دلاری از صندوق توسعه ملی نگرفته‌ایم

گروه انرژی- آخرین آمار از موجودی صندوق توسعه ملی حکایت از این دارد که بیش از ۴۲ میلیارد دلار منابع ارزی در این صندوق ذخیره شده است؛ موجودی که هر یک از مقامات دولتی در مورد نحوه هزینه‌کرد آن دیدگاه‌ها و انتقادهای مختلفی را مطرح می‌کنند.

در حالی که این روزها زمزمه اختصاص منابع صندوق توسعه ملی به پروژه‌های «مهرماندگار» تقویت شده مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی روز گذشته اعلام کرد: «پتروشیمی» حق استفاده از منابع صندوق را به بخش‌های دیگر واگذار کرده و تاکنون حتی یک دلار هم دریافت نکرده است. این در حالی است که معاون برنامه‌ریزی صندوق توسعه ملی از اختصاص ۶۶درصدی منابع این صندوق به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی خبر می‌دهد. در مقابل این اظهارنظرها، وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان یکی از منتقدان نحوه اختصاص منابع صندوق توسعه ملی اعلام می‌کند: قرار بود ۱۰درصد از کل درآمدهای امسال صندوق توسعه ملی به صنعت و معدن اختصاص یابد، اما در مجلس مصوبه‌ای دنبال می‌شد که رقم فوق به ۱۰درصد منابع درآمدی امسال کاهش یابد که ما نسبت به این موضوع انتقاد داریم. به گفته «مهدی‌غضنفری»، تاکنون ۲۵۰۰میلیارد تومان پروژه صنعتی برای دریافت سرمایه گردش و شش میلیارد دلار برای استفاده از سرمایه ثابت به صندوق توسعه ملی معرفی شده است. انتقاد وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد کاهش سهم صنعت از صندوق توسعه ملی در حالی است که «عبدالحسین بیات» از واگذاری حق پروژه‌های پتروشیمی از منابع صندوق به سایر بخش‌ها خبر داده است. به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، مدیرعامل شرکت ملی پتروشیمی در نشست خبری دیروز با اشاره به اینکه طرح‌های «مهرماندگار» پتروشیمی برای راه‌اندازی به ۵/۴ میلیارد دلار تسهیلات ارزی نیاز دارند، گفت: برای راه‌اندازی این طرح‌ها یک دلار هم از صندوق توسعه ملی دریافت نکرده‌ایم. منابع‌ریالی طرح‌ها یا از طریق فروش اوراق مشارکت یا به صورت آورده سهامداران یا از طریق مذاکره با بانک‌ها و تسهیلات مشارکت مدنی تامین شده است. از سوی دیگر، استفاده از حساب ذخیره ارزی و جذب فاینانس‌های خارجی از دیگر راه‌های تامین منابع مالی طرح‌ها است.

بیات البته با اشاره به اینکه تاکنون یک ریال تسهیلات مدنی را نتوانستیم جذب کنیم، در پاسخ به این سوال که چرا با توجه به اینکه نرخ سود صندوق توسعه ملی از تسهیلات مشارکت مدنی کمتر است، از منابع صندوق توسعه ملی استفاده نمی‌کنید و به تسهیلات مشارکت مدنی اولویت داده‌اید؟ گفت: یکی از دلایل آن، هدایت و سیاست‌گذاری کلان است. به این ترتیب، منابع صندوق توسعه ملی به بقیه بخش‌ها که توانایی جذب تسهیلات مشارکت مدنی ندارند، اختصاص می‌یابد.

وی نرخ سود منابع صندوق توسعه ملی را ۶ درصد عنوان کرد و افزود: نرخ سود تسهیلات مشارکت مدنی حدود ۲۰ تا ۲۱ درصد است و تسهیلات صندوق توسعه ملی از تسهیلات مشارکت مدنی رقابت‌پذیرتر است. بیات بالا بودن سرعت جذب تسهیلات مشارکت مدنی را از دیگر دلایل اولویت دادن به منابع صندوق توسعه ملی عنوان کرد. وی در تشریح دلایل به کارگیری این سیاست، گفت: طرح‌های پتروشیمی مورد اعتماد اکثر سرمایه‌گذاران است و در بخش جذب منابع موفق‌تر از بقیه بخش‌ها است؛ همچنین در کشور باید مسیر جذب منابع هماهنگ و سازماندهی شده باشد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در عین حال از معرفی ۶میلیارد دلار پروژه در قالب طرح‌های برنامه پنجم توسعه پتروشیمی به صندوق توسعه ملی خبر داد و گفت: ۱۲میلیارد دلار منابع مالی هم قرار است از محل‌‌های دیگر تامین شود.

