخش روسی دریای خزر در ۶ سال و نیم آینده، در مجموع ۱۲میلیارد دلار خواهد بود. ذخایر اثبات شده روسیه در دریای خزر حدود ۳۰۰میلیون بشکه و ذخایر احتمالی آن ۷میلیارد بشکه است. پیشبینی میشود تولید نفت روسیه از این ناحیه در سال ۲۰۱۰ به ۱۰۰هزار بشکه در روز برسد.
اولین تولید نفت روسیه در حالی از سال ۲۰۱۰ آغاز میشود که در سال ۲۰۰۸ میزان برداشت سه کشور جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان بالغ بر ۷/۲میلیون بشکه در روز بوده که سهم ایران از این میزان برداشت، صفر بوده است.
افزایش تولید نفت و گاز دریای خزر توسط این سه کشور در سالهای گذشته بسیار چشمگیر بوده است و غیبت ایران در این برداشتهای نفت و گاز به چشم میخورد.
ایران یکی از پنج همسایه ساحلی خزر است و در شرایطی که چهار کشور دیگر همسایه خزر، در رقابتی نفسگیر مشغول توسعه عملیات و تولید از میادین نفتی فراساحلی خود در این دریاچه هستند، سهم ایران در تولید حاملهای انرژی از منابع بستر این دریاچه، صفر است.
این در شرایطی است که مقامات نفتی ایران نیز قصد دارد از اواسط مهر ماه سکوی ایران-البرز را در موقعیت حفاری خود در فاصله ۲۵۰کیلومتری از ساحل نکا قرار دهد و عملیات حفاری در خزر را شروع کند. حال باید دید که بهرغم مشخص نشدن رژیم حقوقی دریای خزر، واکنش این کشورها به حفاری ایران در خزر چگونه خواهد بود.
ارسال نظر