زهرا مسافر - دنیای اقتصاد به منظور دستیابی به اهداف بلندمدت صنعت فولاد کشور سومین همایش خود را در ۲۸ بهمن‌ماه جاری برگزار خواهد کرد. از این رو برای تحقق هرچه بیشتر اهداف مورد نظر از نظرات کارشناسان و فعالان این صنعت استقبال می‌کند، که در این خصوص با اکبر نوروزی مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در پی می‌خوانید:

ارزیابی جنابعالی از شرایط بازار فولاد چیست؟

وجود منابع غنی مواد اولیه فولاد و همچنین انرژی مناسب و نیروهای با استعداد باعث شده که از دیرباز صنعت فولاد از کوره‌های دستی تا صنعت پیچیده و بزرگ در بازار تجاری و صنعتی ایران جایگاه خاص و سهم بسزایی داشته باشد، خوشبختانه با توجه به روند رو به رشد چرخه تولید مواد اولیه فولاد از جمله سنگ‌آهن و زغال‌سنگ در سال‌های اخیر و از طرفی به قیمت مطلوب رسیدن محصولات فولادی و عزم مسوولان برای رشد صنعتی کشور این روند را به‌رغم وجود مشکلات تحریمی سرعت بخشیده و به نظر می‌رسد با وجود پتانسیل‌های موجود و نیاز منطقه، این بازار همچنان چشم‌انداز مناسبی داشته باشد.

نقش همایش فولاد را در صنعت فولاد کشور چگونه ارزیابی می‌کنید؟

توسعه صنعت فولاد نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، تعیین استراتژی و اهداف در کلیه بخش‌ها، شامل تامین مواد اولیه، زیرساخت‌ها و ... است. برگزاری همایش‌های مختلف در این سطح می‌تواند معرف مناسبی از ظرفیت‌های این چرخه عظیم در کشور به سرمایه‌گذاران و همچنین منعکس‌کننده مشکلات و موانع و ارائه راه‌‌های منطقی از طرف خبرگان در این صنعت تخصصی به مسوولان و برنامه‌ریزان کشور باشد.

راه‌‌های سرعت بخشیدن به توسعه صنعت فولاد را در چه می‌دانید؟

توسعه فولاد باید هماهنگ با توسعه بخش معدن و مواد اولیه انجام شود. همچنین در احداث واحد‌های فولاد‌سازی، توجه به انتخاب ظرفیت‌های بزرگ اقتصادی سهم عمده‌ای در کاهش هزینه‌ها خواهد داشت. یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های ایران در تولید فولاد، وجود ذخایر سنگ آهن و زغال‌سنگ کک شو است و بسیاری از کشورهای تولید‌کننده فولاد در جهان مجبور به واردات زغال‌سنگ کک‌شو هستند که در صورت سرمایه‌گذاری گسترده در این بخش، این مزیت می‌تواند به‌عنوان یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های توسعه صنعت فولاد در ایران به توسعه صنعت فولاد سرعت بخشد.

همچنین عدم تناسب ظرفیت حمل‌و‌نقل ریلی و هزینه‌های بالای آن، باعث شده است تا بخش زیادی از قیمت تمام شده به موضوع حمل‌و‌نقل اختصاص یابد. سرمایه‌گذاری در بخش حمل‌و‌نقل ریلی و توجه به این امر می‌تواند به رفع مشکلات جابه‌جایی مواد معدنی و در نتیجه توسعه صنعت فولاد کمک کند.

قیمت‌گذاری دولت برای مواد اولیه صنایع فولاد، باعث شده است تا شرکت‌های تولیدکننده مواد معدنی مورد نیاز صنایع فولاد، نتوانند نسبت به توسعه معادن و سرمایه‌گذاری‌های جدید اقدام کنند. در صورت عرضه محصولات در بازار رقابتی و با قیمت‌های جهانی، شرکت‌های تولید‌کننده سنگ آهن قادر خواهند بود هزینه‌های سرمایه‌گذاری و افزایش تولید خود را متقبل شوند که در نهایت باعث رشد و پویایی معادن و در پی آن صنعت فولاد خواهد شد.

