یادداشت
کیش، پوشاک و برند
جزیره زیبای کیش نوروز امسال نیز میزبان تعداد پرشماری از ایرانیانی بود که استفاده از طبیعت زیبای این جزیره را برای تجدید قوا و گذراندن تعطیلات انتخاب کرده بودند. دهها هزار زن و مرد و جوان و میانسال ایرانی مهمان در کیش مثل همیشه ساعاتی از اوقات خویش را به دیدار و خرید از صدها فروشگاه موجود در چند مرکز خرید این منطقه اختصاص داده بودند.
محمدصادق جنانصفت
جزیره زیبای کیش نوروز امسال نیز میزبان تعداد پرشماری از ایرانیانی بود که استفاده از طبیعت زیبای این جزیره را برای تجدید قوا و گذراندن تعطیلات انتخاب کرده بودند. دهها هزار زن و مرد و جوان و میانسال ایرانی مهمان در کیش مثل همیشه ساعاتی از اوقات خویش را به دیدار و خرید از صدها فروشگاه موجود در چند مرکز خرید این منطقه اختصاص داده بودند. خرید پوشاک از نمایندگی برندهای معتبر رونق خوبی داشت و دست کم دیدن کفش و کیف و لباس در این فروشگاهها به خوبی قابل لمس بود. نگارنده نیز یکی از مهمانان جزیره قشنگ کیش و شاهد این دیدار و خرید از مراکز خرید بودم. بر اثر یک تصادف و کنجکاوی با محمد ملکلو، نماینده مارک تجاری «ماوی» در ایران آشنا شده و چند دقیقهای درباره مسائل مربوط به صنعت پوشاک و موضوع حضور برندهای خارجی در ایران با او گفتوگو کردم.
ملکلو به درستی تاکید کرد: «کیفیت پوشاک مصرفی در هر جامعه به ویژه شکل و مدل آن، معرف فرهنگ آن جامعه است.»
و ادامه داد: «البته به این دلیل که پوشاک از نیازهای اساسی انسان در هر سرزمین و در هر جامعهای است، یک صنعت با گردش مالی چشمگیر نیز محسوب میشود.»
به گفته نماینده شرکت تولیدی ماوی در ایران، «خرید پوشاک مد روز، یکی از جاذبههای گردشگری در دنیای امروز است. تعداد پرشماری از کسانی که برای دیدار از ایتالیا و فرانسه میروند، خرید پوشاک است.»
او ادامه داد: صنعت پوشاک در دنیای امروز با استفاده از تکنولوژی روزآمد، طراحی و مدسازی و استفاده از رنگهای مورد علاقه مصرفکنندگان، رشد چشمگیری را تجربه میکند. در ایران، اما به دلیل تغییرات بنیادین ایجاد شده به دلیل انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و جنگ عراق علیه ایران، صنعت پوشاک مسیر جدیدی را تجربه کرد.
پس از پایان جنگ بود که به مرور شاهد ورود پوشاک خارجی به ویژه برندهای خارجی بودیم. اما به دلایل گوناگون، برندهایی که به ایران آمدهاند فاقد اعتبار جهانیاند و در بازار اصلی پوشاک به ویژه در اروپا، سهم قابل توجهی ندارند. غیبت برندهای جهانی شناخته شده در بازار پوشاک ایران موجب شده است که گروهی از ایرانیان علاقهمند به خرید پوشاک خارجی، به بازار کشورهای دیگر بروند.
ملکلو تاکید میکند: «خرید پوشاک با برندهای معتبر، یک واقعیت است. این واقعیت را نمیتوان نادیده گرفت. کاش میشد که صنعت پوشاک ایران نیز نام معتبری را ارائه میکرد که مصرفکنندگان به خرید آن تمایل داشته باشند. اما این نیاز متاسفانه برآورده نمیشود و گروه قابل توجهی از شهروندان ایرانی به ویژه بانوان برای خرید به کشورهای دیگر میروند و ارز قابل توجهی نیز برای این کار از بازار ایران خارج میشود.
ملک لو ادامه داد: اگر در غیاب برندهای معتبر ایرانی مصرف کنندگان بتوانند پوشاک با مارک خارجی معتبر را در ایران پیدا کنند انگیزه مسافرت برای خرید پوشاک کاهش مییابد. مناطق آزاد ایران برای این کار مراکز و مناطق مستعدی به حساب میآیند.
از او پرسیدم چرا چنین اتفاقی نمیافتد آیا منع قانونی وجود دارد؟
ملکلو توضیح داد: نمایندگی برندهای معتبر پوشاک یک کار تخصصی است که نیاز به سرمایه و دانش کافی دارد. مدیران و صاحبان بنگاههای بزرگ پوشاک در جهان برای انتخاب عاملان عرضه در کشورهای دیگر ضابطهها و تواناییهای خاصی را مورد توجه قرار میدهند و حاضر نیستند به آسانی اعتبار جهانی خود را خدشهدار کنند.
در ایران اما این فرآیند از ضابطه مشخصی پیروی نمیکند. علاوه بر این مقررات گمرکی، دیوان سالاری گسترده و بخشنامههای متناقض نیز مزید بر علت شده است و سرمایهگذاران بینالمللی پوشاک را برای حضور در بازار ایران در تردید نگه داشته است.
ملکلو درباره انگیزه انتخاب نمایندگی برند ماوی در بازار ایران توضیح داد: «شرکت ماوی تولیدکننده متخصص در انواع پوشاک جین شده و اعتبار جهانی پیدا کرده است. این شرکت ترکیهای که نسبت به زمان فعالیت خود در مقایسه با رقبا، کامیابی مناسبی داشته است اکنون نزدیک به ۲هزار فروشگاه در سراسر جهان دارد. از طرف دیگر، شهروندان ترکیهای به لحاظ جسمی با ایرانیان شباهتهای خوبی دارند به این معنی که نه مثل آمریکاییها و اروپاییها، بلندقدند و نه مثل مردم کشورهای جنوب شرقی آسیا، کوتاهقد. به همین دلیل انواع پوشاک جین تولید ماوی با کمترین تغییرات برای خریداران ایرانی قابل مصرف است. پوشاک این شرکت ۵-۴سال است در ایران عرضه میشود و پس از یک وقفه دوساله کارش را در ایران آغاز کرده است.
ارسال نظر