رییس کمیسیون صنعت اتاق تهران:
اتاقها نسبت به تحریم واکنش نشان دهند
گروه صنعت و معدن- چند وقت پیش بود که «جمال رازقی جهرمی»، رییس سابق اتاق بازرگانی، صنایع و معادن شیراز و رییس سندیکاهای کارفرمایی استان فارس در نامهای که به رییس اتاق ایران نوشت، خواستار شکایت اتاق از تحریمکنندگان ایران شد. وی در نامهاش به «محمد نهاوندیان» تاکید کرد که تحریمهای اقتصادی علیه ایران موجب آسیب به مصرفکنندگان و تولیدکنندگان شده است و میتوان از همین ناحیه به نهادهای بینالمللی شکایت کرد. در هفتههای پیش برخی دیگر از اعضای اتاق ایران و جمعی از فعالان اقتصادی نیز خواستار پیگیری شکایت از شرکتهای کشورهای تحریمکننده شدند. در تازهترین نشست مشترک کمیسیون صنعت و معدن و فضای کسبوکار اتاق تهران نیز این مساله در کانون توجه قرار گرفت.
محسن خلیلی، رییس کمیسیون صنعت اتاق تهران در این نشست اعلام کرد: تصمیمهای مهم در دنیا از سوی شمار اندکی از مقامها اتخاذ میشود و ما باید بتوانیم دیدگاه آنها را نسبت به خودمان تغییر دهیم و این کار بزرگی است. رییس انجمن مدیران صنایع اما پیش از این پرسیده بود، آیا در زمینه مسائل حساسی که کشور با آن درگیر است، بخش خصوصی و اتاق بازرگانی نباید دخالتی داشته باشند؟
وی در ادامه خواستار حضور جدی و فعال اتاقهای بازرگانی مشترک در مجامع بینالمللی و دفاع از حقوق از دست رفته ایران و بخش خصوصی در این مجامع شد.
به گفته وی، اتاق بازرگانی در دوره پس از جنگ تحمیلی به خوبی از توان و ظرفیت خود برای پیشبرد اهداف تجاری و اقتصادی ایران استفاده کرد و امروز نیز اتاقهای مشترک میتوانند در کشورهای طرف همکاری و نیز مجامع تاثیرگذار، نسبت به تحریمهایی که از سوی کشورهای غربی علیه ایران و مردم این کشور اعمال میشود، واکنش نشان دهند. به گفته خلیلی، تصمیمات مهم در دنیا را آدمهای محدودی میگیرند، از این رو اگر بتوان دیدگاههای آنها را نسبت به خود تغییر داد کار بزرگی شکل میگیرد.
در نشست مشترک کمیسیون صنعت و معدن و فضای کسبوکار، همچنین به ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا اعتراض شد و فعالان اقتصادی خواستار لغو این مصوبه شدند. مصوبه اخیر دولت در خصوص ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا یک روز پیش از آنکه در نشست هیات نمایندگان اتاق تهران مطرح شود، در یکی از کمیسیونهای مشترک این اتاق رونمایی شد و به شدت مورد اعتراض و انتقاد اعضای این دو کمیسیون قرار گرفت. اعضای این دو کمیسیون اتاق تهران، بر این باورند که در فهرست ۵۲ قلم کالای ممنوعه ممکن است کالاهایی باشد که برای واردات آنها از ارز مبادلاتی استفاده نشده باشد، از این رو، این فهرست بازار صادراتی ایران را به طور جدی تهدید میکند.
همچنین مقرر شد که کارگروهی در اتاق تهران تشکیل و موارد اعلام شده در این فهرست را مورد پایش قرار داده و به دولت اعلام کند. در عین حال، فعالان اقتصادی خواستار آن شدند که صادرکنندگان مابهالتفاوت صادرات این کالاها را به دولت پرداخت کنند.
برخی نمایندگان بخش خصوصی در مورد ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا که به تازگی از سوی دولت بخشنامه شده است، تاکید کردند که با اینگونه بخشنامهها، بوروکراسی در ایران گستردهتر میشود. به اعتقاد آنها، اتفاقات ارزی در یک سال اخیر میتوانست یک حسن بزرگ داشته باشد و آن توسعه صادرات غیرنفتی بود، اما با صدور بخشنامههایی مانند ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا، دیگر نمیتوان به توسعه صادرات دل بست.
