فاز ۹ و ۱۰؛ از افتتاح تا بهرهبرداری
تجهیزات رسید، نرسید
گروه انرژی- شرکتهای مسوول هیچ خبر قطعی از روند تامین تجهیزات سر چاهی فاز ۹ و ۱۰ منتشر نمیکنند. مشخص نیست که تجهیزات سرچاهی و درون چاهی فاز ۹ و ۱۰ را یک شرکت کرهای میسازد یا چینی. در این حیص و بیص شنیدههای ضد و نقیضی شنیده میشود. اگر چه در روزهای پایانی سال ۸۷ طرح توسعه مراحل ۹ و ۱۰ پارس جنوبی با حضور رییسجمهوری و وزیر نفت به طور رسمی به بهرهبرداری رسید، اما بخش دریایی این دو فاز همچنان درگیر مشکل تامین تجهیزات درون چاهی هستند. یک منبع آگاه در وزارت نفت در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در این مورد اظهار داشت: «به دنبال امتناع شرکت کیش اورینتال وابسته به شرکتهالیبرتون در آمریکا به تحویل تجهیزات سر چاهی و درون چاهی بخش دریایی فازهای ۹ و ۱۰، یک شرکت ایرانی قرار است این تجهیزات را تولید کند.»
به گزارش خبرنگار ما، تجهیزات سرچاهی فازهای ۹ و ۱۰ از جمله بخشهایی است که در صورت تهیه زمان بهرهبرداری کامل از دو فاز را به جلو میاندازد. از آنجایی که تولید این تجهیزات مدرن در اختیار آمریکا است، عدمتوانایی در تهیه این کالا میتواند صنعت نفت و گاز ما را دچار مشکل کند. در این بین چندی قبل اعلام شد که ایران قصد عبور از انحصاری بودن تولید تجهیزات سرچاهی را دارد. به گونهای که به گفته این منبع آگاه قرار است شرکتی به نام «تراث پرشیا» این تجهیزات را پس از تولید به طور آزمایشی روی دو چاه این دو فاز امتحان کند و در صورت موفقیت روی سایر چاههای این دو فاز نصب کنند. در این بین پیگیریهای «دنیای اقتصاد» جهت مصاحبه با مسوولان این شرکت جهت کسب اطلاع از صحت و سقم این موضوع به نتیجهای نرسید. شنیدههای ما حاکی از این بود که در صورت عدمموفقیت این شرکت در تولید تجهیزات درون چاهی، این تجهیزات از شرکتهای اروپایی یا روسی تهیه خواهد شد. در این رابطه خبرگزاری مهر نیز روز گذشته گزارش داد که با وجود گذشت ۱۶۲ روز از افتتاح فازهای ۹ و ۱۰ میدان پارس جنوبی اما چاههای دریایی این دو فاز به دلیل تامین نشدن تجهیزات درون چاهی هنوز قادر به تولید گاز از دریا نیستند. این خبرگزاری در ادامه گزارش خود آورده است که با توجه به عدمتامین تجهیزات درون چاهی، هماکنون شرکت ملی نفت در حال مذاکره با یک شرکت چینی برای خرید تجهیزات از سایر شرکتها است. در همین رابطه چندی پیش مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه به دلیل توقیف تجهیزات سرچاهی از سوی آمریکا، موضوع را به دادگاه بینالمللی اعلام کردیم، گفت: «به دادگاه بینالمللی ادعای خسارت کردیم و امیدواریم با پیگیری شرکت کالای نفت تهران این مساله به نتیجه برسد.»
وی با انتقاد از عملکرد دوگانه کشورهای غربی در قبال ایران اظهار داشت: «آمریکا عملکرد دوگانهای در ارائه تجهیزات حفاری در قبال ایران داشته و این در حالی است که این تجهیزات در راستای تامین انرژی دنیا به کار گرفته میشود.» وکیلی در همین حال تاکید کرد: «تجهیزات یاد شده در کشور در حال ساخت است.»
البته مسوولان شرکت نفت و گاز پارس و مجریان فاز ۹ و ۱۰ پارس جنوبی نیز حاضر نشدهاند با وجود پیگیریهای دنیای اقتصاد، در خصوص آخرین روند این دو فاز و تاخیرهای صورت گرفته در خصوص تولید و دریافت گاز از فازهای ۹ و ۱۰ مصاحبهای انجام دهند.
هماکنون فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی، گاز مورد نیاز خود را به میزان دو فاز و به میزان ۲میلیارد فوتمکعب از فازهای ۶، ۷ و ۸ پارس جنوبی دریافت می کنند و طبق برنامهای از پیش تعیین شده تولید گاز از سه فاز یاد شده برای تزریق به میدان آغاجاری پیشبینی شده است. با توجه به افتتاح رسمی طرح تزریق آغاجاری در نیمه خرداد ماه امسال به نظر میرسد که دو فاز ۹ و ۱۰ پارس جنوبی باید هر چه سریعتر تکمیل شده و از گاز تولیدی خود برای پالایشگاههای آن استفاده شود. در این بین به گفته مسوولان قرار بود که فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی در شش ماه نخست امسال به طور مستقل از سایر فازها و از چاههای خود گاز دریافت و تولید کنند. بر این اساس چاههای فاز ۹ از بهار امسال و چاههای فاز ۱۰ از تابستان قرار بود بهتدریج در مدار تولید قرار گیرند.
ارسال نظر