عرضه شفاف محصولات در بورس

انتقاد از عرضه محدود محصولات پتروشیمی نیز از دیگر محورهای خبری بود که مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به آن پاسخ داد. معاون وزیر نفت در مورد عرضه محصولات در بورس کالای ایران اظهار کرد: عرضه خارج از بورس از سوی پتروشیمی‌ها وجود ندارد و در مواردی خاص با مجوزهای لازم امکان عرضه خارج از بورس وجود دارد. وی افزود: حدود ۲۵درصد نسبت به سال گذشته عرضه محصولات پتروشیمی در بورس رشد داشته و خوشبختانه هیچ‌گونه کمبودی در کشور از نظر محصولات پتروشیمی وجود ندارد. بیات گفت: کارگروهی تشکیل شده و نظارت بر نحوه تولید و عرضه محصولات پتروشیمی به طور کامل انجام می‌شود. به گفته وی، قیمت‌گذاری محصولات توسط بورس تحت ضوابط و مقررات انجام می‌شود. بیات تصریح کرد: شرکت‌های پتروشیمی بر مدار قانون عمل می‌کنند و تمام مدیران قانون‌مدار بوده و در صورت هرگونه تخلفی برخوردهای لازم انجام خواهد شد.

وزارت صنعت آمار بدهد

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه آمار اولیه برای میزان نیاز به محصولات پتروشیمی باید از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شود، افزود: واحدهای پتروشیمی آمادگی دارند تا نیاز صنایع تکمیلی را تامین کنند و در صورتی که وزارت صنعت آمار مورد نیاز خود را اعلام کند، ما آمادگی کامل برای تامین نیاز واحدهای صنعتی در داخل کشور را داریم و خوشبختانه هیچ کمبودی وجود ندارد.

بیات ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی سالانه نیاز کود اوره مورد نیاز کشاورزان را ماهانه در هر استان به ما اعلام می‌کند و ما نیز با برنامه‌ریزی نیاز کود اوره کشور را تامین می‌کنیم. وی تصریح کرد: قیمت تولیدی هر کیسه کود اوره در مجتمع‌های پتروشیمی ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان است و با دو هزار و ۵۰۰ تومان هزینه حمل و نقل این رقم به ۲۰ هزار تومان برای هر کیسه می‌رسد و باید با همین قیمت تحویل کشاورزان شود. بیات گفت: مطابق همین مدل عرضه ما آمادگی داریم تا نیاز سایر وزارتخانه‌ها به محصولات پتروشیمی را با برنامه‌ریزی‌های دقیق مرتفع کنیم. بیات ادامه داد: هم اکنون صنایع تکمیلی آمار دقیقی از نیازشان به مواد اولیه را در اختیار ندارند و بدون برنامه از پیش تعیین شده توقع تامین نیازشان از واحدهای پتروشیمی را دارند.

بیات در ادامه با اشاره به تولید بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی اظهار کرد: در حال حاضر بین ۸ تا ۱۰میلیون لیتر بنزین در مجتمع‌های پتروشیمی تولید می‌شود که با افتتاح طرح‌های افزایش تولید بنزین در پالایشگاه این میزان کاهش خواهد یافت.

آخرین وضعیت پروژه‌ها

معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی همچنین با اشاره به افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی گفت: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور با بهره‌‌برداری از پروژه‌های مهرماندگار صنعت پتروشیمی ۱۲ میلیون تن در سال افزوده خواهد شد. وی افزود: پیش از این ۲۰ طرح مهر ماندگار پتروشیمی معرفی شده بودند و ۶ طرح دیگر هم به زودی به این جمع می‌پیوندد. بیات افزود: تاکنون طرح‌های توسعه‌ای پتروشیمی‌های جم، اهتمام جم، اروند، مارون و نیز اسکله بارگیری مایعات ماهشهر به عنوان پنج طرح مهر ماندگار به بهره‌برداری رسیده‌اند. وی افزود: بهره‌برداری از فاز اول پتروشیمی کاویان و فاز اول خط لوله اتیلن غرب آغاز شده و طرح پلی‌اتیلن سنگین کرمانشاه نیز به تولید رسیده است. بیات اظهار کرد: ۶ طرح جدید شامل طرح‌های توسعه‌ای پتروشیمی‌های تبریز، شازند اراک، نوری، ارومیه، مارون و طرح اسکله مایعات دوم ماهشهر نیز قرار است به عنوان پروژه‌های مهر ماندگار به دولت معرفی شوند.