وزارت بهداشت: برنجها آلوده نیستند
استاندارد: مرغ یک پا دارد
باسماتی در انزلی
گروه صنعت و معدن- محبوبه فکوری: پس از گذشت ۴ روز از اعلام موضع موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مبنی بر آلوده بودن برنجهای وارداتی، روز گذشته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که برنجهای وارداتی هیچ نوع آلودگی ندارند.
باسماتی در انزلی
گروه صنعت و معدن- محبوبه فکوری: پس از گذشت 4 روز از اعلام موضع موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مبنی بر آلوده بودن برنجهای وارداتی، روز گذشته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که برنجهای وارداتی هیچ نوع آلودگی ندارند.
اما، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران همچنان میگوید «مرغ یک پا دارد» و برنجها آلوده هستند.
برنجها فلز سنگین ندارند
موسسه استاندارد شنبه گذشته در گزارشی اعلام کرد که ۱۳ برند برنجهای وارداتی آلوده به فلزات سنگین از جمله سرب، جیوه و کادمیوم هستند و میزان برخی از این عناصر در انواعی از برندها، حتی ۳۵ برابر حد استاندارد است.
اما وزارت بهداشت که در ابتدا از هرگونه اظهار نظر و موضع گیری در رابطه با گزارش تکان دهنده استاندارد خودداری کرده و نظر کارشناسی خود را به آینده موکول کرده بود، سرانجام روز گذشته اعلام کرد که هیچ نوع آلودگی در برنجهای وارداتی وجود ندارد.
مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت میگوید: « بررسیهای وزارت بهداشت بر روی غالب برنجهای وارداتی مجاز و مارک دار که در بازار توزیع شده، نشانگر آن است که هیچ موردی از آلودگی به فلزات سنگین در برنجهای وارداتی وجود ندارد.»
محمولهها قانونی و سالم است
به دنبال اظهار نظر وزیر بهداشت، قاسمعلی حسنی، رییس اتحادیه بنکداران که از ابتدا به دلیل جایگاه سندیکایی خود نسبت به صحت تحقیقات و گزارشهای موسسه استاندارد تردید داشت، دیروز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به جلسه سه شنبه گذشته با مسوولان استانداری تهران نیز ارائه اسناد و مدارک قانونی واردات برنج و تاییدیه وزارت بهداشت بر بهداشتی بودن این محمولهها، تصریح کرد که محمولههای برنج وارداتی، قانونی و سالم هستند.
حسنی افزوده بود که هیچگونه خلافی در واردات انواع برنج خارجی تایید نشده و اعلام اسامی13 نوع برنج وارداتی در رسانهها مبنی بر غیربهداشتی بودن آنها، غیرواقعی و بیاساس است.
۲میلیون تن برنج وارداتی در بازار
در این میان، گزارش گمرک نشانگر این است که در 17 ماه گذشته، 2میلیون و 43هزار تن برنج به ارزش 3/1میلیارد دلار از 20 کشور به ایران وارد شده است. اما ورود حتی یک کیلوگرم از این برنجها، بدون مجوز وزارت بهداشت، موسسه استاندارد و سازمان حفظ نباتات صورت نگرفته است.
گمرک همچنین موضوع واردات قاچاق برنجهای آلوده را مطرح میکند و معتقد است که به طور قطع برنجهای وارداتی از مبادی رسمی، هیچگونه آلودگی ندارند.
این در حالی است که بخشی از برنجهای هندی و پاکستانی از مبدا امارات متحده عربی (دبی) وارد کشور شده است.
مصرف سالانه کشور،۶/۲ میلیون تن
مصرف سالانه برنج بین 2 میلیون و 650هزار تا 2میلیون و 700هزار تن است که کسری نیاز باید از طریق واردات تامین شود. این درحالی است که افزایش 54درصدی واردات برنج در 5ماه نخست امسال، نسبت به مدت مشابه سال قبل که واردات 653هزار و 410تن برنج را به کشور رقم زد، واکنشهای متعددی در پی داشته است.
اما فرد دیگری که به گزارش موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی واکنش نشان میدهد، حمید صافدل، مدیرکل مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی است.
