مجادله بر سر مصیبت خاکستری

گروه صنعت و معدن- در حالی که مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن از افزایش ۳/۲میلیون تنی ظرفیت سیمان تا پایان امسال خبر داده است، یک مقام مسوول در وزارت بازرگانی می‌گوید: میزان تولید سیمان بیش از ۵/۱میلیون تن افت کرده است. این اظهارات در حالی صورت می‌گیرد که خروج سیمان از سبد حمایتی دولت منوط به رفع کمبود این کالا در بازار شده است. محمدرضا مس‌فروش، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن گفته است: هم‌اکنون ظرفیت تولید سیمان در کشور ۴۷میلیون و ۲۰هزار تن است که تا پایان سال از مرز ۵/۴۹میلیون تن می‌گذرد. وی افزود: از ابتدای سال‌جاری تاکنون هشت طرح در بخش سیمان انجام شده که شامل واحد جدید، طرح توسعه و افزایش ظرفیت بوده که تا پایان اسفندماه تعداد این طرح‌ها به ۱۱مورد می‌رسد. وی ادامه داد: در سه‌ماهه نخست سال‌آینده نیز طرح‌هایی مانند سیمان شهرکرد، سیمان سبزوار، سپاهان ‌اصفهان، ساروج اصفهان و انارک نیز به مرحله تولید می‌رسند.

مس‌فروش یادآور شد: با احتساب میزان تولید واحدهای جدید ظرفیت تولید از مرز ۵۵میلیون تن می‌گذرد و در چنین شرایطی طبق توافقاتی که با دیگر بخش‌های دولت شده، سیمان از سبد کالاهای حمایتی خارج می‌شود. این مسوول اضافه کرد: در مجموع ۳۳طرح برای افزایش تولید سیمان کشور پیش‌بینی شده که حداقل ۲۸ طرح تا پایان سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. مدیرعامل شرکت سیمان هرمزگان نیز تاریخچه شکل‌گیری سیمان هرمزگان، روند تولید سیمان در این کارخانه را صعودی توصیف و میزان تولید روزانه کوره‌های کلینکه کارخانه را ۳هزار و ۲۰۰تن اعلام کرد که این رقم ۱۰۸درصد ظرفیت اسمی آن است. محمد ربانی یادآور شد:همچنین درحال حاضر این کارخانه روزانه یکهزار و ۸۰۰ تن سیمان پزولانی تولید می‌کند که ۱۰درصد از ظرفیت اسمی آن بیشتر است. مدیرعامل کارخانه سیمان هرمزگان خاطرنشان کرد: کارخانه هرمزگان در برنامه‌های آتی خود طرح توسعه با ظرفیت ۳هزار تن را با هدف صادرات دنبال می‌کند. این در حالی است که یک مقام مسوول در وزارت بازرگانی با تاکید بر اینکه وعده‌های افتتاح خطوط جدید تولید سیمان در برخی موارد هنوز محقق نشده است، تصریح کرد: تولید سیمان به دلیل سرما و قطعی گاز و نیز متوقف شدن خطوط تولیدی برخی کارخانجات حدود ۵/۱میلیون تن ظرفیت تولید افت کرده است.

این مقام مسوول در وزارت بازرگانی گفت: طی هفته‌های اخیر برخی از کارخانجات تولید به دلایل مختلف از جمله قطعی گاز دچار کمبود تولید شده‌اند. وی ادامه داد: به عنوان مثال در کارخانه سیمان تهران که از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان سیمان کشور است، طی روزهای اخیر بیش از پنج خط تولید متوقف شده است. این مقام مسوول با بیان اینکه روند تولید سیمان در کشور با تقاضا همساز نیست، خاطرنشان کرد: متاسفانه وعده افزایش تولید سیمان و افتتاح برخی کارخانجات تولیدی به طور کامل محقق نشده است.

وی با رد مشکل توزیع سیمان از سوی تشکل‌های مربوطه گفت: هم اکنون نسبت به تقاضا بیش از ۷میلیون تن کمبود سیمان داریم و در عین حال واردات سیمان نیز به صرفه نیست. از سوی دیگر اگرچه پیش از این علی‌اکبر محرابیان، وزیر صنایع و معادن بارها اوایل سال آینده را زمان موعود آزادسازی قیمت سیمان عنوان کرده بود، اما طی روزهای گذشته بار دیگر موج مخالفت‌های مسوولان وزارت بازرگانی با آزادسازی قیمت این کالا آغاز شده است. دو روز پیش مسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی صراحتا اعلام کرده بود که سیمان همچنان در سبد حمایتی باقی خواهد ماند. مفتح، معاون وزیر بازرگانی نیز گفته بود: با روند فعلی مصرف سیمان در ایران، کمبود ۷میلیون تنی سیمان تا پایان امسال به رقمی حدود ۵/۸میلیون تن می‌رسد که آمارهای پایان سال این رقم را تایید خواهد کرد، بنابراین خروج سیمان از سبد حمایتی فعلا مطرح نیست.