گروه انرژی- غزاله طایفه: در حال حاضر یکی از مشکلات و چالش‌های اساسی در صنعت نفت کمبود سرمایه و تامین مالی پروژه‌ها است. در‌این راستا به نظر می‌رسد که توقف پوشش موسسه‌های بیمه اعتبارات صادراتی از جمله دلایل اصلی است که فاینانس پروژه‌های نفتی را با مشکل مواجه ساخته است. در‌این بین دکتر اسفندیار کریم‌زادگان‌، مدیر عامل‌ایدرو فاینانس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» در رابطه با مشکلات اخیر در صنعت نفت اظهار داشت: در زمان شروع پروژه‌ها قراردادهای صادرات فرآورده‌های نفتی یا میعانات گازی پشتوانه اجرای یک پروژه می‌شود و بعد از به بهره برداری رسیدن پروژه، همین قراردادها به عنوان منبعی برای بازپرداخت بدهی بانک‌های وام‌دهنده عمل می‌کنند.

کریم‌زادگان افزود: نکته‌ای که در‌این زمینه وجود دارد‌، این است که در حال حاضر به دلیل اعمال محدودیت برای‌ ایران، موسسه‌های بیمه اعتبارات صادرات در کشورهای صادر‌کننده اروپایی پوشش بیمه‌ای را برای طرح‌های‌ ایران متقبل نمی‌شوند.

مدیرعامل ‌ایدرو فاینانس ادامه داد: در شرایط فعلی جهان با توجه به بحران اقتصادی منابع مالی محدود شده، به‌گونه‌ای که حتی اگر این پوشش بیمه‌ای برقرار شود، تامین مالی پروژه‌های بزرگ با محدودیت‌هایی مواجه است.

وی در ادامه با تاکید بر‌اینکه صادرکننده‌های اروپایی نیز خواستار صادرات تجهیزات صنعتی خود به‌ایران هستند، گفت: دلیل اصلی‌اینکه بانک‌ها تامین مالی یک پروژه را بر عهده می‌گیرند، به خاطر توسعه صادرات کشورشان است. کریم‌زادگان افزود: موسساتی که پوشش بیمه‌ای را برعهده دارند در واقع بانک‌ها را در قبال هرگونه امکان عدم بازپرداخت وام بیمه می‌کنند و هزینه بیمه را از کشور وام گیرنده می‌گیرند، ولی به هر دلیلی اگر امکان بازپرداخت وام وجود نداشته باشد، بانک به آن موسسه بیمه مراجعه خواهد کرد. کریم‌زادگان تصریح کرد: در‌این بین بیشترین فشار به پیمانکارانی می‌آید که می‌خواهند تجهیزات خود را صادر کنند و در درجه دوم، بانک‌هایی که می‌خواهند فاینانس پروژه‌ها را به عهده بگیرند، اما برای‌این کار موسسه‌های بیمه باید پوشش بیمه‌ای را بر عهده بگیرند.

وی در پاسخ به‌این سوال که با توجه به شرایط فعلی کشور ‌ایجاد یک بانک تخصصی یا صندوق توسعه‌ای تا چه حد در تامین مالی پروژه‌ها می‌تواند موثر باشد، افزود:‌ایجاد بانک تخصصی برای صنعت نفت یا صندوق‌های توسعه‌ای نیاز به یک برنامه زمان‌بندی شده دارد و در کوتاه مدت نمی‌تواند موثر باشد به همین دلیل فعلا همه راه‌ها به حساب ذخیره‌ارزی ختم می‌شود.کریم زاده در پاسخ به سوال دیگری که انعقاد قرارداد با پیمانکاران داخلی برای پیشبرد پروژه تا چه حد موثر است، افزود: به هر حال اگر پیمانکار اصلی یک پروژه هم داخلی باشد، برای تامین مالی باید بخشی را از محل منابع داخلی و بخش دیگر را از منابع خارجی تامین کرد. وی با اشاره به ‌اینکه ‌ایران بازار خوبی برای سرمایه‌گذاری است، تاکید کرد: دشواری‌های تامین مالی پروژه‌ها، عامل اصلی تاخیر در اجرا و راه‌اندازی پروژه‌هاست. وی در عین حال با اشاره به روش‌های دیگر از جمله انتشار اوراق مشارکت ارزی نیز توضیح داد: انتشار‌ این اوراق نیز به دلیل ‌اینکه باید در خارج از کشور به فروش برسد، در شرایط فعلی زیاد نمی‌تواند موثر باشد.