گروه صنعت و معدن - در حالی که تولید کنندگان پودر شوینده علت کمبود پودر در بازار را تاخیر دولت در پرداخت یارانه‌ها عنوان می‌کنند، وزیر صنایع و معادن عامل کمبود این کالا را ناتوانی در بارگیری و توزیع توسط کارخانه‌ها اعلام کرد. علی‌اکبر محرابیان، وزیر صنایع و معادن گفته است: شرایط جوی در چند روز اخیر موجب شد چند کارخانه در قزوین نتوانند تولیدات خود را بارگیری و توزیع کنند که این کار از روز پنج‌شنبه ۲۰ دی ماه، آغاز شده و دیگر مشکلی وجود ندارد. محرابیان افزود: هیچ گونه کمبودی در تولید پودر شوینده وجود ندارد و مواد اولیه این صنعت به اندازه کافی فراهم است. این در حالی است که تولید کنندگان پودر شوینده اعلام کردند: تاخیر در پرداخت یارانه موجب شده تولید کنندگان با بحران نقدینگی روبه‌رو باشند و نتوانند مواد اولیه خود را از گمرک ترخیص کنند که به دنبال آن تولید پودر شوینده با کاهش مواجه شده است. محرابیان درباره وضعیت تولید پودر شوینده گفته است: کارخانه‌های تولید کننده پودرهای شوینده به ۱۱۰درصد تعهدات خود برای تولید این محصول عمل کرده‌اند.

براساس این گزارش، اگر چه تولید کنندگان حدود ۱۰درصد بیش از برنامه ۴۰۰هزار تنی دولت برای تولید پودرهای شوینده را محقق کرده‌اند، اما میزان تولید در ماه‌های گذشته از این میزان فراتر بوده است.

به طور مثال میزان تولید پودر شوینده در آبان ماه ۴۸۰هزار تن؛ یعنی ۲۰درصد بیش از برنامه دولت بوده است.محرابیان در خصوص احتمال حذف یارانه پودرهای شوینده در سال آینده نیز گفته است: برداشتن یارانه‌ پودر شوینده صحت ندارد. در همین حال غلامحسین نجابت، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم گفته است: گران شدن بهای انواع پودرهای شوینده، ارتباطی با آزاد شدن نرخ محصولات پتروشیمی ندارد زیرا این صنایع، همواره خوراک خود را با قیمت آزاد از واحدهای LAB اصفهان و کرمانشاه دریافت می‌کردند.

نجابت افزود: LAB کرمانشاه نیز به صورت FOB خلیج‌فارس بر مبنای قیمت‌های اسفند ۱۳۸۴، محصولات خود را می‌فروشد که با قیمت‌های کنونی تفاوت چندانی ندارد. اما به مدت چند روز به دلیل سرمای زیاد منطقه، گاز این مجتمع قطع شد و تولید LAB نداشت. اما این امر تاثیری در قیمت محصولات آن در بازار نداشت.

از سوی دیگر، حسن نعمت‌اللهی، معاون سازمان حمایت از مصرف کنندگان از تخلف تولید کنندگان در مراحل توزیع خبر داده است.

وی گفت: :«با افزایش ناگهانی قیمت پودر شوینده ،سازمان حمایت از مصرف‌کننده نسبت به روند توزیع این کالا اقدام کرد و تاکنون مراحل توزیع ۱۳۲‌هزار تن از این کالا صورت گرفته است.»

وی ادامه داد: «در مراحل توزیع از سوی تولید‌کنندگان تخلفاتی صورت گرفته است که این تخلفات از سوی سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان در حال بررسی است و اگر تولید‌کنندگان نتوانند توضیح کافی برای توزیع‌های نامشخصی که انجام داده‌اند داشته باشند، این تخلفات در میزان یارانه دریافتی‌شان تاثیر گذاشته و منجر به کاهش یارانه دریافتی واحدهای تولیدی متخلف خواهد شد.»

نعمت‌اللهی با اشاره به آغاز توزیع گسترده پودر شوینده با نرخ مصوب از دیروز اظهار داشت: «از این پس مصرف‌کنندگان می‌توانند پودر شوینده را با نرخ مصوب دریافت کنند و واحدهای صنفی موظف به عرضه تمام پودرهای شوینده که انبار کرده‌اند، هستند.»