بازدهی، ملاک سود تسهیلات صنعت شد

گروه صنعت و معدن- نرخ سود تسهیلات بانکی برای بخش صنعت متناسب با نرخ بازدهی تعیین می‌شود.

به گزارش خبرنگار ما، کمیسیون اقتصادی دولت به تازگی، آیین‌نامه اجرایی این مصوبه هیات وزیران را در اختیار تشکل‌های صنعتی قرار داده است، اگرچه برخی از مدیران و روسای تشکل‌ها هنوز این مصوبه را دریافت نکرده‌اند. هیات وزیران،‌ این اقدام را در راستای «منطقی کردن نرخ سود تسهیلات بانکی بر مبنای قانون بانکداری بدون ربا» انجام داده است. این آیین‌نامه اجرایی، نزدیک به دو سال پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی (۳۱ اردیبهشت ۸۵) آماده و ابلاغ شده است.

دولت در این مصوبه دو نوع بازدهی برای صنعت در قالب بازدهی ثابت و متغیر تعریف کرده است.

بازدهی ثابت به آن سودی اطلاق می‌شود که در بدو انعقاد قرارداد مشخص باشد. در صورتی که امکان تعیین دقیق سود در زمان بسته شدن قرارداد وجود نداشته باشد، به عنوان عقود با بازدهی متغیر نامیده شده است. هیات وزیران همچنین از بانک مرکزی خواسته نتایج اجرای این قانون را حداکثر تا نیمه اول اسفند هر سال به شورای عالی مدیریت و برنامه‌ریزی اقتصادی برساند.در تماس خبرنگار ما با مدیران تعدادی از تشکل‌ها مشخص شد برخی از این مدیران با شیوه جدید تعیین نرخ سود تسهیلات صنعت موافق هستند و برخی دیگر به دیده تردید به مصوبه جدید دولت می‌نگرند.

تولید ملی، مدنظر قرار گیرد

مرتضی بهشتی رییس کنفدراسیون صنعت ایران، در این باره اظهار کرد: در صورتی که این مصوبه به افزایش تولید و رقابت در صنعت بینجامد، مفید واقع خواهد شد.وی با اشاره به تهدید تولید داخل از ناحیه واردات افزود: مسوولان ذی‌ربط باید تولید ملی را در برنامه جدید تعیین نرخ سود،‌ مدنظر قرار دهند طوری که منابع بانکی به راحتی صرف امور تولید می‌شود.

دکتر بهشتی در عین حال یادآور شد: در زمانی که نرخ تورم بالا می‌رود دولت باید به شدت نرخ بهره تسهیلات فعالیت‌های اقتصادی را افزایش دهد با این حال در مورد امور صنعتی باید به گونه‌ای رفتار کرد که انگیزه برای رشد تولید افزایش یابد.

از سوی دیگر ستوده، رییس انجمن مدیران صنایع با اظهار اینکه هنوز این مصوبه و آیین‌نامه اجرایی را دریافت نکرده گفت: تا زمان مطالعه دقیق آیین‌نامه اجرایی نمی‌توان اظهارنظر کرد.

مناقشه برانگیز

غلامرضا حمیدی انارکی اما در این باره گفت: این مصوبه از آن مواردی است که مناقشه زیادی را ایجاد خواهد کرد.

وی در مورد دلیل بروز چنین پدیده ای اظهار داشت: ممکن است برخی دستگاه‌های گردآوری آمار نرخ بازدهی را ۸درصد اعلام کنند؛ و بانک بگوید، برای رشته‌هایی از صنعت که زیر ۱۵درصد بازدهی داشته باشند، وام پرداخت نمی‌کنیم و در صورت پرداخت، سود بالایی را طلب کنند.

وی مبهم بودن آمار بازدهی در صنایع مختلف را مساله‌ای حساس توصیف کرد و گفت: دولت باید به منظور جلوگیری از اظهارنظرهای متفاوت در سیستم بانکی، اطلاعات واحدی را از بازدهی صنایع اعلام کند.

حمیدی انارکی همچنین گفت: مشکل دیگر این است که احتمال دارد این قانون مستمر اجرا نشود و تنها برای مدتی به اجرا درآید و این امر سبب سردرگمی اهالی صنعت و معدن ‌شود.کارشناسان دیگر حوزه صنعت و معدن هدف دولت برای صدور چنین مصوبه‌ای را شناورسازی نرخ سود تسهیلات بانکی برای صنعت اعلام کردند.

به گفته آنان یکی از پیامدهای مثبت چنین تصمیمی ارتقای بازده در رشته‌های صنعتی خواهد بود؛ چرا که آن دسته از صنایعی که بازدهی بالایی داشته باشند، سود کمتر و آن صنایعی که بازدهی کمتری دارند، باید سود بیشتری به بانک‌ها بپردازند.