صادرات 7 قلم محصول پتروشیمی آزاد می‌شود

گروه صنعت و معدن- در حالی تنها یک هفته از اعلام فهرست ۵۲قلم کالای ممنوعه صادراتی می‌گذرد، گفته می‌شود هفت قلم از محصولات پتروشیمی از این فهرست خارج شدند. اعلام قانون منع صادرات برخی از اقلام از جمله برخی محصولات پتروشیمی در حالی است که مسوولان وزارت نفت می‌گویند: «این اقدام بدون مشورت با آنها انجام شده است.» مخالفت وزارت نفت با این موضوع و مشکلات برخی از واحدهای پتروشیمی، مقدمات رفع ممنوعیت صادرات این محصولات را در نشست مشترک وزارت نفت با وزارت صنعت، معدن و تجارت فراهم کرد. «بنزن»، «استایرن مونومر»، «سود کاستیک»، «LAB»، «کریستال ملامین»، «پی.وی.سی» و «پلی‌اتیلن» از جمله اقلام پتروشیمی است که اجازه ازسرگیری صادرات آن داده شده است.

بازنگری در فهرست ممنوعه

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد ازسرگیری صادرات برخی از اقلام پتروشیمی می‌گوید: اعلام ممنوعیت صادرات ۵۲قلم کالا که برخی محصولات پتروشیمی را نیز دربر می‌گیرد، بدون مشورت با وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شد و پس از این ابلاغیه، مخالفت خود را با این مصوبه به وزارت صنعت اعلام کردیم؛ زیرا نداشتن صادرات، افزون بر ایجاد مشکل برای برخی واحدهای پتروشیمی، حتی ممکن بود بر زنجیره تولید گاز کشور نیز تاثیر بگذارد و به قطع گاز بیانجامد.

عبدالحسین بیات در نشست خبری روز گذشته در جمع خبرنگاران افزود: خوشبختانه وزیر نفت پس از مذاکره با وزارت صنعت، معدن و تجارت مقدمات رفع ممنوعیت از صادرات محصولات پتروشیمی را فراهم کرده و دو روز پیش معاونان دو وزارتخانه با برگزاری نشستی مقرر کردند در این مصوبه بازنگری شود.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: در نشست روز دوشنبه مقرر شد به جای ممنوعیت صادرات، بر تنظیم نحوه صادرات، نظارت صورت گیرد و کالاهای استراتژیک که از سوی شرکت های پتروشیمی تولید می‌شود، بتواند همانند گذشته صادر شود. به گفته وی، این مصوبه بازنگری شده و به زودی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به طور رسمی اعلام خواهد شد.

وی ادامه داد: برخی از شرکت های پتروشیمی حداقل تا سال ۲۰۲۰ تعهد ارزی دارند؛ به این ترتیب که برای بازپرداخت وام‌های خارجی و اقساط آن و واردات برخی کالاها باید اقساط خود را پرداخت کنند و نداشتن صادرات می‌توانست ضربه بزرگی به این واحدها وارد کند. بیات گفت: در بحث واردات محصولات پتروشیمی تعرفه‌ای وجود ندارد و در صورت کمبود هر گونه کالا، شرکت‌های پتروشیمی می‌توانند برای تنظیم بازار به واردات اقدام کنند.

وی درباره افزایش برخی قیمت‌های محصولات پتروشیمی در بازار و مشکلاتی که برای واحدهای پایین‌دستی به وجود آمده است نیز گفت: کارگروه تخصصی ویژه‌ای از سوی ستاد تنظیم بازار تشکیل شده است که بر روند قیمت‌گذاری و توزیع کالاها نظارت

می‌کند.

بیات تصریح کرد: قیمت‌گذاری در حوزه کاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی صورت نمی‌گیرد و مسوولیت این کار با دستگاه های دیگر است؛ ولی به نظر ما باید در کل زنجیره تولید و عرضه همکاری بیشتری شود.

نحوه استفاده از درآمدهای صادراتی

بیات درباره برخی اظهارنظرها مبنی بر همکاری نکردن شرکت‌های پتروشیمی با عرضه ارز حاصل از صادرات در مرکز مبادلات ارزی، گفت: به تمام شرکت‌های صادر کننده، بخشنامه‌های لازم ابلاغ شده است. وی ادامه داد: شرکت‌های پتروشیمی بیش از یک سال است درآمدهای صادراتی خود را به شکل دیگری استفاده می‌کنند؛ به این ترتیب که درآمدهای ارزی حاصل از صادرات را در اختیار واحدهای بالادستی قرار می‌دهند و می‌توان گفت کالای صادر شده به کالای دیگری تبدیل و در مجموعه صنعت نفت استفاده می‌شود، ضمن آنکه بخش دیگری از درآمدهای ارزی بابت بازپرداخت وام‌ها و تامین کالاها و قطعات مورد نیاز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: چنانچه ارز مازاد وجود داشته باشد، شرکت‌های پتروشیمی آن را در مرکز مبادلات ارزی عرضه خواهند کرد.

وی با بیان اینکه برخی از پتروشیمی‌ها از محل منابع ارزی خود طرح‌های توسعه‌ای و قطعات مورد نیاز خود را تامین می‌کنند، گفت: شرکت‌ها در صورتی که هر گونه ارز مازادی داشته باشند، همکاری لازم را خواهند کرد.

