پروژه بزرگ گازی به‌بهره‌برداری رسید

نمایش قدرت و توان پیمانکاران ایرانی در اوج تحریم
بزرگ‌ترین پروژه گازی کشور افتتاح شد
پالایشگاه فاز ۹ و ۱۰ پارس جنوبی به بهره‌برداری رسید
گاز دو فاز 9 و10 زمستان 88 می‌رسد
گروه انرژی- پالایشگاه‌ فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی روز گذشته با حضور رییس‌جمهور در عسلویه به بهره‌برداری رسید.
در مراسم بهره‌برداری از این پالایشگاه که اولین محموله گاز ترش را در آبان ماه تصفیه کرده و به خط لوله چهارم سراسری گاز تزریق کرد، وزیر نفت، وزیر صنایع و معادن، معاونان وزیر نفت، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس و مدیران شرکت‌های پیمانکاری این دو فاز حضور داشتند.
به گزارش خبرگزاری‌ها در این مراسم محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور با تاکید بر اهمیت فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی خاطرنشان کرد: راه‌اندازی فازهای ۹ و ۱۰ به نظرم یک عیدی شادی‌آفرین برای ملت ایران است. شادی آنگاه مضاعف می‌شود که بدانیم این دو کار بزرگ در شرایطی اتفاق افتاد که با بداخلاقی‌ها، بدرفتاری‌های بعضی در سطح جهان مواجه بودیم؛ کسانی قول و قرار گذاشته بودند تا منابع مالی را تامین کنند، کسانی هم قرارداد بسته بودند تا قطعات و تجهیزات را تامین کنند.
وی با اشاره به گزارش‌های ارائه شده درباره‌ این فازها گفت: به من می‌گفتند برخی از تجهیزات ما را از روی کشتی برگردانده‌اند. خیال می‌کردند یک ملت بزرگ و متخصصان توانمند یک ملت را می‌توانند با این حرکات بچه‌گانه و ایضایی و زشت از حرکت رو به کمال خودشان متوقف کنند. امروز می‌بینیم به‌‌رغم این بداخلاقی‌ها با دستان پرتوان و همت آهنین مردان و زنان این سرزمین ما این کار بزرگ به نتیجه رسیده است و به ملت ایران هدیه شد.
وی در جمع دست‌اندرکاران فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی خاطرنشان کرد: اگر قرار بود این چهار‌میلیارد دلاری که در این‌جا هزینه شده است افزایش یابد و همه آن را در جیب سازندگان و پیمانکارانی بریزیم که آن‌گونه به ما نگاه می‌کنند، تا ۵۰ سال آینده هم محال بود تا این سطح از دانش و مدیریت و تخصص و فن‌آوری و همت‌های بلند در ایران خود را نشان بدهد و افتخار بیافریند. ما در دل خود و در نزد خدای خود هم شکر می‌کنیم و هم خوشحال هستیم.
چهار تمدن صنعتی
همچنین غلامحسین نوذری، وزیر نفت در مراسم افتتاح پالایشگاه فاز ۹ و ۱۰ اظهار کرد: طی ۵/۳ سال گذشته چهار تمدن بزرگ صنعتی علاوه بر بهره‌برداری از پنج فاز پارس جنوبی در وزارت نفت ایجاد شده است.
وی افزود: تمدن اول برنامه‌ تولید نفت در غرب کارون برای رسیدن به میزان یک میلیون بشکه نفت در روز است که شامل توسعه میدان‌های آزادگان،‌ یادآوران،‌ دار خوین و جفیر می‌شود.
وی افزود: دومین تمدن صنعتی رساندن ظرفیت پالایشی کشور از ۶۵/۱‌میلیارد بشکه به ۳/۲میلیارد بشکه در روز با طراحی هفت پالایشگاه بزرگ است.
به گفته وی طراحی پایانه‌ صادراتی و توسعه‌ای در بندر جاسک به منظور انتقال فرآورده‌های نفتی کشورهای حاشیه دریای‌خزر به حوزه‌ خلیج‌فارس و دو پروژه‌ توسعه‌ای میدان‌های پارس شمالی و گلشن و فردوس تمدن‌های سوم و چهارم صنعتی هستند.
نوذری با تاکید بر اینکه امسال با بهره‌برداری از فاز‌های ۹ و ۱۰ پارس جنوبی و افزایش تولید گاز از میادین مناطق مرکزی بیش از ۱۱‌میلیارد متر مکعب گاز در کشور بیشتر تزریق شده است، توضیح داد: به منظور تسریع در اجرای فاز‌های ۹ و ۱۰ پارس‌جنوبی از سال گذشته نقطه‌های چالشی آن شناسایی و در جهت رفع آن‌ها تلاش شد.
