در قرارداد صادرات گاز ایران به سوییس، مبنای قیمت گاز طبیعی براساس قیمت نفت برنت و فرآورده‌های نفتی (گازوئیل کم، سولفور و متوسط سولفور) تعیین شده است.

به گزارش ایسنا، نصرت‌ا... سیفی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران، با بیان این مطلب اظهار کرد:‌ قیمت گاز طبیعی صادراتی در این قرارداد، بر مبنای فروش گاز در مرز ترکیه محاسبه می‌شود. وی افزود:‌ مهم‌ترین نکته این فرمول این است که مبنای آن ساده است و سقف قیمتی ندارد.

گفتنی است، در روزهای پایانی سال گذشته میان وزارت امور خارجه ایران و سوئیس قراردادی مبنی بر صادرات گاز ایران به آن کشور امضا شد. این قرارداد ۲۵ ساله است و حجم صادرات گاز در سه فاز افزایش می‌یابد به‌گونه‌ای که در فاز نخست که از سال ۲۰۰۹ شروع می‌شود حجم گاز صادراتی سالانه یک تا ۵/۱میلیارد متر مکعب خواهد بود که این میزان در فاز دوم به چهارمیلیارد مترمکعب و در فاز سوم سالانه به ۵/۵میلیارد متر مکعب افزایش پیدا می‌کند.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز همچنین با اشاره به حمایت مسوولان از اجرای طرح مکانیسم توسعه پاک (CDM) در ایران تشریح کرد: این طرح همچنین مورد توجه سازمان ملل و حمایت مالی بانک جهانی است.

به گفته او اجرای این طرح در نیروگاه‌ها موجب می‌شود با سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌ها و استفاده از تکنولوژی‌های نوین، بهره‌وری انرژی منجر به کاهش مصرف گاز در نیروگاه‌ها شود. به این ترتیب ایران گاز صرفه‌جویی شده را با هدف صادرات به آن کشورها می‌فروشد.

طرح توسعه پاک نقش عمده‌ای در زمینه مواد زاید و آلودگی هوا دارد که اگرچه هنوز در ایران جا نیفتاده ولی با امضای پروتکل کیوتو این تکنیک به سرعت ما را به نتیجه می‌رساند و تاکنون در آسیا تنها کشور ژاپن وارد عمل شده است.

سیفی همچنین از درخواست طرف هندی برای ایجاد اصلاحاتی درخصوص فرمول قیمت گاز صادراتی از ایران به ویژه ایجاد شرط تامین امنیت عرضه در مرز هند و پاکستان خبر داد و گفت: تفاهمنامه دو جانبه فروش گاز ایران به پاکستان مبنای تفاهم فروش گاز به هند و در نهایت امضای سه‌جانبه قرارداد خط لوله صلح است که به این منظور هند درخواست کرده علاوه بر تفاهم هند و پاکستان برای ترانسپورت (هزینه‌حمل‌گاز) و ترانزیت (هزینه عوارض حمل) گاز طبیعی، اصلاحاتی در فرمول قیمت و ایجاد شرایط مطمئنی برای تامین امنیت عرضه گاز طبیعی پس از وارد شدن گاز به پاکستان ایجاد شود.

وی در پایان یادآور شد: براساس فرمول قیمت کنونی، به دلیل روند افزایش قیمت نفت و گاز طبیعی، هرچه هندی‌ها در امضای قرارداد سه جانبه تاخیر کنند، مجبورند گاز را با بهای بیشتری در سال‌های آینده از ایران بخرند.