ایسنا- بررسی آمار صادرات سیمان ایران طی ۱۱ سال گذشته نشان می‌دهد که نمی‌توان هیچ‌گونه روند مشخصی را برای آن در نظر گرفت و در واقع می‌توان عنوان کرد که صادرات سیمان ایران در مدت زمان یادشده فراز و نشیب‌های زیاد و در عین حال بی‌نظمی‌های شدیدی را تجربه کرده است. طی ۱۱ سال گذشته بیشترین آمار صادرات سیمان از کشورمان مربوط به سال ۱۳۸۰ با دومیلیون و ۶۰۰‌هزار تن بوده است.

این در حالی است که کمترین صادرات سیمان از ایران در سال گذشته و با تنها ۱۷۲‌هزار تن رخ داده است.

همچنین بررسی فرآیند صادرات سیمان طی ۱۱ سال گذشته نشان می‌دهد که رشد صادرات سیمان از ایران هیچ‌گاه به مدت سه سال متوالی محقق نشده و این نشان می‌دهد که صنعت سیمان ایران به دلایل مختلف در زمینه صادرات هرگز نتوانسته از قابلیت‌های خود استفاده کند.

بررسی آمار نیز نشان می‌دهد که در سال گذشته، ایران تنها معادل ۳۸/۰درصد از کل تولید سیمان خود را صادر کرد که نسبت فوق‌العاده پایینی محسوب می‌شود. تولید سیمان

ایران در این سال به حدود ۴۴میلیون و ۴۰۰‌هزار تن رسیده بود.

تولید بانظم، صادرات بی‌نظم!

در واقع می‌توان گفت همان‌قدر که رشد تولید سیمان در ایران طی این سال‌ها منظم بوده است، به همان نسبت صادرات سیمان کشورمان از بی‌نظمی شدیدی رنج برده است و همان‌طور که گفته شد، رشد صادرات سیمان ایران هیچ‌گاه به مدت سه سال متوالی محقق نشده است.

در سال ۱۳۸۰ که بیشترین رقم صادرات سیمان از کشورمان در آن سال محقق شد، ایران در مجموع حدود ۷۵/۹درصد از کل تولید سیمان خود را صادر کرده بود که برای آن سال رقم به نسبت مناسبی به شمار می‌رود.

رقابت منفی، رکود دردسرساز

اما در حالی که انجمن تولیدکنندگان سیمان ایران صادرات بیش از ۵میلیون تن سیمان را از کشورمان برای سال جاری پیش‌بینی کرده است، به نظر می‌رسد تحقق این هدف با موانع زیادی مواجه شده است.

از یک سو ایجاد رقابت منفی بین تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای صادراتی و از سوی دیگر رکود حاکم بر بازار کشورهای همسایه و منطقه از عواملی بوده‌اند که به شدت صادرات سیمان ایران را مورد تهدید قرار داده‌اند.

همچنین حضور رقبای قوی مانند چین، هند و پاکستان در کشورهای منطقه که سابقه صادراتی بیشتری نسبت به تولیدکنندگان ایرانی دارند، باعث شده است که تولیدکنندگان ایرانی بعضا در بازارهای منطقه دچار مشکل شوند.

همسایه‌هایی که مشکل ایجاد می‌کنند!

در این بین به نظر می‌رسد حتی صادرات به برخی از کشورهای همسایه با مشکل تعرفه نیز روبه‌رو شده است. مدیر فروش شرکت سیمان تهران در این باره توضیح داد: یکی از مشکلات تولیدکنندگان ایرانی برای حضور در بازار سیمان آذربایجان مربوط به اخذ تعرفه واردات از سیمان تولیدی ایران است؛ به طوری که در حال حاضر کشور آذربایجان از سیمان وارداتی از ایران تعرفه به نسبت بیشتری از واردات سیمان تولیدی کشورهای دیگر مانند چین و پاکستان می‌گیرد که این وضعیت به معضلی برای صادرکنندگان ایرانی تبدیل شده است. به گفته هدایت رضوی، در حال حاضر آذربایجان از هر تن سیمان صادراتی از ایران به این کشور حدود ۳۰دلار تعرفه واردات می‌گیرد. وی یادآور شد: مدت‌ها نبود ایران در بازارهای سیمان کشورهای منطقه باعث شده تا رقبای دیگر مانند چین و پاکستان جای پای خود را در این بازارها محکم کنند و تولیدکنندگان ایرانی برای تقویت حضور خود در بازارهای منطقه نیاز به زمان و تلاش بیشتری دارند.

به این ترتیب به نظر می‌رسد مسوولان وزارت صنایع و معادن و حتی وزارت امور خارجه باید دست به کار شده و برخی موانع به وجود آمده بر سر راه تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای منطقه را برطرف کنند.

تشکیل کنسرسیوم صادرات؛ ضرورتی انکارناپذیر

از سوی دیگر نیز ایجاد رقابت منفی بین تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای منطقه باعث شده است که انجمن تولیدکنندگان سیمان به فکر ایجاد کنسرسیوم صادرات بیفتد. کنسرسیومی که البته هنوز تشکیل نشده است و به نظر می‌رسد در صورتی که تولیدکنندگان در زمینه تشکیل چنین اتحادی به توافق نهایی نرسند، صادرات سیمان ایران در ادامه سال جاری با مشکلات بیشتری نیز مواجه خواهد شد.