استراتژی تولید محصولات کشاورزی تدوین شود

گروه صنعت و معدن- صنعتگران و بازرگانان ایرانی در سال‌های اخیر با تصمیم‌های شگفت‌انگیزی از سوی نهاد دولت در حوزه کسب‌وکار مواجه شده‌اند که موجب ناروشن شدن فعالیت‌های تولیدی در کشاورزی و صنعت شده است. واردات

۶۰ میلیارد دلار انواع کالا در سال به طور متوسط از ۱۳۸۴ تا امروز که بخش قابل توجهی از آن را نهاده‌های کشاورزی مواد غذایی تشکیل می‌دهد و بی‌ثباتی نرخ ارز در یک سال گذشته موجب شده است که موضوع توسعه کشاورزی و لحاظ کردن شرایط اضطراری در تجارت در دو نشست جداگانه در تهران و اصفهان مطرح شود. در تهران محسن خلیلی رییس‌کمیسیون صنعت‌و‌معدن اتاق بازرگانی تهران در تازه‌ترین نشست اعضای کمیسیون کشاورزی، منابع آب و طبیعی که در آن شماری از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس حضور داشتند برای چندمین بار خواستار تدوین و تهیه استراتژی کشاورزی ایران شد. این خواسته خلیلی با تایید و تاکید سایر اعضای کمیسیون کشاورزی مواجه شد و آنها تصریح کردند که این استراتژی ضرورت مبرم برای چشم‌انداز آتی است.

خلیلی در این جمع گفت: حجم قابل‌توجهی از واردات ۶۰ میلیارد دلاری را که به طور میانگین در سال رخ داده واردات کالاهای کشاورزی تشکیل داده است.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، در جمع اعضای کمیسیون کشاورزی اتاق تهران نمایندگانی از صنعت غذا، زیتون، خرما و دیگر بخش‌ها حضور داشتند و هر یک مشکلات و راهکارهای عبور از موانع را بیان کردند. اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس نیز پس از شنیدن درد دل‌های فعالان بخش کشاورزی، بر تقویت همکاری‌های اتاق بازرگانی و مجلس برای حل مشکلات تاکید داشتند. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اتاق تهران نیز در این نشست حضور داشت و از نزدیک گفتمان نمایندگان بخش خصوصی و مجلس را در حوزه کشاورزی رصد کرد. یحیی آل اسحاق در این نشست از آمادگی اتاق تهران و کمیسیون کشاورزی این اتاق در تهیه طرح‌های اقتصادی با همکاری مجلس شورای اسلامی خبر داد. به گفته وی، اتاق تهران به دنبال تقویت بیشتر ارتباط و همکاری با مجلس و کمیسیون‌های خانه ملت است.

در این نشست، آنچه بیش از همه از سوی فعالان بخش خصوصی مطرح و تاکید شد، نبود استراتژی صنعت کشاورزی بود که به اعتقاد فعالان این بخش تا زمانی که جای خالی این استراتژی پر نشود، گرفتاری‌های بخش کشاورزی به قوت خود باقی است.

نمایندگان کمیسیون کشاورزی مجلس نیز ضمن تایید سخنان فعالان اقتصادی، این اطمینان را دادند که در طول دوره فعلی مجلس تمام توان خود را برای تدوین و تصویب استراتژی کشاورزی به کار خواهند گرفت.

به گفته عباس رجایی، جای خالی استراتژی کشاورزی و خدمات در بدنه اقتصادی کشور احساس می‌شود، اما کمیسیون کشاورزی مجلس در طول ادوار گذشته، همچنین دوره فعلی، با تصویب برخی قوانین تلاش کرده است تا صنعت کشاورزی ایران به داشتن استراتژی مدون نزدیک شود.

رجایی در عین حال، یکی از مشکلات عمده مجلس با دولت‌ها را این گونه عنوان کرد که بخش کشاورزی همواره در ماه‌های پایانی دوره دولت‌ها اهمیت پیدا می‌کند و این به یک عادت و رویه غلط تبدیل شده است. او در بخش دیگری از سخنانش، از وجود تشکل‌های موازی در بخش کشاورزی انتقاد کرد و خواستار ادغام و یکپارچه‌سازی این تشکل‌ها شد.

این در حالی است که یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در پایان این نشست ضمن آنکه اعلام کرد کمیسیون کشاورزی مجلس همدرد کشاورزان و فعالان اقتصادی این بخش است،گفت: ما نیز در مجلس مشکلات شما را داریم و کسی حرف ما را نمی شنود. این نماینده مجلس با بیان اینکه در جلسات کمیسیون کشاورزی مجلس بارها از مسوولان وزارت جهاد کشاورزی دعوت برای حضور در این کمیسیون و طرح موضوعات و مسائل این بخش شده است، افزود: ما نیز در مجلس به آمارهایی که وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با خودکفایی ایران در تولید گندم و سایر محصولات اعلام کرده است، انتقاد داریم؛ چرا که با حضور در شهرها و استان‌های خود به خوبی کمبود تولید و ناکامی در طرح‌های کشاورزی را لمس می‌کنیم؛ بنابراین باور اینکه خودکفا شده‌ایم برای ما و کشاورزان سخت و دشوار است.

