«بهرام سبحانی» در گفتوگو با دنیای اقتصاد مطرح کرد
همایش فولاد راهکاری موثر برای تصمیم سازی و تصمیمگیری
زهرا مسافر- عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد معتقد است: برگزاری همایشهای تخصصی مشابه آنچه که در سالهای اخیر به ابتکار روزنامه دنیای اقتصاد شکل گرفته است به عنوان محفلی برای گردهمایی مدیران دولتی و خصوصی فعال در بخشهای اقصادی، فنی و تولیدی صنعت فولاد و تبادل نظر و آگاهی از آخرین رویدادها و دستاوردها قطعا مفید و مثمر ثمر است. متن کامل این گفتوگو را در زیر بخوانید: پیشبینی وضعیت بازار
در حال حاضر مصرف داخلی فولاد در انواع مختلف صنعتی و ساختمانی حدود ۲۰میلیون تن در سال است که با احتساب جمعیت فعلی، مصرف سرانه به حدود ۲۷۰کیلو گرم بالغ میشود که با توجه به شرایط رو به رشد توسعه کشور و با درنظر گرفتن تجربه کشورهای مشابه به نظر میرسد رشد مصرف سرانه به میزان حداقل ۳۵ کیلوگرم را باید برای برنامهریزی یک دوره پنج ساله مدنظر قرار داد.
با این حساب در حد مصرف فعلی کمبود سالانه حداقل ۶میلیون تن فولاد خام، و با احتساب افزایش سرانه مصرف حداقل ۳۵ کیلوگرمی طی پنج سال آینده، کمبود بیش از ۱۲میلیون تن در سال دور از واقعیت نیست.
وضعیت صنعت فولاد ایران
در سال ۲۰۱۱ میلادی کشورهای تولیدکننده فولاد در مجموع بالغ بر ۱۴۹۰ میلیون تن فولاد تولید کرده که در این بین کشور چین با تولید بیش از ۶۸۳ میلیون تن فولاد خام مقام اول و پس از آن کشورهای ژاپن، آمریکا، هند، روسیه و کره جنوبی به ترتیب با ۱۰۷/۶، ۸۶/۲، ۷۲/۲، ۶۸/۷ و ۶۸/۵ میلیون تن در جایگاه دوم تا هفتم قرار گرفتهاند. در همین سال کشور همسایه ما ترکیه با تولید ۱/۳۴ میلیون تن در ردیف دهم جدول جای گرفته است.جمهوری اسلامی ایران در همین سال با تولید ۱۳ میلیون تن فولاد خام در مقام هفدهم قرار گرفته که این مقام اگر چه نسبت به قبل ارتقا یافته ولی هنوز تا رسیدن به برنامههای اعلام شده قبلی فاصله زیادی دارد.
صادرات سنگ آهن برابر با فروش ثروت ملی
به طور کلی صادرات مواد اولیه فرآوری نشده به منزله فروش ثروت ملی و انتقال فرصت اشتغال جوانان از داخل کشورها به خارج از مرزها است، حال آنکه با تبدیل مواد اولیه به کالای نیمهنهایی یا نهایی می توان علاوه بر ایجاد اشتغال در داخل، کالای تولیدی را با ارزش افزوده بالاتری و ارزآوری بیشتری صادر کرد. البته مواد اولیهای که به دلایل فنی یا اقتصادی یا به هر دلیل دیگری امکان تبدیل آن در کشور وجود نداشته یا توجیه نداشته باشد از این قاعده کلی مستثنی است و صادرات آن یک فرصت تلقی میشود.
در مورد سنگ آهن نیز همین وضعیت صادق است. بر اساس آمار موجود، ذخایر قطعی شده سنگ آهن در کشور حدود ۴۵۰۰ میلیون تن است که اگر میانگین عیار آهن آن را در خوشبینانهترین حالت ۵۰ درصد در نظر بگیریم، این ذخیره برای تولید حدود ۲میلیارد تن فولاد خام کفایت می کند که برای یک دوره ۵۰ ساله پاسخگوی تولید سالانه ۴۰ میلیون تن فولاد خام است. بنابراین با توجه به چشماندازی که برای توسعه صنعت فولاد ترسیم شده صادرات سنگ آهن فرآوری نشده به صلاح نیست. البته به احتمال زیاد معادن کوچکی که به لحاظ کمی و کیفی فرآوری آن فاقد توجیه است، میتوان در صورت صرفه اقتصادی با هدف صادرات فعال کرد و سنگ آهن آن را استخراج کرد.
نقش همایش فولاد
با توجه به تغییرات سریع و مستمر شرایط اقتصادی و تکنولوژی در صنعت فولاد و ضرورت حضور و بقا در بازار رقابتی، داشتن اطلاعات دقیق و بههنگام از اساسیترین نیازهای بنگاههای اقتصادی به شمار میآید و در این رابطه برگزاری همایشهای تخصصی مشابه آنچه در سالهای اخیر به ابتکار روزنامه «دنیایاقتصاد» شکل گرفته است به عنوان محفلی برای گردهمایی مدیران دولتی و خصوصی فعال در بخشهای اقتصادی، فنی و تولیدی صنعت فولاد و تبادل نظر و آگاهی از آخرین رویدادها و دستاوردها قطعا مفید و مثمر ثمر است و میتواند با بیان مشکلات و تنگناهای توسعه این صنعت در کنار مزیتهای آن راه را برای تصمیمسازی و تصمیمگیری مسوولان دولتی و فعالان بخش خصوصی هموار سازد. به اطلاع همه علاقهمندان و صاحبنظران میرساند، سومین همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران از سوی روزنامه «دنیای اقتصاد» در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۹۱ در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار خواهد شد. علاقهمندان به شرکت در این همایش میتوانند جهت کسب اطلاع بیشتر به وبسایت این همایش به آدرس http://events.den.ir. مراجعه یا با شماره تلفن ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس حاصل کنند.
ارسال نظر