گروه انرژی -صابر دری‌نژاد: زنگ خطر برای جیره‌بندی آب به صدا درآمد.شمارش معکوس برای آغاز سال جدید در حالی آغاز شده است که به گفته بسیاری از کارشناسان و مسوولان، چگونگی مقابله با خشکسالی و مواجهه با بحران کم‌آبی جدی‌ترین چالش پیش روی تهرانی‌ها در این سال خواهد بود.

این بحران به قدری برای مسوولان شرکت آب‌و‌فاضلاب استان تهران جدی به نظر می‌رسد که آنها را از هم‌اکنون بر آن داشته تا نقشه جیره آب تهران را بکشند.

صرفه‌جویی اجباری

مدیرعامل شرکت آب‌و‌فاضلاب استان تهران در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما، با تاکید‌بر اینکه بزرگ‌ترین چالش سال آینده مواجهه با خشکسالی خواهد بود، خاطرنشان می‌کند:«اگر روند موجود ادامه پیدا کند، هیچ اولویتی مهم‌تر از تامین آب موردنیاز مردم وجود نخواهد داشت.»

«داوود ملایی» با جدیت می‌افزاید: «به مشتریان پرمصرف هشدار می‌دهم اگر خودشان اقدام به صرفه‌جویی و تنظیم آب مصرفی خود نکنند، بالاجبار شرکت آب‌و‌فاضلاب راسا اقدام به تنظیم آب مصرفی آنها خواهد کرد.»

آب، زیرزمینی‌تر می‌شود

میانگین استفاده از آب‌‌های زیرسطحی و زیرزمینی در سال‌های نه چندان دور برای تامین آب پایتخت‌نشین‌ها حدود ۲۰درصد بود. اما با وقوع خشکسالی این میانگین در سال جاری به حدود ۳۰درصد و حتی در برخی مواقع به ۴۰درصد هم رسیده است.

ناگفته نماند بسیاری از کارشناسان بر این باورند که استفاده بیش از حد از آب‌های زیرزمینی، تاثیر زیادی بر کاهش کیفیت آب شرب می‌گذارد.

مدیرعامل آبفای استان تهران در مقابل سوال خبرنگار ما مبنی‌بر اینکه آیا امکان افزایش میزان استفاده از آب‌های زیرزمینی در سال جدید وجود دارد یا خیر؟ به این پاسخ اکتفا می‌کند: «در سال آینده بر میزان استفاده از آب‌های زیرزمینی افزوده خواهد شد و حتی ممکن است از ۴۰درصد فراتر رود.»

ملایی می‌افزاید: «در مواقع بروز خشکسالی دو راه بیشتر نداریم. یا مردم باید صرفه‌جویی کنند یا چاره‌ای جز استفاده از آب‌های زیرزمینی نخواهیم داشت.»

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران می‌گوید: «میزان ذخیره آب در سه حوزه آبریز تهران به شکل قابل‌توجهی منفی است و به نظر می‌رسد سال آینده سال سختی برای استان تهران از لحاظ تامین آب باشد، چراکه آب شرب استان تهران از سه حوزه آبریز سد کرج، سد لتیان و سد لار تامین می‌شود، اما گزارش‌ها حاکی از این است که ذخیره این سه سد به شکل قابل‌توجهی منفی و کاهش یافته است.»

وی می‌افزاید: «ذخیره آب سد کرج از ۱۰۰‌میلیون مترمکعب در سال گذشته با ۱۸ درصد کاهش به ۸۲‌میلیون مترمکعب، سد لتیان با ۳۳‌درصد کاهش از ۴۶‌میلیون مترمکعب به ۳۰‌میلیون مترمکعب و سد لار با ۱۰۰‌درصد کاهش به ۱۰‌میلیون مترمکعب کاهش یافته است.»

صرفه‌جویی سه‌برابر کرخه

راهکار صرفه‌جویی در مصرف آب برای مقابله با بحران کم‌آبی در حالی از سوی مدیرعامل آبفا مطرح شد که معاون اول رییس‌جمهور نیز عنوان کرده است، باید با واقعی کردن قیمت آب اقدام به صرفه‌جویی در مصرف آب کرد.

به گزارش ایلنا، پرویز داوودی عنوان کرده است: اگر بتوانیم ۱۰درصد در مصرف آب کشاورزی صرفه‌جویی کنیم، معادل ۶/۸میلیارد مترمکعب آب صرفه‌جویی کرده‌ایم که این مقدار معادل سه برابر آب سد کرخه است.

وی می‌گوید: صرفه‌جویی تنها یکی از راه‌ها است اما کافی نیست، ما باید در این راه از سایر ابزارها نیز استفاده کنیم.

بحث قیمت‌گذاری آب و تعیین نرخ واقعی یکی از این راه‌ها است.

مستقیم به سوی بحران

چگونگی رویارویی با بحران کم‌آبی و راهکارهای مقابله با خشکسالی در سال جدید در حالی به کانون توجه بسیاری از مدیران و مسوولان مبدل شده است که به نظر می‌رسد این بحران محدود به کشور ما نیست و حدود آن فراتر از مرزهای ایران است؛ به گونه‌ای که بحران آب دیگر کشورها را نیز وادار به اتخاذ راهکارهای اساسی برای مقابله با آن کرده است.

از طرفی پنجمین همایش جهانی آب در استانبول از دیروز آغاز به کار کرده است و کارشناسان خواستار آن شده‌اند که در این همایش، به مشکلات زیاده‌روی در مصرف آب و سوء‌مدیریت در این زمینه به طور جدی رسیدگی شود.

به گزارش ایسنا، مارتین گایگر، کارشناس بنیاد زیست‌محیطی همایش جهانی آب (WWF)، معتقد است که جهان مستقیما به سوی یک بحران فراگیر آب می‌رود.

طبق ارزیابی این نهاد، پیامدهای این بحران، دامنگیر اروپا نیز خواهد شد.

همایش جهانی آب در استانبول، بزرگ‌ترین گردهمایی دانشمندان، سیاستمداران و کارشناسان آب از سراسر جهان است.

روسای سازمان‌های بین‌المللی، وزیران بیش از ۱۰۰ کشور و ۲۵تن از رهبران دولت‌های جهان، جزو شرکت‌کنندگان در این همایش هستند.

کارشناسان اقتصادی در آستانه برگزاری این همایش هشدار دادند که کوتاهی در رسیدگی به مشکل کمبود آب، می‌تواند پیامدهای فاجعه‌باری داشته باشد.

به گزارش دویچه وله، این همایش در حالی تا ۵ روز دیگر به کار خود خاتمه می‌دهد که پیش از هر چیز، تحت‌تاثیر این پرسش خواهد بود که آیا آب یک نعمت اقتصادی است یا اینکه آیا دسترسی به ذخایر آب، یک حق اساسی به شمار می‌رود؟