زهرا مسافر- سیدرضا شهرستانی، عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه برگزاری همایش‌ها و سمینارهای تخصصی می‌تواند نقش بسزایی در افزایش بهره‌وری در صنعت فولاد ایفا کند، خواستار طرح مسائل و مشکلات روز و همچنین استفاده از کارشناسان مجرب برای ارائه راه‌حل‌های اساسی و کلیدی شد. با او گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید: ارزیابی شما از شرایط بازار فولاد چیست؟

مصرف ایران فعلا حدود ۲۴میلیون تن در سال است که حدودا ۱۷ میلیون تن آن تولید داخل و مابقی از طریق واردات تامین می‌شود. شرایط تحریم و مشکلات ارزی باعث می‌شود قیمت فولاد افزایش داشته باشد و از طرف دیگر به علت نبود نقدینگی و کاهش فروش نفت پروژه‌های عمرانی، دولتی و اساسی کاهش پذیرد.

به نظر می‌رسد سال ۱۳۹۲ با کاهش مصرف فولاد مواجه خواهیم شد و اگر بتوانیم تولید فولاد خام را افزایش دهیم، می‌توانیم به نقطه‌ای برسیم که هم واردات را کاهش داده و هم قیمت معقولی در بازار بین عرضه و تقاضا ایجاد کنیم.

نقش همایش فولاد را در صنعت فولاد کشور چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اگر مسائل و مشکلات روز صنعت فولاد مطرح شود و در ارائه طریق از افراد کلیدی، متخصص و صاحب تجربه استفاده شود، این همایش‌ها می‌تواند نقش مهمی در بهره‌برداری تولیدکنندگان عرصه صنعت فولاد ایفا کند.

راه‌حل‌های سرعت بخشیدن به توسعه صنعت فولاد چیست؟

با توجه به تحریم‌ها و مشکلاتی که در کشور ما وجود دارد، تنها راه‌حل اجرای طرح‌های فولادی در کشور است و با پتانسیل‌هایی که در کشور وجود دارد چه در زمینه مهندسی و طراحی و همچنین ساخت تجهیزات، ما قادر هستیم تا بیش از ۹۵درصد وابستگی خود را به خارج از کشور کاهش داده و باعث جهشی در ایجاد کارخانه‌های فولادی شویم. بنابراین ضروری است که با ایجاد یک سازمان تخصصی برای ارزیابی و جمع‌بندی اطلاعات شرکت‌هایی که قادر هستند در این زمینه نقشی ایفا کنند، کانال ارتباطی موثری بین این شرکت‌ها و شرکت‌های تولیدی فولاد ایجاد شود.

نظر شما در مورد صادرات سنگ‌آهن چیست؟

صادرات سنگ آهن در شرایطی که کشور نیاز به مواد اولیه دارد بزرگ‌ترین ظلمی است که می‌تواند در زمینه صنعت فولاد رخ دهد، از این رو باید جلوی این صادرات گرفته شود.

به علت اینکه تمامی بسترهای مورد نیاز جهت تولید فولاد در کشور موجوداست اما متاسفانه به علت سوء مدیریت استفاده نمی‌شود و سنگ آهن ایران که یکی از مرغوب‌ترین سنگ‌های موجود در دنیا است را همراه با انرژی صادر می‌کنیم و خارجی‌ها تمامی این توانمندی‌ها را از ما کسب، و پس از تبدیل به محصول با ارزش افزوده ۱۰ برابر به خود ما می‌فروشند. این درحالی است که با توجه به تکنولوژی موجود در ایران قادر هستیم ۱۷ میلیون تن سنگ آهن صادراتی را به ۱۱ میلیون محصول تبدیل و در عرض ۵ سال به خودکفایی برسیم.

راه‌حل‌های رقابت‌پذیری پایدار در صنعت فولاد کشور را به اختصار توضیح دهید؟

مهم‌ترین عامل تنازع بقا در هر صنعتی بالابردن بهره‌برداری است که مستلزم کاهش هزینه‌ها، بهبود کیفیت و افزایش تولید است، لذا می‌توانیم با مشاوره با متخصصان در این زمینه یا دعوت از افرادی که در کشورهای توسعه یافته صورت می‌گیرد، این کار را اجرایی کنیم تا نه تنها به خود کفایی در کشور خود برسیم بلکه جهت صادرات به کشورهای دیگری که در این زمینه حرفی برای گفتن دارند نیز اقدام کنیم.

چشم‌انداز بازار فولاد را چگونه می‌بینید؟

آنچه مسلم است فولاد در تمامی مراحل زندگی انسان نقشی بسزا دارد و این نیاز از ابتدای خلقت بوده و خواهد بود. نکته قابل توجه اینکه یکی از شاخص‌های پیشرفت یک کشور میزان مصرف فولاد آن است. چنانچه سیاست درازمدت کشور این است که به سمت و سوی پیشرفت و کاهش وابستگی‌ها گام برداریم، باتوجه به رشد جمعیت کشور و مصرف سرانه به میزان ۳۰۰ کیلو گرم در سال که ‌باید به بیش از ۵۰۰ کیلوگرم برسد، تا‌ آخر برنامه پنجم، به حدود ۴۵ میلیون تن فولاد در سال نیاز داریم؛ یعنی حدود سه برابر تولید فعلی، لذا هرنوع اقدامی در توسعه و تولید شکل گیرد اندک است.

نظرات خود را در مورد صنعت فولاد بفرمایید؟

به منظور دستیابی صنت فولاد در مسیری درست، دولت باید از هرگونه دخالتی در قیمت‌گذاری یا ممنوعیت‌های صادراتی و وارداتی این صنعت خودداری و تنها به تعیین تعرفه‌هایی جهت محصول وارداتی اقدام کند و در مدت ۱۰ سال نسبت به کاهش میزان این تعرفه اقدام شود تا تولیدکننده بتواند خود را با این شرایط هماهنگ و رقابت شایسته ای با تولیدکنندگان خارجی داشته باشد. در ایران توانایی تبدیل سنگ‌آهن به محصول نهایی وجود دارد و این اقدام زمانی صورت می‌گیرد که متخصصان را شناسایی و دولت نیز حمایتی بی‌شائبه از آنان به عمل آورد تا روزی به جایی برسیم که خود تولیدکننده اصلی باشیم نه واردکننده محصول.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاع بیشتر می‌توانند به وب‌سایت همایش به آدرس http://events.den.ir مراجعه یا با شماره تلفن ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس حاصل کنند.