رییس کمیسیون انرژی:
۲ برگ یادداشت از یک قرارداد به مجلس رسید
عاصم حسین، وزیر فدرال و مشاور انرژی پاکستان در حال رایزنی با وزیر نفت ایران
گروه انرژی – در حالی نظارت بر قرارداد فروش گاز به پاکستان از سوی مجلس از سوی مسوولان وزارت نفت رد میشود که نمایندگان مجلس به دلیل تعهدآور بودن این قرارداد در طولانی مدت برای کشور، خواستار تصویب آن در مجلس شدهاند.
عکس: شانا
عاصم حسین، وزیر فدرال و مشاور انرژی پاکستان در حال رایزنی با وزیر نفت ایران
گروه انرژی - در حالی نظارت بر قرارداد فروش گاز به پاکستان از سوی مجلس از سوی مسوولان وزارت نفت رد میشود که نمایندگان مجلس به دلیل تعهدآور بودن این قرارداد در طولانی مدت برای کشور، خواستار تصویب آن در مجلس شدهاند. در این بین سیدرضا کساییزاده چندی پیش در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» عنوان کرد: «ما آمادگی خودمان را برای تشریح قرارداد فروش گاز به پاکستان برای کمیسیون انرژی مجلس اعلام کردهایم. به دلیل محرمانه بودن فرمول قرارداد امکان فاش کردن آن وجود ندارد، ولی امکان دسترسی دستگاههای نظارتی به قرارداد و فرمول وجود دارد و ما میتوانیم تمام اطلاعات مربوط به قرارداد را در اختیارشان قرار دهیم.»
اما غلامحسین نوذری، وزیر نفت در گفتوگو با مهر با بیان اینکه قراردادهای تجاری صادرات گاز نیازی به نظارت مجلس ندارد، گفته است: قراردادهای صادرات گازی که ما بین شرکت ملی نفت ایران و یک شرکت خصوصی امضا میشود، به نظارت و بررسی مجلس نیاز ندارند.
وی در عین حال اظهار داشته است که قراردادهای صادرات گازی که بین ۲ دولت نهایی میشود باید به تایید مجلس برسد، اما قراردادهای تجاری که بین ۲ شرکت امضا میشود با توجه به فراز و نشیبهایی که ممکن است تا زمان اجرا یا در حین اجرا مواجه شود به نظارت و بررسی نمایندگان مجلس نیاز نخواهد داشت. سیفالله جشن ساز، معاون وزیر نفت نیز در رابطه با تصویب قرارداد فروش گاز پاکستان در مجلس شورای اسلامی، گفته است: تاکنون قانونی برای تصویب قراردادهای فروش گاز در مجلس مصوب نشده است و باید لایحه چنین قانونی ابتدا به مجلس برود و پس از تبدیل به قانون، قراردادها را در مجلس به تصویب برسانیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین اعلام کرده است، اما اگر نمایندگان مجلس درخواست کنند حاضریم با آنها همکاری کنیم.
در این بین حمیدرضا کاتوزیان رییس کمیسیون انرژی مجلس در این رابطه، اظهار داشته است: این قرارداد حتما باید ابتدا به تایید و تصویب مجلس برسد، سپس به امضای مسوولان ۲ کشور برسد. وی با اشاره به مکاتباتی که با وزیر نفت داشته و خواستار بررسی قراردادهای خارجی این وزارتخانه شده است، گفت: اگرچه رونوشتی از برخی از این قراردادها به مجلس ارائه شد و گزارشاتی از روند پیشرفت این قراردادها در اختیار نمایندگان قرار داده شده است، اما در مورد قرارداد پاکستان تنها ۲ برگ یادداشت به مجلس رسیده که گزارش کاملی نیست. سیدموید حسینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم در گفتوگو با مهر، اظهار کرد: دولت برای افزایش اعتماد عمومی و جلوگیری از تبلیغات سوء باید قرارداد گازی پاکستان را به تصویب مجلس برساند. در مقابل حجتالله غنیمی فرد، نماینده وزیر نفت در مذاکرات خط لوله صلح نیز در پاسخ به برخی از انتقادات مطرح درباره قرارداد فروش گاز به پاکستان این قرارداد را کارشناسی شده دانست و یادآور شد: قرارداد انتقال گاز به پاکستان منافع ملی را تامین میکند. وی با تاکید بر اینکه خروج هند و کاهش حجم انتقال گاز، تاثیری در قیمت یا فرمول فروش گاز به پاکستان نداشته است، اظهار کرد: عدم حضور هند موجب نشده است که قیمت را غیرمنطقی کنیم و قیمت فعلی فروش گاز به پاکستان، بر اساس نرم بازارهای بینالمللی گاز در آسیا و اروپا از طریق خط لوله است.
بر مبنای اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی، تصویب قراردادهایی که برای مدت طولانی برای کشور تعهد ایجاد میکنند، در صلاحیت مجلس شورای اسلامی است و وزارت نفت یا هیات دولت، نباید تصمیمگیرنده نهایی در زمینه چنین قراردادهای حساس و تعهد آوری باشند. در این رابطه کارشناسان بر این باورند که در مورد قرارداد فروش گاز به پاکستان با توجه به اینکه تاکنون جزئیات متن قراردادی منتشر نشده است، نمیتوان در مورد تعهدآور یا تعهدآور نبودن این قرارداد اظهار نظر دقیقی داشت.
ارسال نظر