نظر شما در مورد صادرات سنگ آهن چیست؟

متاسفانه در کشور به موازات رشد حلقه اول تولید فولاد یعنی معادن سنگ آهن و ناهماهنگی رشد در چرخه‌های بعدی خصوصا در حلقه‌های میانی مانند کنسانتره و گندله‌سازی و از طرفی آهنگ سریع رشد قیمت مواد معدنی در دنیا و وجود قیمت‌های ترجیحی و بسیار پایین جهت فولاد سازان بزرگ کشور موجب به هم خوردن معادله در بازار و باعث شده که تولید کنندگان جهت دستیابی به قیمت واقعی‌تر و سرمایه‌داران با توجه به جاذب بودن نوع کار از جمله نوسانات رو به بالا، عدم فسادپذیری و سهولت حمل‌و‌نقل و غیره صادرات سنگ‌آهن در سال‌های اخیر از رونق چشمگیری بهره برده است. ولیکن هر چند که نسبت به وجود ذخایر عظیم معدنی کشف شده و وجود منابع و محدوده‌های بسیار زیاد امید بخش از سنگ آهن در کشور میزان صادرات موجود دارای اهمیت نگران‌کننده‌ای نیست، ولیکن عاقلانه و منطقی و اقتصادی این است که با اولویت بسیار بالا کارخانه‌های فرآوری مواد معدنی مورد توجه قرار گیرد تا همگنی لازم به موازات استخراج مواد معدنی با فرآوری صورت پذیرد و به نوعی بازار مصرف مناسب برای معدنکاران در کشور فراهم شود و همچنین به سرعت آزادسازی قیمت‌های مواد معدنی صورت گیرد تا معدنکاران نیز با تدبیر و آسودگی خیال تولید خود را برنامه‌ریزی و با ارزش افزوده مناسب به صنایع داخلی بفروشد.

بنابراین با منطق اقتصادی عرضه و تقاضا و ایجاد زمینه‌های فرآوری و ایجاد بازار رقابتی سالم و منطقی برخورد کرد تا هم از خام فروشی که امری مذموم در فرهنگ اقتصادی است جلوگیری شود و هم اینکه صنعت عظیم معدنکاری که با تلاش بسیار موتور آن به حرکت مناسبی رسیده دچار وقفه و آسیب نشود.

راه‌‌های رقابت‌پذیری پایدار در صنعت فولاد کشور چیست؟

آزادسازی قیمت‌های مواد معدنی، برداشتن ممنوعیت‌ها و استفاده از تعرفه صادرات محدود سنگ آهن و حقوق دولتی در اکتشاف و توسعه معادن جدید و واردات کنترل شده فولاد و به موازات آن حمایت‌های تعریف شده و پلکانی دولت از صنعت فولاد باعث توجه فولادسازان به انتخاب ظرفیت‌های مناسب اقتصادی و کاهش هزینه‌های تولید شده و در دراز‌مدت باعث رشد و شکوفایی این صنعت و افزایش میزان رقابت‌پذیری در سطح جهانی می‌شود.

این اقدام باعث از بین رفتن سود کاذب ناشی از تامین مواد اولیه ارزان برای صنعت فولاد شده و در نتیجه از حجم درخواست‌های بی‌رویه احداث کارخانه‌ها با ظرفیت‌های پایین و غیراقتصادی کاسته و در درازمدت منجر به توسعه پایدار این صنعت و رقابت‌پذیری در سطح جهانی خواهد شد.

چشم‌انداز بازار فولاد را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

با توجه به نیاز کشور از لحاظ توسعه زیرساخت‌ها و رشد روزافزون میزان مصرف، بازار داخلی و همچنین ثبات و شروع سازندگی در کشورهای همسایه به‌عنوان یکی از باثبات‌ترین و مطمئن‌ترین بازارها مطرح می‌باشد که سرمایه‌گذاری کلان و اصولی در این صنعت را به‌شدت توجیه پذیر می‌کند.

با توجه به شرایط موجود کشور، برگزاری اینگونه همایش‌ها، می‌تواند تاثیر در صنعت فولاد داشته باشد؟

توسعه صنعت به برنامه ریزی‌های فنی و اقتصادی کارشناسان خبره نیاز داشته و برگزاری اینگونه همایش‌ها می‌تواند محرک قوی و همچنین محل مناسبی جهت رفع مشکلات این صنعت باشد.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاع بیشتر می‌توانند به وب سایت همایش به آدرس http://events.den.ir مراجعه کنند یا با شماره تلفن ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس حاصل فرمایند.