با گذشت دو سال از تصمیم دولت برای کاهش تعرفه وارداتی شکر، سود هنگفت واردکنندگان عمده شکر و استفاده‌کنندگان از این فرصت بی‌نظیر به تدریج آشکار می‌شود.

سایت الف که نزدیک به اقتصاددانان مجلس است گزارش داده است: در سال‌های گذشته فردی به نام سلطان شکر معروف شد که در‌حال‌حاضر به اتهام دیگری در حال محاکمه است. اما در دو سال اخیر، کاهش ناگهانی و بی‌سابقه تعرفه واردات شکر موجب شد افرادی در واردات شکر سلطان شوند که سلطان قبلی در برابر آنها نوچه هم به حساب نمی‌آید. شرکت بازرگانی دولتی ۴۰درصد سهم واردات به میزان یک‌میلیون و هزار و ۴۰۶تن رتبه اول، شرکت «پ م ط» با ۷درصد واردات مقدار ۱۸۰هزار و ۷۵۰تن در رتبه دوم و مجتمع «م ک» فعال صنعت روغن نباتی و واردکننده ذرت با ۱۶۹هزار و ۹۱۰تن نیز ۷درصد شکر وارداتی را انجام داده و رتبه سوم را دارد. مقام چهارم واردکنندگان عمده شکر (ح.و.ج) با ۱۴۵هزار و ۴۰۲تن ۶درصد کل واردات، شرکت (س.ص.آ) با ۷۱هزار و ۵۰۰تن ۳درصد واردات، (ع.الف) با ۶۱هزار و ۷۵۷تن ۲درصد واردات، (آ.پ) از شرکت (ت) با ۵۱هزار و ۵۰۲ تن نزدیک به ۲درصد، (م.م) با واردات ۴۶تن ۲درصد واردات، شرکت (ن.ج.خ) با ۴۱هزار و ۴۱۸تن ۲درصد کل واردات، (م.ک) با ۳۶هزار و ۷۳۶تن ۵/۱درصد از کل واردات، شرکت (ش) با ۳۲هزار و ۸۱تن واردات حدود ۵/۱درصد از کل واردات، شرکت (ش.ا.ت) با ۳۰هزار و ۵۰۶ تن واردات حدود یک‌درصد کل واردات، (م.ز) با ۲۸هزار و ۸۷۳تن حدود یک‌درصد کل واردات، (و.پ.س) با ۲۶هزار و ۴تن واردات از کل حجم شکر وارد شده به ترتیب در مقام‌های سوم تا چهاردهم قرار دارند.

بر اساس این گزارش جمع واردات شکر توسط ۱۴واردکننده عمده در سال ۱۳۸۵ نزدیک به ۹۳/۱میلیون تن با سهم ۵/۷۷درصدی و سایر واردکنندگان با واردات ۵/۵۵۷هزار تن ۵/۲۲درصد از کل واردات را به خود اختصاص داده‌اند.

با فرض اینکه قیمت میانگین هر تن شکر وارداتی ۴۰۰هزار تومان در سال ۱۳۸۵باشد، ارزش واردات شکر توسط ۱۴ سلطان واردکننده در سال گذشته رقمی نزدیک به ۸۰۰میلیارد تومان بوده است.

در صورتی که نرخ تعرفه واردات در حد حتی ۳۰درصد به طور میانگین تعیین می‌شد، درآمد دولت از این رقم ۲۴۰میلیارد تومان می‌شد.

با توجه به اینکه کل مبلغ مورد نیاز برای پرداخت مابه‌التفاوت شکر انبار شده در کارخانه‌های نزدیک به همین میزان است، دولت می‌توانست به جای واردات شکر فقط با دریافت ۳۰درصد نرخ تعرفه واردات، این شکر را از داخل خریداری کرده و صنعت داخلی را در موقعیت بهتری قرار دهد.

تولیدکنندگان شکر هرگز نمی‌گویند که واردات انجام نشود اما اعتقاد دارند ارزش حفاظت از یک صنعت قدیمی و ۱۰۰ ساله که تولید آن در داخل می‌تواند ضریب وابستگی را به خارج کاهش دهد، دست کم به اندازه صنعت متولد نشده تلفن همراه که هست.

نشریه شکر