در بخش دیگری از این نشست، نمایندگان صنعت زیتون و خرما به تشریح شرایط فعلی هر یک از این بخش‌ها پرداختند و از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس خواستند تا با حضور در واحدهای برتر در حوزه زیتون و خرما از نزدیک با توانایی بخش خصوصی آشنا شده و این اطمینان را به دست آورند که می‌توان با اعتماد به بخش خصوصی و فعالان این عرصه گام‌های توسعه را بلندتر برداشت.

شرایط اضطراری

از طرف دیگر، جعفر ذره‌بینی، رییس کمیسیون تجارت اتاق اصفهان در ششمین جلسه این کمیسیون، خواستار لحاظ شرایط فورس ماژور برای قراردادهای تجاری شد و گفت: نوسانات نرخ ارز شرایط دشواری برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است که وضع اضطراری می‌تواند تا اندازه‌ای کمک به آنان باشد. ضمن اینکه اتاق به عنوان پارلمان بخش‌خصوصی وظیفه دارد مسائل و مشکلات اعضای خود را پیگیری و راهکارهای قانونی را به اطلاع مسوولان دولتی برساند. رضا خیامیان، رییس کمیته انرژی اتاق اصفهان نیز در این جلسه گفت: دلالی و واسطه‌گری خریدوفروش در جامعه ارزش فراتری از تولید پیدا کرده است. این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته جایگاه تولیدکننده از دلالان بسیار بالاتر است، اما متاسفانه جامعه به سمت دلالی و واسطه‌گری می‌رود.

وی خواستار لحاظ کردن شرایط اضطراری در قراردادهای ارزی شد و توضیح داد: اجرای این بند می‌تواند تولیدکنندگان را در شرایط فعلی پرنوسان ارز کمک کند، باید متوجه بود که در شرایطی که بانک‌ها تسهیلاتی ارائه نمی‌کنند، یک تولیدکننده نمی‌تواند با ارز ۳ هزار تومانی عوارض گمرکی را پرداخت کند.

علی صفرنورالله، عضو کمیسیون تجارت اتاق اصفهان نیز در این جلسه عنوان کرد: واحدهای تولیدی در شرایط کنونی با دو نوع مشکلات داخلی و خارجی روبه‌رو هستند و لازم است تشکل‌های اقتصادی برای ایجاد شرایط اضطراری در قراردادهای تجاری تشکیل شود، زیرا آنها با تنویر افکار مسوولان تصمیم‌ساز دولتی می‌توانند از ضرر بیشتر واحدهای تولیدی جلوگیری کنند.

وی تصریح کرد: تشکل‌های صنفی با انعکاس شرایط اقتصادی موجود می‌توانند در پویایی اقتصاد تاثیر بسزایی داشته باشند. به‌طور مثال، ترکیه در چند سال قبل و سوریه در یک سال اخیر با اتخاذ شرایط فورس ماژور توانسته‌اند شرایط ادامه فعالیت برای واحدهای تولیدی و خدماتی را فراهم کنند. روشنک امامی، دیگر عضو کمیسیون در این جلسه نیز گفت: در شرایطی که نرخ ارز و قیمت‌ها نوسان بسیاری دارد، بخش ساختمان با رکود در فعالیت روبه‌رو شده است و باید متوجه بود که نوسانات غیرقابل کنترل قیمت‌ها نمی‌تواند برای اقتصاد کشور مفید باشد.

مهدی حاج کاظمیان، عضو کمیسیون تجارت اتاق اصفهان در این جلسه خواستار گشایش حساب بانکی ارزی برای شهروندان کشور شد و گفت: افتتاح حساب ارزی می‌تواند ارزهای ذخیره شده در بین مردم را به سمت سیستم بانکی جذب کند و بانک‌ها از این طریق تسهیلات ارزی ارائه کنند.

وزیری، دیگر عضو کمیسیون نیز در این جلسه یادآور شد: قیمت دلار باید مانند کشور روسیه به صورت پله به پله افزایش یابد، اما متاسفانه در شرایطی قرار گرفتیم که شرایط فورس ماژور در تمامی بخش‌ها نیاز است تا تولیدکنندگان بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند. غلامرضا کامیاب، دبیر کمیسیون تجارت اتاق اصفهان نیز در این جلسه بیان کرد: کاهش درآمدهای نفتی نقش مهمی در نوسان ارزی داشته است و حتی دلارهای ناشی از فروش نفت نیز به طور مستقیم وارد کشور نمی‌شود و کشورهای طرف تجاری پیشنهاد خرید کالا به جای دریافت ارز به ایران ارائه کرده‌اند.

مختاری، رییس کمیته گمرکی اتاق اصفهان نیز توضیح داد: تشکیل اتاق فکر برای شرایط موجود باید یک سال پیش مورد توجه قرار می‌گرفت و در شرایط کنونی باید با تشکیل اتاق فکر راه‌های برون رفت از شرایط موجود بررسی شود. لعلی، کارشناس اقتصادی دفتر معاونت برنامه‌ریزی استانداری اصفهان در این جلسه گفت: ارز به عنوان یک کالای استراتژیک در جامعه شناخته شده که در کنار طلا برای مردم اهمیت پیدا کرده است و راه‌حل ابتدا قبول شرایط خاص از سوی مسوولان و سپس اتخاذ سیاست‌های برون رفت از آن است.