معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داد
گذر ۷ طرح فولادی از ۷ خوان
گروه صنعت و معدن- هفت خوان واگذاری طرحهای باقیمانده فولادی به مراحل نهایی خود نزدیک میشود. روز گذشته معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر از نهایی شدن قرارداد تامین منابع مالی این طرحها به سرمایهگذاری چینی در دو ماه آینده داد. وعده داده شده در حالی است که بر اساس وعدههای قبلی، هفت طرح باقیمانده باید آذر ماه سال گذشته به بخش خصوصی واگذار میشد، اما وعده داده شده اجرایی نشد؛ به طوری که بهمنماه سال گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت قیمتگذاری را چالش نهایی شدن طرحهای فولادی اعلام کرد و به این طریق تعیین تکلیف طرحهای فولادی تا پایان آذرماه، زیر سوال رفت.
پس از آن وجیهالله جعفری نیز در دوران سرپرستی خود از احتمال واگذاری هفت طرح مذکور تا پایان تیرماه سالجاری خبر داد، وعدهای که اجرای آن به رییس جدید ایمیدرو رسید، اما «فریدون احمدی» نیز نتوانست به وعده داده شده جامه عمل بپوشاند؛ به طوری که با پایان تیرماه وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر از دولتی ماندن طرحهای فولادی داد و به این طریق آب پاکی را روی دست بخش خصوصی ریخت و مقرر شد تا براساس قراردادی تامین منابع مالی طرحهای باقیمانده فولادی به چینیها سپرده شود.
بحث درباره راهاندازی ۸ طرح فولادی با هدف توزیع عدالت صنعتی در سال ۱۳۸۵ در وزارت صنایع و معادن (سابق) مطرح شد.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری درباره سرنوشت هفت طرح فولادی استانی و تامین منابع مالی آنها توسط چینیها گفت: قرار بود برای اجرای هفت طرح فولادی از فاینانس چینیها استفاده شود و در این زمینه مجوزهای قانونی از وزارت اقتصاد گرفته شده است که این اسناد برای طرف چینی ارسال شد، همچنین تغییراتی در قطعات و تجهیزات مورد استفاده در این طرحها داده خواهد شد.
رشیدی دبیر ستاد فولاد کشور نیز درباره اینکه واگذاری طرحهای فولادی در چه مرحله ای قرار دارد، گفت: علاوه بر هیات اولیه به زودی هیات کارشناسی چین به ایران سفر خواهد کرد تا مذاکرات مربوط به مسائل فنی و پروژهها نهایی شود.
به گفته جعفری، سیاستی که وزارت صنعت، معدن و تجارت پیش گرفته واگذاری احیا به ایمیدرو است و سرمایهگذاری توسط چینیها صورت گیرد.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص زمان نهایی شدن قرار داد نیز گفت: در حال حاضر به لحاظ مالی و چگونگی تامین منابع مالی توافق حاصل شده و حداکثر تا دو ماه آینده قرارداد نهایی خواهد شد.
کاهش تلفات در معادن
پایین بودن ضریب ایمنی برخی از معادن فعال در کشور به خصوص معادن زغالسنگ را میتوان یکی از عمده مشکلات فعال معدنی دانست، به طوری که با وجود وعدههای داده شده برای ارتقای ضریب ایمنی هنوز ریزش این معادن جان معدنکاران را تهدید میکند.
جعفری در خصوص اینکه برای ارتقای سطح ایمنی معادن چه راهکارهایی در نظر گرفته شده است نیز میگوید: بیشترین مشکل به معادن زغالسنگ بازمیگردد که برای ارتقای ایمنی این معادن صندوق بیمه اقدام به اعطای تسهیلات کرد و به این طریق در حال حاضر تعداد تلفات معادن کاهش یافته است.
به گفته جعفری در سال ۸۴ به ازای هر ۷/۳ میلیون تن استخراج مواد معدنی یک کشته در کشور داشتیم؛ اما در سال ۹۰ و با توجه به ارتقای سطح ایمنی تعداد تلفات به هر ۸/۶ میلیون تن رسید.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص نوسازی معادن نیز گفت: نوسازی ماشینآلات معدنی مهمترین مشکل معادن محسوب میشد که در این خصوص در سالجاری ۳۰ میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شد که این رقم تا ۱۲۰ میلیارد تومان قابل افزایش است. به گفته جعفری در دو سال گذشته رکودی در بخش تولید زغالسنگ به دلیل افت تولید در ذوب آهن داشتیم که این مشکل از سال آینده برطرف خواهد شد؛ اما طی این مدت برای کمک به کک سازان، استمهال بدهی تولیدکنندگان زغالسنگ و خرید تولید مازاد توسط دولت در دستور کار قرار گرفت.
