وزارت صنایع و سازمان محیطزیست با هم کنار میآیند؟
منطقهبندی جدید برای استقرار صنایع در کشور
گروه صنعت و معدن - معاون دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست از نهایی شدن بازنگری ضوابط استقرار صنایع کل کشور در کمیسیون زیربنایی صنعت و محیط زیست دولت خبر میدهد و میگوید: این ضوابط برای تصویب نهایی به کمیسیون اصلی ارسال میشود. علیرضا رحمتی درباره بازنگری ضوابط استقرار صنایع کل کشور گفت: در گذشته ضوابط استقرار صنایع مصوب سال ۷۸ و کدبندی صنایع انجام شده بود، در این ضوابط استقرار صنایع با توجه به شدت و ضعف آلودگی با فاصله معینی از مناطق مسکونی، شهر و روستا انجام میشد.
وی با اشاره به ایرادات وزارت صنایع در این زمینه اظهار داشت: قرار شد کمیته ویژهای متشکل از وزارت صنایع، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت مسکن و معاونت حقوقی ریاست جمهوری تشکیل شود و ایرادات اصلاح و نهایی شود.
رحمتی با بیان اینکه به زودی بازنگری انجام شده برای کمیسیون اصلی ارسال میشود، گفت: در گذشته فاصله مدنظر برای استقرار صنایع برای روستاها و شهرها یکسان بود، اما این بار این فاصله برای شهرها و روستاها متفاوت است.
صنایع آبخور و دشتهای بحرانی
وی گفت: با توجه به ضوابط منطقهای ملی که کشور را به ۱۰ منطقه تقسیم کرده است، در این بازنگری نیز ضوابط منطقهای شده است و ملاحظات خاصی برای شمال کشور در نظر گرفته میشود. ضمن اینکه برای مناطق مرکزی که دشتهای بحرانی آب وجود دارد، استقرار صنایع آببر و انرژیبر محدود میشود.
رحمتی همچنین گفت: تقسیمبندی کدها نیز رایانهای شده است و برای هر واحد صنعتی رقمی در نظر گرفته میشود که به صورت آنلاین مشخص میکند.
فاصله شهر و روستا با صنایع
معاون دفتر ارزیابی سازمان حفاظت محیطزیست درباره تغییر فواصل گروههای مختلف صنعت نسبت به مناطق مسکونی، شهر و روستا، گفت: برای مثال میزان فاصله برای صنایع کد «ه» از مرکز استان،۱۵۰۰ بوده است، ولی در حال حاضر با اصلاحات انجام شده واحدهای این کد باید از مرکز استان ۳کیلومتر فاصله داشته باشند. همچنین فاصله این گروه از مرکز شهرستان ۲کیلومتر، از شهر۱۵۰۰ متر و از روستا به هزار متر تغییر کرده است.
وی افزود: در واقع برای روستا چون تمرکز صنعت کمتر است و آلودگی زیادی ایجاد نمیکند، این فاصله از ۱۵۰۰ به هزارمتر کاهش یافته است. وی با اشاره به اینکه در دولت قبل مادهای به استقرار صنایع اضافه شده بود، مبنی بر اینکه در مراکز جمعیتی کمتر از ۳۰۰هزار نفر جمعیت، گروههای مختلف صنایع به یک گروه بالاتر ارتقا پیدا میکردند، گفت: این مساله باعث شد که فاصلهها با مراکز مسکونی و شهرها نیز کاهش یابد و مشکلات زیادی ایجاد کرده بود که این ماده نیز حذف شد.
رحمتی افزود: در این بازنگری، استقرار صنایع در اراضی کشاورزی نیز در چارچوب قوانین و مقررات پس از کسب موافقت وزارت جهاد کشاورزی ابلاغ میشود.
مشکلی به نام بههم ریختگی
معاون دفتر ارزیابی سازمان محیطزیست با اشاره به اینکه مهمترین موضع زونبندی شهرکهای صنعتی است، اظهار داشت: زونبندی به معنای منطقهبندی صنایع است. صنایع در شهرکهای صنعتی به هم ریخته هستند و این بزرگترین مشکل است. وی ادامه داد: وقتی در یک شهرک صنعتی واحد شیمیایی در کنار صنایع غذایی مستقر میشود، از آلودگی یکدیگر متاثر میشوند. به همینخاطر جدولی برای استقرار صنایع مختلف در شهرکهای صنعتی تهیه شد.
رحمتی افزود: در این بازنگری زون شیمیایی در منتهاالیه باد غالب شهرک قرار میگیرد و صنایع غذایی در منتهاالیه شهرک هستند که هیچگونه آلودگی از زون شیمیایی وجود نداشته باشد.
معاون دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست با بیان اینکه استانداردهای زیست محیطی برای فاضلاب نیز منطقهای میشود، تصریح کرد: طبق مادهای جدید قرار شد استانداردهای ملی، منطقهای شود. به طور مثال در شهری مانند تهران استانداردها باید شدت یابد، اما برای استانی نظیر سیستان و بلوچستان ممکن است این استانداردها شدت نیابد. وی همچنین درباره تصفیهخانه شهرکهای صنعتی گفت: در گذشته وزارت صنایع با استعلام از محیط زیست نسبت به واگذاری واحدها، اقدام میکرد و پس از استقرار واحدها، سیستم تصفیه فاضلاب را احداث نمیکردند، به این ترتیب آلودگیها به سرعت وارد محیط میشد.
رحمتی ادامه داد: با این ماده قانونی جدید تعیین شده، زمانی که ۵۰ درصد واگذاریها انجام شد، متقاضی شهرکصنعتی موظف است نسبت به احداث تصفیه فاضلاب مرکزی اقدام کند. پس از پیشرفت ۳۰درصدی احداث تصفیهخانه، سپس میتواند نسبت به واگذاری بقیه واحدها اقدام کنند.
وی با اعلام حذف کمیته ماده ۴ در بازنگری استقرار صنایع، گفت: در موارد استثنایی امکان ضوابط استقرار صنایع در کمیته استانی مرکب از نمایندگان وزارت صنایع، محیطزیست، جهادکشاورزی و استانداری، مورد تصمیمگیری قرار میگرفت، اما بهرغم خوب بودن حضور کمیته ماده۴، باعث سوءاستفادههای زیادی در استانها شده است.
دو شهرک صنعتی خارج از مرز
ایلنا- هیات وزیران با اختصاص صدهکتار از اراضی شهرک صنعتی سالاریه ورامین، برای استقرار صنایع جدید موافقت کرد.
محمدرضا مس فروش، رییس سازمان صنایع و معادن استان تهران با اعلام این خبر افزود: مصوبه جدید برای آن دسته از طرحهای صنعتی است که در حال حاضر به علت فقدان زمین، در شهرکهای صنعتی خارج از شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران در شهرکهای صنعتی اشتهارد و فیروزکوه در نوبت واگذاری زمین قرار دارند. وی تصریح کرد: انتخاب و ویژگی مهم شهرک صنعتی سالاریه برای استقرار این صنایع، به دلیل داشتن منابع آب فراوان در ۵۰کیلومتری تهران است که البته نوع و منطقهبندی صنایع برای پذیرش واحدهای مشمول، در دست بررسی است.
ارسال نظر