گروه صنعت و معدن- پودرهای شوینده به ویژه پودر ماشینی در هفته‌های اخیر با بحران کمبود و افزایش قیمت در بازار مواجه شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، در حالی که قیمت مصوب پودر لباسشویی ماشینی بین ۳۲۰ تا ۳۳۰تومان است، قیمت این پودرها در بازار به بیش از ۷۰۰تومان رسیده است تا این روزها مردم علاوه بر افت فشار گاز و کمبود نان، در تامین پودر شوینده هم با بحران روبه‌رو شوند. دیروز اعضای شورای تولیدکنندگان پودر شوینده گردهم آمدند تا به تشریح آخرین اقدامات صورت گرفته برای حل بحران پودر لباسشویی در بازار بپردازند. مصطفی مقدسی، دبیر شورای تولیدکنندگان پودر شوینده در این جلسه گفت: پودر شوینده، کالایی یارانه‌ای است و تغییر قیمتش در اختیار تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان نیست و چنانچه بیش از قیمت مصوب که برای پودر ماشینی بین ۳۲۰ تا ۳۳۰تومان است، به مصرف‌کننده تحمیل شود، تخلف است و مشمول تعزیرات حکومتی می‌شود. مقدسی از انجام هماهنگی‌های لازم برای عرضه بیشتر پودرهای شوینده برای رفع مشکل پیش آمده خبر داد و ادامه داد: تا پایان دی ماه در حدود ۴۷هزار تن پودر در اختیار مصرف‌کنندگان قرار خواهد گرفت که کمبودها و احتکارهایی که توسط برخی افراد صورت گرفته بی‌اثر می‌شود.

دبیر انجمن تولیدکنندگان پودر شوینده گفت: تولیدکنندگان تا پایان آبان‌ماه حتی ۲۰درصد بیش از برنامه دولت پودر شوینده تولید کرده بودند؛ اما پس از آن به دلیل کمبود نقدینگی تولید کاهش یافت.مقدسی کمبود و گرانی پودر شوینده در بازار را ناشی از تاخیر دولت در پرداخت یارانه‌ها به تولیدکنندگان اعلام کرد و افزود: از آنجایی که ۶۰درصد از قیمت نهایی پودر را دولت در قالب یارانه به تولیدکنندگان می‌پردازد، پرداخت نشدن به موقع یارانه موجب شد تولیدکنندگان با بحران مالی روبه‌رو شوند و نتوانند مواد اولیه موردنیازشان را تامین کنند. وی میزان یارانه محاسبه شده برای پودر شوینده در سال گذشته را ۸/۱۵۳میلیارد تومان و میزان یارانه امسال را حدود ۲۴۰میلیارد تومان عنوان کرد که البته میزان یارانه امسال هنوز به تایید نهایی دولت نرسیده است.مقدسی افزود: مشکل دیگر، برنامه‌ریزی نامناسب دولت است. در حالی که از سال ۱۳۸۳ تاکنون برخی از شاخص‌های تاثیرگذار در میزان مصرف پودر شوینده و به ویژه پودر ماشینی مانند جمعیت، درآمد سرانه، بهداشت و استفاده از ماشین لباسشویی با رشد مواجه بوده است؛ اما برنامه‌ای که دولت برای تولید پودر شوینده در نظر گرفته همچنان براساس نیاز سال ۸۳ است.وی افزود: ظرفیت تولید پودر شوینده در کشو بیش از ۸۰۰هزار تن است که هم اکنون بین ۲۰ تا ۳۰درصد این ظرفیت بدون استفاده مانده است.

موضع‌گیری در برابر دولت نکردیم

همچنین حسن کبیری، عضو شورای تولیدکنندگان پودر شوینده گفت: در ۳ سال اخیر مصرف پودر دستی رشد چندانی نداشته اما مصرف پودر ماشینی به شدت افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: دولت تاکنون تنها حدود ۴۲درصد از یارانه‌های امسال را به تولیدکنندگان پرداخته و این امر موجب شده که تولیدکنندگان دیگر توان تولید نداشته باشند. کبیری گفت: ما در برابر دولت، موضع‌گیری نکردیم بلکه برخی کارخانه‌ها به خاطر کمبود نقدینگی تعطیل شده بودند و در عین حال با وجود طلبمان از دولت، نقدینگی کافی برای ترخیص مواد اولیه از گمرک نداشتیم. کبیری در بخشی از سخنانش گفت: شدت تحریم‌ها و فشارهای بانکی نیز در ماه‌های اخیر شرایط تامین مواد اولیه را برای تولیدکنندگان پودر دشوار کرده است.

پودرها احتکار شده است

در ادامه رضا زیتون‌نژاد، عضو شورای تولید‌کنندگان پودر شوینده گفت: کمبود انواع پودرهای شوینده برای مصرف‌کنندگان نهایی که بر اثر سودجویی عده‌ای واسطه و کاهش اندک و کمتر از ۲۰درصدی تولید و شرایط نامناسب جوی ایجاد شده بود، با توزیع بسیار گسترده و مستقیم به طور کامل مرتفع می‌شود. وی افزود: در پی کمبود پودر شوینده در بازار و با پیگیری مسوولان به سرعت بخشی از یارانه‌های معوقه پودر شوینده محاسبه و پرداخت شد و واحدهای تولید‌کننده نیز با تولید بسیار انبوه و آغاز توزیع مستقیم آن مشکل کمبود پودر شوینده را ظرف چند روز آینده مرتفع خواهند ساخت. وی با اشاره به توزیع ویژه پودر لباس‌شویی گفت: از روز جمعه بیست‌و‌یکم دی‌ماه توزیع پودر در میادین میوه و تره‌بار و فروشگاه‌های زنجیره‌ای نظیر شهروند و رفاه و اتکا و سپه علاوه بر توزیع از طریق شبکه‌های عادی آغاز شده است. عضو شورای تولید‌کنندگان پودر شوینده ادامه داد: به منظور اشباع بازار و رفع نیاز تمامی مصرف‌کنندگان و بر اساس هماهنگی‌های ایجاد شده بین صنعت و وزارت بازرگانی تا پایان ماه جاری بیش از ۴۰هزار تن پودر شوینده توزیع خواهد شد و طی ماه‌های آینده این مقدار افزایش خواهدیافت.

وی سپس به نظارت دقیق سازمان‌های نظارتی خصوصا سازمان حمایت بر مساله توزیع پودر اشاره کرد و گفت: باتوجه به تولید ۱۳درصد بیش از سهمیه تعیین‌شده پودر از ابتدای سال تاکنون و افزایش قابل ملاحظه حجم تولید جای هیچ‌گونه نگرانی برای تامین پودر مورد نیاز روزهای پایانی سال وجود ندارد ضمن اینکه خوشبختانه دستگاه‌های نظارتی خصوصا سازمان حمایت با دقت توزیع پودر را برای جلوگیری از هرگونه سوء‌استفاده‌ای زیر نظر دارند. زیتون‌نژاد سپس با اشاره به تغییر الگوی مصرف گفت: بر اساس مقررات قبلی سازمان حمایت، تولید‌کنندگان موظف به تولید ۳۰درصد پودر شوینده ماشینی و ۷۰درصد پودرشوینده دستی یارانه‌ای هستند که با توجه به افزایش سطح درآمدها و تغییر الگوی فرهنگ مصرف هم‌اینک نسبت واقعی مصرف این محصولات ۴۵درصد پودر ماشینی و ۵۵درصد پودر دستی است که خوشبختانه وزارت بازرگانی در شرایط کنونی موافقت کرده است که نسبت‌ها بر اساس نیاز بازار تنظیم شود.