صافدل میگوید: « برنجهای وارداتی در دو مرحله مورد نظارت قرار میگیرند. یک مرحله در زمان ثبت سفارش اولیه است که در آن، براساس موافقتهایی که سازمان حفظ نباتات کرده، کلیه واردکنندهها متعهد هستند ماده 11قانون حفظ نباتات را رعایت کنند.»
به گفته مدیرکل مقررات صادرات و واردات، طبق ماده ۱۱ قانون حفظ نباتات، کلیه واردکنندگان مواد نباتی ملزم هستند قوانین نباتی کشور را رعایت کنند و نمونههای آن را به تایید وزارت کشاورزی برسانند.
تعهدات کاغذی
صافدل به ایسنا میگوید: «این موضوع در بحث ثبت سفارش در حد کاغذ است و روی کاغذ این تعهد را میدهند. بعد از آن هم فروشنده خارجی ملزم است که اعلام کند برنج او تابع چه استانداردهایی است.»
وی با بیان اینکه پس از این، چند ماه بعد، کالا وارد میشود، میافزاید: «در مرحلهای که برنج وارد کشور میشود، سه دستگاه در گمرکات بر این موضوع نظارت میکنند. یعنی آنچه که در کاغذها یا به صورت شفاهی گفته شده در اینجا براساس نمونهبرداری باید تایید شوند که این سه دستگاه عبارت از سازمان حفظ نباتات وابسته به جهاد کشاورزی، معاونت غذایی وزارت بهداشت و سازمان استاندارد هستند».
این مقام مسوول اضافه میکند: «این سه سازمان براساس نمونهبرداری و رویت کالا و تاییدیه آزمایشگاهی، نظر خود را میدهند. به عبارتی این اقدام براساس اظهارات کیفی نیست، بلکه براساس نمونهبرداری کالایی است و این اتفاق را با گمرک هم که چک کردیم گمرکات اجرایی اعلام کردند در مرحله ترخیص این مساله را رعایت میکنند و این اتفاق میافتد.»
مرغ یک پا دارد!
در این میان، اظهارات وزیر بهداشت، واکنش رییس سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی استان تهران را برمیانگیزد. به نحوی که وی با بیان انتظار خود از وزیر بهداشت، از وی درخواست میکند که قبل از هرگونه واکنشی، به بررسی نمونههای آزمایشگاهی این سازمان بپردازد.
رییس سازمان استاندارد استان تهران در این رابطه میگوید: « من هنوز مصاحبه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را مطالعه نکرده ام، ولی تصور میکنم که باید به من حق دهید که انتظار داشته باشم وی، به عنوان وزیر بهداشت که خوشبختانه اشراف کافی در زمینه تخصصی خود دارد، قبل از هرگونه اظهارنظری، بنده را به دفتر خود احضار میکردند و مستندات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران را هم میدیدند.»
مهدی پورهاشم به خبرنگار دنیای اقتصاد میافزاید: « در مورد سوسیس و کالباس نیز صحبتهایی شده است، بهتر بود «لام»های آزمایشگاهی و نمونههایی را که آزمایشگاههای معتمد ما در دارو نگه داشتهاند نیز میدیدند، استدلالهای ما را میشنیدند و بعد به طور قطع ممکن بود در این زمینه مصاحبه نکنند.»
پورهاشم به اظهارات رییس اتحادیه بنکداران نیز واکنش نشان میدهد و تنها به این جمله بسنده میکند که « هیچ بقالی نمیگوید ماست من ترش است.» وی همچنین از خبرنگاران رسانههای گروهی نیز درخواست میکند که از یک موضع معقول و منطقی، با مساله آلودگی برنجهای وارداتی برخورد کنند.
ارجاع به مراجع
البته موضوع به مراجع قضایی نیز ارجاع شده و جلساتی نیز در استانداری تهران در این رابطه تشکیل شده است. حال باید دید آیا گزارشات موسسه استاندارد مورد تایید وزارتخانههای بهداشت و درمان و مراجع قضایی قرار میگیرد یا دیدگاههای دیگری در این زمینه مطرح میشود؟
استاندار فقط صحبت میکند
اگرچه، در جلسه روزهای گذشته شورای استاندارد استان تهران، تصمیم بر این شده که هرگونه اطلاع رسانی، تنها از طریق «آقای استاندار» صورت گیرد.
ارسال نظر