اجرای 20‌میلیارد دلار پروژه
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان این که در حال حاضر حدود ۲۰‌میلیارد دلار قرارداد در فازهای مختلف پارس جنوبی در حال اجرا است، گفت: از بدو توسعه میدان پارس جنوبی تاکنون حدود ۳۰‌میلیارد دلار پروژه و فاز گازی در این میدان مشترک به بهره‌برداری رسیده است.
علی وکیلی در ادامه با یادآوری این موضوع که در حال حاضر عملیات ساخت 7 فاز پارس جنوبی در دست اجرا است، بیان کرد: در سال 1388 در برخی از این فازها مانند 15 و 16 و نیز 17 و 18 پارس جنوبی جهش بلندی دیده خواهد شد که پیش‌بینی می‌شود این پروژه‌ها در سال‌های 1389 و 1390 به بهره‌برداری برسند. به گفته این مقام مسوول، پیش‌بینی می‌شود در آینده نزدیک به جز توسعه میدان‌های پارس شمالی و گلشن و فردوس که خود سرمایه‌گذاری حدود 15‌میلیارد دلار نیاز دارند، در بخش‌های بالادستی میدان پارس جنوبی و بخش‌های شیرین‌سازی آن نیز حدود 30‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری انجام شود.
وی با اشاره به این که حدود یک‌میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی طی ماه‌های گذشته به این دو فاز اختصاص یافته است، بیان کرد: در این رابطه با نظر رییس‌جمهور نیز حدود ۱۶‌میلیارد دلار دیگر هم از حساب ذخیره ارزی به توسعه فازهای میدان گازی پارس جنوبی در سال آینده اختصاص پیدا خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در ادامه با اشاره به افتتاح رسمی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی توسط رییس‌جمهور، یادآور شد: پالایشگاه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی به ارزش حدود 3‌میلیارد دلار از مجموع هزینه 1/4‌میلیارد دلاری این دو فاز به بهره‌برداری خواهد رسید. وی ادامه داد: از مجموع این سرمایه‌گذاری حدود 1/1‌میلیارد دلار آن از طریق فاینانس از شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی تامین شده است‌.
طرح‌ توسعه‌ فازهای‌ ۹ و ۱۰ پارس جنوبی تولید روزانه‌ ۵۰‌میلیون‌ مترمکعب‌ گاز طبیعی، ۸۰ هزار بشکه‌ میعانات‌ گازی، ۴۰۰ تن گوگرد و تولید سالانه‌ یک‌‌میلیون‌ تن‌ اتان و یک‌‌میلیون‌ و پنجاه‌ هزار تن‌ گاز مایع‌، پروپان‌ و بوتان است. عملیات‌ توسعه‌ این‌ فازها در شهریور ماه‌ ۱۳۸۱ به‌ مشارکت‌ شرکت‌های‌ GS کره‌ جنوبی‌، شرکت‌ مهندسی‌ و ساختمان‌ صنایع‌ نفت (اویک) و شرکت‌ مهندسی‌ و ساخت‌ تاسیسات‌ دریایی‌ ایران واگذار شد که میزان سهم داخل در توسعه این فازها بیش از۶۰‌درصد بوده است.
در طرح توسعه فازهای 9 و 10مخزن مشترک گازی پارس جنوبی، سهم ساخت پالایشگاه 65‌درصد از کل پروژه بوده است؛ ساخت دو خط لوله دریایی 32 اینچ و یک خط لوله دریایی 5/4 اینچ به طول 105 کیلومتر، 2/10‌درصد سهم از کل پروژه است که در مرحله 96‌درصد پیشرفت قرار داد؛ سهم ساخت سکوهای دریایی 5/9‌درصد از کل پروژه است که در حال حاضر 97‌درصد پیشرفت دارد؛ حفاری دریایی این دو فاز نیز 52/15‌درصد از سهم کل پروژه را دارد که هم اکنون پیشرفت آن 55‌درصد است.
در حال حاضر گاز ترش مورد نیاز پالایشگاه از فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی تهیه می‌شود که به نظر می‌رسد با تامین تجهیزات سرچاهی مورد نیاز چاه‌های بخش دریا تا خرداد ماه سال آینده، در زمستان ۱۳۸۸ گاز دریای فازهای ۹ و ۱۰ به پالایشگاه این فازهای منتقل و تصفیه شود.
عکس‌ها: شانا

pic1

pic2

pic3