وجود پنج هزار معدن فعال در کشور
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین از وجود ۴ هزار و ۹۵۳ معدن فعال در ایران خبر داد.
وجیه الله جعفری با بیان اینکه هماکنون از ۱۲ معدن فعال، طلا استخراج میشود، افزود: در حال حاضر ایران ۱۵ معدن طلا دارد که ۳ معدن آن غیرفعال است و از میان معادن فعال ۱۰ معدن توسط بخش خصوصی اداره میشود.
وی با بیان این که تولید طلا هماکنون سالانه بین ۲ تا ۵/۲ تن است، گفت: تا پایان آبان ماه امسال مزایده عمومی واگذاری سه محدوده طلا در استان کردستان به بخش خصوصی برگزار خواهد شد.
به گفته جعفری براساس برنامهریزی تا پایان برنامه پنجم تولید طلا به ۵ میلیون تن خواهد رسید.
جعفری با بیان اینکه ۲۵۵ معدن نیز هماکنون در حال تجهیز هستند، افزود: ۱۶۷۱ معدن غیرفعال در ایران وجود دارد که این فعال نبودن آنها به خاطر عدم صلاحیت بهرهبردار بوده است. وی افزود: میزان استخراج از معادن کل کشور در سال گذشته ۳۴۱ میلیون تن بود که نسبت به سال ۱۳۸۹(۲۹۰ میلیون تن) رشد ۱۸ درصدی را نشان داد. معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: هماکنون ۱۲ معدن فعال طلا، ۳۹ معدن فعال مس و ۱۳۳ معدن فعال آهن در کشور عملیات استخراج را انجام میدهند.
جعفری افزود: تعداد معادن فعال در سال گذشته در مقایسه با سال ۸۹ بیش از ۱۳ درصد افزایش داشته است و در بخش اکتشاف نیز
۷ درصد رشد داشتیم.
وی ادامه داد: همچنین در بخش معادن فلزی نیز ۲۱ درصد رشد، در بخش غیرفلزی ۵ درصد و در بخش سنگ ساختمانی ۱۰ درصد رشد تولید داشتهایم.
قانون اصلاح معادن در راه است
وی در بخش دیگری از سخنانش همچنین از ابلاغ آییننامه اجرایی قانون اصلاح قانون معادن در آینده نزدیک خبر داد.
جعفری با اشاره به اینکه این آییننامه اجرایی در دو جلسه آینده که با حضور کارشناسان سازمان انرژی اتمی برگزار میشود، نهایی و برای تصویب به دولت ارائه خواهد شد، افزود: در قانون اصلاح قانون معادن و آییننامه اجرایی آن بر اصلاح فرآیند قبلی اکتشاف و تشویق بخش خصوصی در امر اکتشاف و بهرهبرداری از معادن تاکید شده است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در بخش قانون اصلاح قانون معادن برای حمایت از بهرهبرداران دو اقدام تعریف شده است؛ اقدام اول جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز کسانی است که بدون اجازه فعالیت میکنند که جرم تلقی خواهد شد و اقدام دوم مربوط به کسانی است که پروانه دارند؛ بنابراین هر کسی بدون اجازه و بدون حکم قضایی امکان تعطیلی واحد را نخواهد داشت و این مورد نیز جرم تلقی خواهد شد. جعفری گفت: در اقدامات جدید برای جلوگیری از بلوکه شدن فضای اکتشافی اقدام به کاهش پروانههای اکتشاف کردیم و برای شناسایی کاملتر معادن و بهرهبرداری مناسب از آنها بلوکهای بزرگتری در قالب شرکتهای بزرگ تعریف شده است.
وی گفت: بر اساس این قانون، مکتشفان بخش خصوصی حداقل تا ۲۵ سال مجوز بهرهبرداری خواهند داشت. همچنین ورود افراد ذیصلاح که دارای توان مالی هستند برای اکتشاف و بهرهبرداری معادن غیرفلزی و ورود افراد متخصص برای اکتشاف و بهرهبرداری معادن فلزی مورد توجه است.
وی افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت در بخش معادن برای کسانی که واحد فرآوری دارند و نیازمند مواد اولیه هستند، زمینه مناسبی برای جذب سرمایه ایجاد کرده است که در پی آن در مناطق محروم مانند سیستان و بلوچستان سرمایهگذاریهای جدیدی برای ایجاد واحدهای فرآوری جذب شده است.
معاون امور معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره طرح بازرسی و نظارت در روند بهرهبرداری و اکتشاف معادن گفت: در این بخش اقدامات مهمی در قالب نظارت بر معادن و ساماندهی فعالیتهای معدنی انجام شده که در نتیجه آن فقط در یک مرحله بازرسی از شرایط ۵۴۰ معدن زغال روباز و زیرزمینی بازدید شد که گزارش آن در دست تحلیل و بررسی است.
ارسال نظر