ماموریتهای غیرممکن در وزارت صنایع و معادن
گروه صنعت و معدن- برنامههای تغییر در سطوح عالی مدیریتی وزارت صنایع و معادن، شرایط پیچیدهای را برای سکاندار این وزارتخانه رقم زده است. از روزی که علیاکبر محرابیان خبر از تشکیل معاونت خودرو داد، بازاری از شایعههای گوناگون و بعضا متضاد، گرداگرد فضای مدیریتی وزارتخانه شکل گرفت.
محرابیان که روز معارفه، افراد سطح اول دولت را پیرامون خود میدید، از اینکه وزارت صنایع و معادن محلی برای سخن گفتن از دو صنعت بزرگ خودرو و فولاد شده است، اظهار ناخرسندی کرد و حاکمیت دو صنعت فوق بر تشکیلات وزارت صنایع و معادن را مورد تقبیح قرار داد.
اما بلا فاصله چند هفته پس از آنکه مسوولیت وزارتخانه را در دست گرفت، درون همان مسیری رفت که پیشتر از آن دوری میجست. وی البته در پاسخ به چنین حرکتی گفت که در نظر داریم تشکیلات موازی را در یک نقطه متمرکز کنیم. هرچند این جمله اندکی متقاعدکننده مینمود، اما این برنامه، خبر از تغییر تشکیلاتی در سطح عالی وزارتخانه میداد. این موضوع در همان حال، بدنه مدیریتی را در سردرگمی از تصمیمات احتمالی فرو برد، طوری که تاثیر مستقیمی در پیشبرد برنامههای صنعتی و معدنی برجای گذاشته است.
تشکیل معاونت خودرو در ظاهر امر، به معنای خلع ید سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) از صنعت خودروسازی است.با همین دیدگاه، قرار بود قلعهبانی با یک کوچ اجباری از راس مدیریتی سایپا به هیات عامل ایدرو برود. پس از آن مهراد بذرپاش، مدیریت سایپا را در اختیار گیرد، اما این تغییرات در دل خود دشواریهایی به ارمغان آورد که به نظر میرسد پیشترچندان مورد توجه قرار نگرفته بود.
اگر قرار است اهرم صنعت خودرو به حوزه ستادی وزارتخانه سپرده شود، توفیق چندانی نصیب برنامهریزان این حرکت نمیشود. چرا که طبق قانون تاسیس ایدرو، مجامع خودروسازان همچنان زیر نظر ایدرو باقی خواهد ماند، پس چه نیازی به تحمل این همه جنجال حس شده است. در آن صورت معاونت خودرو تنها دپارتمانی برای سیاستگذاری خواهد ماند که قدرت چندانی در کنترل مسائل مالی و حجم گردش پول خودروسازان نخواهد داشت.
در حالت دیگر باید تغییراتی در سطح اساسنامه ایدرو داده شود. این امر نیازمند کسب اجازه از مجلس و صدور مجوز قانونی است، اما تصور انجام چنین ماموریتی غیر ممکن مینماید.
از سوی دیگر در چند روز اخیر که وزیر صنایع و معادن در جمع فشرده خبرنگاران مورد پرسش قرار گرفت حضور بذرپاش در راس مدیریتی سایپا را تکذیب کرد.
علاوه بر این سکاندر این وزارتخانه به سبب آن که حمایت قابل توجه نمایندگان مجلس را برای کسب رای اعتماد دیده بود، گمان نمی کرد در نخستین تصمیمش از سوی نهاد قانونگذاری تحت فشار قرار گیرد.
به تازگی چند تن از نمایندگان موثر مجلس از وی خواستهاند نسبت به تغییرات حساسیت بیشتری خرج داده شود. آنان مسائلی همچون پرونده تحقیق و تفحص از خودروسازی را پیش کشیدهاند که این امر نیز بر دشواریهای تغییرات، سوار شده است.
گفته میشود یکی از نمایندگان مجلس که در کسب رای اعتماد برای محرابیان موثر بوده، سخنانی در باب تذکر به وزیر داده و عنوان کرده است که چنانچه تغییرات سریع و بدون نظر مجلس صورت گیرد، باید در انتظار استیضاح بنشیند حتی اگر چند روزی به عمر مجلس فعلی مانده باشد.
تصمیم دوم
وزارت صنایع و معادن در نظر داشت، پس از انتصاب رییس جدید هیات عامل ایدرو و معاونت خودرو، دپارتمانی برای قائم مقامی وزارتخانه تشکیل دهد. به این ترتیب که دپارتمان قائم مقامی، دو مجموعه بزرگ ایدرو و ایمیدرو را زیر فرمان خود بگیرد. تاکنون گام نخست تغییر به نتیجه کامل نرسیده است هر چند مفیدی از ایدرو رفته و روز گذشته خبر رسید که در یکی از شرکتهای صنعتی (سدید) جای گرفته است. فشارهای وارد آمده در تغییر نخست سبب شده سکاندار صنعت و معدن تامل به خرج دهد تا شاید طی دو هفته آینده اندکی هاله ایجاد شده بر سر تصمیمات، فروکش کند و بحث نخست به نتیجه کامل برسد و پس از آن نیز موضوع قائم مقامی وزارتخانه علنی شود.
ارسال نظر