گروه صنعت و معدن- صابر دری‌نژاد: نخستین نشست بین‌المللی زمین‌شناسی خاورمیانه، بدون حضور نمایندگان کشورهای حاشیه خلیج‌فارس آغاز به کار کرد. نمایندگان کشورهای عربستان سعودی، عمان، کویت و امارات متحده عربی در حالی به این نشست نرسیده بودند که به گفته مسوولان برگزاری همایش، تمام مقدمات حضور آنها از جمله ویزا، محل اقامت و ... برای آنان فراهم شده بود.

رییس کمیسیون بین‌المللی نقشه‌های زمین‌شناسی دنیا در مراسم افتتاح این همایش از تدوین نقشه مخاطرات طبیعی خاورمیانه خبر می‌دهد و می‌گوید: این نقشه بین‌المللی نه تنها به خودی خود از اهمیت فراوانی برخوردار است، بلکه از نظر جهانیان نیز حائز اهمیت خواهد بود.

پروفسور«کدت» در ادامه با بیان اینکه اغلب زمین‌شناسان معتبر دنیا در حوزه خاورمیانه فعالیت می‌کنند، می‌افزاید: ما در کمیسیون CGMW، نقشه زمین‌شناسی بین‌المللی خاورمیانه و آفریقا را تهیه کرده‌ایم و نقشه زمین‌شناسی آسیا هم در دست تهیه است. همچنین امیدواریم بتوانیم برای ایجاد یک رشته نقشه‌های اقیانوسی جهانی مورد حمایت سازمان‌های مرتبط قرار بگیریم.

وی در پایان سخنانش به موفق‌ترین فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران اشاره می‌کند و می‌گوید: تهیه نقشه لرزه‌شناسی جهان که تاکنون حدود ۱۰هزار نسخه از آن به دست مخاطبان جهانی رسیده است، از جمله موفق‌ترین کارهای این سازمان در سطح بین‌المللی است.

به گزارش خبرنگار ما، کمیسیون بین‌المللی نقشه‌های زمین‌شناسی دنیا«CGMW»، کمیسیونی است که در سال ۱۸۸۱ تاسیس شده و یک موسسه غیرانتفاعی است. این کمیسیون تحت نظارت یونسکو بوده و در حوزه تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی در مقیاس‌های مختلف به فعالیت می‌پردازد.

در بخش دیگری از این همایش، وزیر صنایع و معادن که اندکی دیرتر از دیگر سخنرانان به محل برگزاری این نشست رسیده بود، به سخنرانی می‌پردازد و می‌گوید: در حال حاضر سازمان زمین‌شناسی ایران به عنوان مسوول تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی خاورمیانه، توانسته است تا با همکاری کشورهای منطقه نقشه‌های زمین‌شناسی، لرزه زمین ساخت و تکتونیک خاورمیانه را تهیه کند و همچنین تهیه نقشه جدید زمین‌شناسی و نقشه متالوژنی خاورمیانه را در مقیاس یک پنج میلیونیوم در دستور کار داشته باشد که تبادل نظر در خصوص این دو نقشه محور اصلی این گردهمایی است.

«علی‌اکبر محرابیان» در ادامه خطاب به نمایندگان کشورهای حاضر در این همایش می‌گوید: برای توسعه پایدار لازم است تا با توجه به ضرورت‌های ملی خود و به دور از خط‌مشی‌های سیاسی درون‌مرزی، برای توسعه صنعتی از الگوها و نظریه‌های یکسانی پیروی کنیم که لازمه آن اتخاذ سیاست‌های مشترک و اجرای پروژه‌های مشترک در گرایش‌های گوناگون علوم زمین است.

از سوی دیگر، رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور نیز از برون‌سپاری وظایف زمین‌شناسی در کشور‌های منطقه انتقاد می‌کند و می‌گوید: کشورهای خاورمیانه از نظر تامین مالی و دانش فنی در این زمینه مشکلاتی دارند که ارتباط با مراکز زمین‌شناسی این کشورها را با مشکل رو به رو می‌کند.

محمدتقی کره‌ای ادامه می‌دهد: در این میان کشوری مثل عربستان به دلیل ذخایر سرشار نفتی مشکل تامین مالی ندارد و به همین دلیل دانش فنی خود را برون‌سپاری می‌کند و در اختیار کشور‌های خارج از منطقه می‌گذارد. نتیجه آنکه این کشورها به دلیل اینکه اطلاعات را تولید کرده‌اند، خود را مالک آن می‌دانند و به همین خاطر اطلاعات را از منطقه خارج می‌کنند که این به ضرر کشورهای منطقه است.

وی در بخش دیگری از سخنانش به چالش‌های پیش‌روی حوزه زمین‌شناسی می‌پردازد و می‌گوید: افزایش تقاضا برای مواد معدنی، بروز پارادایم جدید مبنی بر مدیریت زمین بر پایه اکوسیستم و مفهوم علم سامانه زمین، تغییرات اقلیم و محیط زیست، خطرات طبیعی شامل خطرات زمین‌شناسی و خطرات هوا شناختی و آبشناختی از جمله این چالش‌ها است.

وی می‌افزاید: در این میان منطقه خاورمیانه، با دارا بودن موقعیت استراتژیک، ساختارهای پیچیده زمین‌شناسی، از جمله مناطق طلایی جهت مطالعات زمین‌شناسی به شمار می‌رود و طی سالیان متمادی همواره مورد توجه زمین‌شناسان قرار داشته است.

موقعیت ژئوپولتیک و قرارگیری در میان سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا، وجود ذخایر مهم نفت و گاز، دسترسی به اقیانوس هند روی کشورهای منطقه قرارداشته و زمینه مناسبی برای رشد و توسعه هرچه بیشتر این مناطق فراهم می‌کند.

وی در بخش دیگری از سخنانش به چالش‌های پیش‌روی منطقه خاورمیانه نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: قرارگیری در منطقه نیمه خشک و خشک و کمبود منابع آب، رشد سریع جمعیت و عدم توسعه همه‌جانبه، قرارگیری منابع مهم انرژی جهان در این منطقه که خود می‌تواند زمینه‌ساز مناقشات مختلفی باشد، آلودگی محیط زیست، آلودگی منابع محدود آب شیرین و دسترسی به آب آشامیدنی سالم، بحران‌های زیست‌محیطی از جمله پدیده‌هایی مانند نشت مواد نفتی به محیط دریا، خشک شدن دریاچه‌ها و قرارگیری در معرض مخاطراتی همچون زلزله، سیل، خشکسالی، ‌هاریکان، بیابان زایی، فرونشست زمین، توفان‌های گرد و غبار، از جمله چالش‌های موجود در منطقه خاورمیانه است.