افزایش کرایه حمل دریایی، کابوس صنایع بزرگ

گروه صنعت و معدن- کمبود کشتی‌های بزرگ سبب افزایش سرسام‌آور نرخ حمل و نقل دریایی در نقاط مختلف جهان شده است.

متال بولتن با ارائه تصویری از وضعیت تقاضا برای کالاهای خشک از جمله محصولات معدنی، نوشت: منشاء نرخ‌های کرایه کشتی‌ها را باید در سطح نسبتا پایین تعداد سفارشات برای کشتی‌های بزرگ در اواخر دهه ۹۰میلادی دانست. این امر افزایش تصاعدی قیمت حمل دریایی را در پی آورد که نقطه آغازین این حرکت، ماه سپتامبر ۲۰۰۳ بود. ردپای اژدها

متال بولتن در این بررسی ردپای غول صنعتی چین را نشان داده و تاکید کرده است که رکوردهای بالای «شاخص کالای خشک بالتیک» حداقل ۶ بار در سال‌جاری میلادی تغییر کرده است، طوری که رشد ۳۹درصدی نسبت به شاخص‌ دسامبر سال ۲۰۰۴ بر جای گذاشته است. در سال ۲۰۰۷ افزایش تقاضا برای سنگی‌آهن، زغال‌سنگ از مبدا استرالیا و برزیل به سمت چین، عامل اصلی تحرک در قیمت‌ها بوده است. هزینه افزایش صادرات زغال‌سنگ از کشورهای دیگری همچون کانادا، روسیه و کلمبیا نیز، فشار مضاعفی بر ناوگان حمل و نقل دریایی دنیا آورده است.

در عین حال سایر معاملات بزرگ نظیر صادرات دانه سویا آمریکای جنوبی، صادرات فولاد و سیمان چین، رشد واردات بوکسیت به چین، وضعیت بازار حمل و نقل جهانی را پیچیده‌تر کرد. نکته دیگر آن است که روند رو به گسترش تولید ناخالص داخلی چین، رشد تولیدات صنعتی، راه‌اندازی تاسیسات بندری عظیم و نیروگاه‌های برق در آن کشور، جزو عواملی هستند که به طور فزاینده‌ای فشار بر ناوگان حمل و نقل کالای خشک وارد می‌کنند؛ این در شرایطی است که سفارش‌دهندگان عمده کشتی در دنیا، بیشتر توجه خود را به ساخت نفتکش‌ها و کشتی‌های حمل ال‌.ان.جی معطوف کرده‌اند. بنابراین چنین رفتاری از سوی سفارش‌دهندگان، موجب شده، حل بحران فعلی در حمل و نقل دریایی به تاخیر بیفتد.

۲۵۰میلیون تن حمل و نقل جدید

متال بولتن در بخش دیگری از گزارش خود به عواملی اشاره کرده که گرچه در پیش‌بینی‌ها لحاظ نشده‌اند، اما به محض ورود آنها به سیستم حمل و نقل دریایی، نقش تعیین‌کننده‌ای در رشد نرخ‌های حمل و نقل ایفا می‌کنند.

پیش‌بینی‌ها حکایت از آن دارد که بیش از ۱۷۰ کشتی‌های بزرگ Capesize تا سال ۲۰۱۰ آماده تحویل خواهند شد و این امر موجب افزایش ظرفیت حمل می‌شود. این در حالی است که سه تولیدکننده عمده مواد معدنی دنیا در کنار ظهور شرکت استرالیایی Fortescue Metals Group تا فاصله زمانی سال ۲۰۱۰ حدود ۲۵۰میلیون تن به رقم کل حمل و نقل مواد معدنی جهان اضافه خواهند کرد. علاوه بر این، تولیدکنندگان کوچک سایر نقاط جهان و حتی برزیل و استرالیا به این جمع اضافه می‌شوند.

رشد تجارت

موسسه بین‌المللی Howe Robinson پیش‌بینی کرده است، میزان تجارت بین‌المللی ذغال‌سنگ سالانه ۵درصد رشد پیدا می‌کند. البته به این رشد باید افزایش مبادلات آهن قراضه، سیمان، تولیدات جنگلی و سایر محصولات را اضافه کرد.

مدیریت ریسک

با توجه به رشد روزافزون کرایه حمل، وضعیت پیش‌بینی‌ها، به حالت بی‌ثباتی رسیده است. در اینجا مدیریت ریسک کرایه اهمیت مضاعفی برای شرکت‌های متقاضی در حمل و نقل دریایی، یافته است.