سوالات رییس کمیسیون فضای کسبوکار
در ابتدای این نشست، احمد پورفلاح، رییس کمیسیون فضای کسبوکار اتاق تهران، یک سوال را با همکاران خود در این نشست مطرح کرد. وی گفت: اگر امروز شما به عنوان تنها فرد تصمیم گیرنده در امر ارز بودید، چه پیشنهادی برای ادامه روند سیاست ارزی در پیش میگرفتید؟
پورفلاح در پاسخ به این سوال اعلام کرد که به اعتقاد وی، اتاق مبادلات ارزی که نرخ ارز را به بالای ۳ هزار تومان افزایش داده است، دیگر کشش بازار را ندارد.
وی یادآور شد که اگر اتاق مبادلات ارزی روی دلار با نرخ ۲۲۰۰ یا ۲۳۰۰ تومان ماندگار شود، دیگر تقاضایی نخواهد بود.
پورفلاح با بیان اینکه تقاضا در اتاق مبادلات ارزی افت کرده است تصریح کرد: از زمان آغاز به کار این مرکز، آنچه که به تقاضا در اتاق ارزی دامن زد، تقاضاهای دانشجویی بود.
پورفلاح در ادامه سوال دیگری را نیز مطرح کرد. وی افزود: آیا پروژه هدفمندی یارانهها با تمام هزینههایی که تاکنون برای اقتصاد کشور داشته است باید در فاز دوم متوقف شود؟
وی پاسخ خود را اینگونه بیان کرد که مرحله دوم هدفمندی یارانهها باید اجرا شود، اما با مکانیزمی که بخش مولد کشور صدمه نبیند. به گفته رییس کمیسیون فضای کسبوکار اتاق تهران، برخلاف اهداف هدفمند کردن یارانهها، امروز دولت به بخش سوخت یارانه میدهد.
جلسه فوقالعاده برای اتاقهای مشترک
در ادامه این نشست، شجاعالدین بازرگانی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در مورد افزایش محدودیتهای بینالمللی علیه ایران گفت: کشورهای غربی روی کوچکترین مسائل حقوق بشری واکنش جدی نشان میدهند، اما در اینکه تحریمها اثرات سوئی بر زندگی مردم یک کشور میگذارد، حتی اظهارنظر نیز نمیکنند. عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با انتقاد از اینکه اتاقهای بازرگانی مشترک به وظیفه اصلی خود که همان مذاکره و رایزنی با طرفهای همکاری خود در دیگر کشورها است، عمل نمیکنند، افزود: همه این مشکلات به این دلیل است که در ایران با تمام مسائل، سیاسی برخورد میشود.
وی خواستار آن شد که در اتاق تهران جلسه فوقالعادهای در همین رابطه برگزار شود که بخش خصوصی و اتاقهای مشترک تاکنون چه اطلاعرسانی در مورد اثرات تحریمها روی اقشار مختلف مردم داشتهاند؟
تاکید بر اجرای فاز دوم هدفمندی
در ادامه این نشست، نمایندگان بخش خصوصی نسبت به اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها اعلام موضع کردند. شاهرخ ظهیری در همین رابطه مخالفت خود را با اجرای فاز دوم هدفمند کردن یارانهها اعلام کرد و خواستار تعویق اجرای آن تا خرداد ماه سال آینده شد.
محسن خلیلی نیز خواستار آن شد که بررسی فاز دوم هدفمندی یارانهها در دستور کار اتاق بازرگانی تهران قرار بگیرد. به اعتقاد شجاعالدین بازرگانی نیز، در زمان فعلی، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها اجتنابناپذیر است. به گفته وی، در مرحله اول توزیع یارانهها هدفمند نبود، در حالی که مجلس اجازه آغاز مرحله دوم هدفمندی را به دولت نخواهد داد. عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در ادامه گفت: مسیر اجرای هدفمندی یارانهها برگشتناپذیر است و اگر دولت از این مسیر برگردد، هر آنچه که تاکنون ساخته شده خراب خواهد شد. وی گفت: در صورتی که فاز دوم هدفمندی یارانهها اجرا نشود، حتی تا دو، سه دهه آینده نیز دولتهای بعدی جرات اجرای آن را نخواهند داشت و مردم نیز پذیرای آن نخواهند بود. احمد پورفلاح نیز بر ضرورت اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها تاکید کرد، اما به گفته وی این مرحله برای اجرا نیاز به بازنگری جدی دارد.
ارسال نظر