طرح «آمایش 2» برای جذب 30‌میلیارد دلار سرمایه خارجی

گروه صنعت و معدن- محبوبه فکوری: طرح «آمایش ۲» با تعریف ۳۰‌میلیارد دلار پروژه سرمایه‌گذاری در صنایع عمده و بزرگ، به منظور جذب سرمایه‌گذاری خارجی از سوی وزارت صنایع و معادن تدوین شده و به زودی در مرحله اجرا و اطلاع رسانی قرار می‌گیرد. این خبر را معاون وزیر صنایع و معادن برای حمایت از بخش صنعت کشور اعلام می‌کند و می‌گوید: طرح آمایش ۲ برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی تدوین شده است و زمینه‌های سرمایه‌گذاری خارجی را در استان‌های مختلف کشور خصوصا استان‌های جنوبی که پتانسیل جذب سرمایه‌گذاری خارجی و سرمایه‌های ‌ایرانیان مقیم خارج از کشور را دارند، معرفی می‌کند.

محسن حاتم در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد می‌گوید: ‌این طرح برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در صنایع عمده و بزرگ تعریف شده و مراحل اولیه اطلاع‌رسانی را نیز طی کرده است.

وی تصریح می‌کند: مجموعه طرح‌هایی که در‌ این بسته دیده شده شامل ۳۰‌میلیارد دلار پروژه سرمایه‌گذاری است که مطالعات آن عمدتا انجام شده است. به گفته وی، مطالعات برخی از طرح‌ها توسط مشاوران خارجی انجام شده تا اطمینان سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کنیم، به همین دلیل از مشاوران صاحب‌نام و معتبر بین‌المللی استفاده شده است. حاتم می‌گوید: مکانیابی‌های اولیه‌ این طرح صورت گرفته و آنچه که به‌عنوان «آمایش ۲» در وزارت صنایع و معادن معروف است، مربوط به جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. معاون وزیر صنایع و معادن می‌گوید: ‌این طرح‌ها در زمینه کانی‌های غیرفلزی، فلزات اساسی و صنایع انرژی‌بر تعریف شده که بیشتر در حاشیه خلیج فارس متمرکز است. وی ادامه می‌دهد: عمده ‌این طرح‌ها در پس کرانه خلیج فارس متمرکز شده‌اند، به‌این معنا که هم حاشیه بلافصل کرانه و هم پس کرانه‌ها را در بر می‌گیرد، ضمن‌اینکه در حوزه پارس جنوبی نیز پروژه‌هایی تعریف شده است. حاتم می‌گوید:‌ این بسته سرمایه‌گذاری شامل طرح‌های بزرگی در حوزه صنایع پتروشیمی، صنایع معدنی، فولاد، آلومینیوم و آلومینا است که در قالب جزوه‌ای به نام «آمایش‌۲»، تهیه، تدوین شده و اطلاع رسانی آن نیز به علاقه‌مندان شروع شده است. به گفته حاتم، سرمایه‌گذاران نیز باید خود مطالعات تکمیلی را روی مطالعات انجام شده از سوی وزارت صنایع، صورت دهند.

وی می‌افزاید: دفتر برنامه ریزی وزارت صنایع و معادن نیز اطلاعات لازم را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهد و به زودی اطلاع‌رسانی وسیعی را نیز در‌این زمینه انجام خواهد داد.

اما یکی از نکته‌های قابل توجه در‌این میان ارزیابی‌ها از اجرای طرح آمایش یک است که البته معاون وزیر صنایع و معادن آن را پروژه‌ای مستقل از طرح آمایش ۲ می‌داند.

به گفته وی، طرح آمایش ۲ نسخه دوم طرح آمایش یک نیست، بلکه طرحی مستقل برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی است.

در زمینه موفقیت اجرای طرح آمایش یک نیز از حاتم سوال کرده‌ایم که وی در پاسخ می‌گوید: یکی از رویکردهای موفق در وزارت صنایع و معادن تدوین طرح آمایش یک بود.

این در حالی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان کمبود منابع مالی اجرای ‌این طرح یکی از دلایل بروز برخی ضعف‌ها در اجرای‌این طرح بود. سیاست‌های سه قفله شدن خزانه که در مقطعی از سوی بانک مرکزی اجرا شد، خود دلیل ناکامی‌ اجرای موفق‌این پروژه‌ها عنوان می‌شود.

معاون وزیر صنایع و معادن نیز بر‌این امر صحه می‌گذارد و می‌گوید: البته درست است که به خاطر برخی سیاست‌های انقباضی که در شبکه بانکی پیش آمد، نتوانستیم به تمامی‌اهدافی که پیش بینی کرده بودیم دست یابیم، ولی رویکرد موفق و استقبال بسیار چشمگیر بود. وی ادامه داد:‌این طرح توانست تعامل بسیار سازنده‌ای را میان وزارت صنایع و بخش خصوصی به وجود آورد و بخش خصوصی نیز از سیاست‌ها و راهبردهای وزارت صنایع اطلاع کافی و وافی پیدا کرد، به گفته حاتم، وزارت صنایع نیز بازخوردهای لازم را از بخش خصوصی برای اصلاح و تکمیل برخی از راهبردهای خود در‌این دوره دریافت کرد. ‌این تعامل نزدیک بین بخش خصوصی و سیاستگذار رویکرد موفقی بود که مهمترین دستاورد به شمار می‌رود.