وی درباره کمبود خوراک برخی واحدهای پتروشیمی نیز گفت: شرکت ملی نفت ایران و دیگر شرکت‌های تابعه وزارت نفت، همکاری خوبی با پتروشیمی دارند و امیدواریم با بهره‌برداری از فازهای باقی مانده پارس جنوبی، خوراک واحدهای دیگر پتروشیمی نیز افزایش یابد. وی افزود: از سیستم بانکی کشور انتظار داریم با حمایت بیشتر از واحدهای پتروشیمی، این صنعت را در مسیر رشد و توسعه بیش از گذشته یاری کنند.

ابلاغ تصمیمات به گمرک

بازنگری در فهرست ۵۲قلم کالای ممنوعه صادرات در حالی است که روز گذشته دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان پتروشیمی نیز با اشاره به مصوبه روز دوشنبه کارگروه بررسی ممنوعیت صادرات در حوزه پتروشیمی، گفت: طبق مصوبه این کارگروه شامل نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت، بورس، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان محصولات پتروشیمی و یک عضو پتروشیمی ممنوعیت صادرات برخی از اقلام پتروشیمی حذف شد که به گمرک ابلاغ می‌شود.

احمد مهدوی ادامه داد: این مصوبه با درنظر گرفتن میزان تولیدات انواع محصولات پتروشیمی در کشور و نیاز داخلی بوده که طبق آن کارگروه مربوطه اجازه از سرگیری صادرات برخی کالاهای پتروشیمی را صادر کرد. همچنین مقرر شده مازاد محصولات تولیدی هم در بورس کالا عرضه شود.

وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از محصولات پتروشیمی مشمول لغو ممنوعیت صادرات شده‌اند، توضیح داد: برخی از این محصولات شامل «بنزن»، «استایرن مونومر»، «سود کاستیک»، «LAB»، «کریستال ملامین»، «پی.وی.سی» و «پلی‌اتیلن» است.

عدم فروش، شرط صادرات

بر اساس این گزارش، رفع ممنوعیت صادرات هفت قلم محصول پتروشیمی در حالی است که صادرات سایر محصولات پتروشیمی مندرج در فهرست به شرطی انجام می‌گیرد که فروش آن در داخل کشور انجام نشود. محمد زیار، رییس دفتر صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در این رابطه می‌گوید: بر اساس مصوبه کارگروه بررسی ممنوعیت صادرات در حوزه پتروشیمی، صادرات جوش شیرین، کربنات سدیم، پلی پروپیلن، پلی‌اتیلن ترفتلات، اکریلونیتریل بوتادین استایرن، پلی‌استایرن، دی‌اکتیل فنالات و ضایعات پلیمری به شرطی انجام می‌گیرد که فروش آن در داخل کشور انجام نشود، در این صورت در کارگروه تنظیم بازار در خصوص صادرات آن تصمیم‌گیری می‌شود.

این مقام مسوول در مورد آزاد شدن صادرات هفت قلم کالا پتروشیمی نیز، گفت: صادرات آزاد این هفت قلم نیز در صورتی است که ابتدا نیاز داخلی به طور کامل انجام گیرد، سپس اقدام به صادرات آن شود. به گفته زیار، مقرر شده است که نیاز سال آینده محصولات پتروشیمی به صورت ماهانه توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین شود و شرکت پتروشیمی بر اساس نیاز اعلام شده تولید کند؛ به این صورت اکنون تنظیم تقاضا به عهده وزارت صنعت و تنظیم تولید به عهده شرکت پتروشیمی است.

وی ادامه داد: هم اکنون شاهد این هستیم که بخش عمده نیاز صنایع پتروشیمی در داخل کشور تولید می‌شود؛ ۸۵ نوع محصول پتروشیمی در بورس عرضه می‌شود و تنها ۱۰ نوع از محصولات به اندازه نیاز یا کمتر از نیاز کشور تولید می‌شود و مابقی بیش از نیاز کشور تولید می‌شود. حذف برخی محصولات پتروشیمی از لیست کالاهای ممنوعه صادراتی در حالی است که قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در رابطه با آن می‌گوید: مواردی که مورد مصرف صنایع پایین دستی هستند صلاح نیست که صادر شوند، ولی آن دسته از مواردی که مورد نیاز مصرف‌کننده لایه پایین‌تر نیستند را تشویق به صادرات می‌کنیم.

محمد صادق مفتح در مورد امکان حذف چند مورد از کالاهایی که صادرات آنها ممنوع شده به «ایسنا»، گفت: هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده ولی کمیته چند مورد از کالاهای پتروشیمی را که جزو لیست است، حذف می‌کند. قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به اینکه در کمیته مشترک وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت بناست که بین کالاهای نیاز داخل و کالاهای مازاد تفکیک صورت گیرد، افزود: تمامی کالاهایی که تا چهارشنبه هفته گذشته وارد گمرک شده‌اند براساس نامه‌ای که داده شده به شرطی که تا آخر هفته صادر شوند، صادرات آنها بلامانع است.

مفتح همچنین با اشاره به اینکه کمیته مشترک دو وزارتخانه به مواردی که قرارداد دارند رسیدگی خواهد کرد، گفت: نمی خواهیم تولیدکنندگان ایرانی تعهد خود را موکول کنند، ولی جدا از آن بحث، کسانی که کالاهایشان در گمرک آماده ترخیص است و تا پایان این هفته امکان خروج آنها از گمرک وجود دارد، بدون هیچ محدودیتی می‌توانند صادر شوند.