به دنبال چاپ گزارشی از وضعیت ایرالکو با عنوان «آ» مثل آلودگی «ب» مثل بیکاری، که در آن نیروگاه شازند از سوی معاون برنامه‌ریزی استاندار مرکزی به عنوان یکی از منابع مهم آلوده‌کننده شهر اراک نام برده شده بود، این شرکت با ارسال توضیحی چهار بندی که در مهمترین بند آن اعلام شده که این نیروگاه ناگزیر باید از سوخت جایگزین برای تولید برق استفاده کند. این در حالی است که در گزارش «دنیای اقتصاد» آمده است: «در صورتی که گاز مورد نیاز این نیروگاه تامین شود، تولید این واحد آلودگی به دنبال ندارد، اما اگر از مازوت برای تولید برق استفاده شود، آلودگی ایجاد می کند».

متن کامل این توضیح که الزاما تمام آن پاسخی به گزارش دنیای اقتصاد نیست، به این شرح است:

احتراما چنانچه مستحضرید، آن روزنامه محترم در صفحه سوم شماره ۱۸۶۶ مورخ ۱۹/۵/۸۸ بخش‌هایی از مصاحبه جناب آقای عاشوری، معاونت محترم استانداری مرکزی و آقای اصیلیان معاون سازمان محیط‌زیست را به چاپ رسانده که براساس قانون مطبوعات ضروری است جوابیه این شرکت را در همان صفحه درج و منتشر نمایید.

اولا: انتظار می‌رود مسوولان محترم ارشد استان و ... که در جایگاه حقوقی رفیعی قرار دارند، قبل از هر گونه اعلام نظر درخصوص موارد تخصصی، آمار و اطلاعات لازم را از مراجع مربوطه اخذ و با پشتوانه محکم علمی اعلام‌نظر بفرمایند.

ثانیا: اساسا سوخت اول نیروگاه شازند در طول سال و حداکثر زمان ممکن گاز است و با لحاظ مولفه‌های مختلف اعم از ارزان بودن و مقرون‌به‌صرفه بودن آن و نیز تقبل عوارض زیست‌محیطی اولویت نیروگاه مصرف گاز است، لکن با توجه به اینکه در فصل زمستان حسب سیاست‌های موجود، مصرف خانگی در اولویت اول است و هیاتی از نمایندگان وزارت نفت و نیرو میزان سهمیه نیروگاه‌های کشور را تعیین می‌نمایند، تعیین سهمیه گاز و نوع سوخت کاملا از حیطه اقتدار این نیروگاه خارج بوده و ناگزیر جهت تامین برق که نیاز بالفعل و فوری کشور است، می‌بایستی از سوخت جایگزین برای تولید برق استفاده گردد.

ثالثا: نیروگاه حرارتی شازند دارای استاندارد بین‌المللی زیست‌محیطی ISO۱۴۰۰۰ که متضمن معیارهای پذیرفته‌شده جهانی درخصوص محیط‌زیست است بوده و حداکثر توان خود را با ایجاد بهترین و بیشترین سرانه فضای سبز مصروف نموده تا کمترین آلودگی زیست‌محیطی را به‌وجود آورد.

رابعا: متاسفانه هوای شهر اراک از سالیان قبل به دلیل هم‌جواری با صنایع متعدد و ازدحام بیش از حد وسائط نقلیه آلودگی داشته و اگر چنانچه ۹۰درصد آلودگی حاضر را به نیروگاه شازند اختصاص دهیم، پس آن گاه صحبت‌های پیشینیان عبث و بیهوده به نظر خواهد رسید! بنابراین شرط انصاف آن نیست که با اینگونه مطالب و ذکر دیدگاه‌های شخصی، خستگی را بر قامت پرسنل و کارگران زحمت‌کش آن مستولی و ماندگار نماییم.