بیشترین بهبود رتبه در میان 60کشور متعلق به قطر با 23 رده صعود است
گروه صنعت و معدن- آیا توسعه رقابت صنعتی در ایران شتاب گرفته است؟ سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (یونیدو) با بررسی وضعیت ۱۲۲ کشور در جهان گزارش داد رتبه رقابت صنعتی ایران سال ۲۰۰۵ نسبت به پنج سال ماقبل آن رشد یا صعود ۱۳ پله‌ای داشته و به این ترتیب از سطح ۹۸ به سطح ۸۵ رسیده است.

به این ترتیب ایران در خاورمیانه و شمال آفریقا بعد از کشورهایی نظیر تونس، اردن، مراکش، لبنان، عربستان سعودی و مصر در رده هشتم قرار گرفته است. ایران براساس برنامه چشم‌انداز 20ساله توسعه کشور تصمیم دارد در رتبه اول اقتصادی کشورهای خاورمیانه قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار ما، با وجود افزایش سطح رتبه ایران از رقابت‌پذیری محیط صنعتی، با این حال به دلیل پایین بودن درجه آزادی اقتصاد و نبود تنوع و رقابت‌های تولیدی، رتبه ایران در سطح بالایی نسبت به پتانسیل‌ها قرار ندارد.
به گزارش ایسنا، شاخص رقابت صنعتی ایران در سال‌های 2000 و 2005 میلادی به ترتیب 144/0 و 180/0 بوده است.
همچنین در میان کشورهای منطقه خاورمیانه ایران از نظر شاخص رقابت صنعتی با کسب رتبه ۸۵ جهانی بعد از کشورهای ترکیه (۴۳)، تونس (۴۷)، اردن (۵۱)، مراکش (۵۷)، لبنان (۶۱)، عربستان سعودی (۶۶) و مصر (۷۵) در رده هشتم قرار گرفت.
بعد از ایران نیز کشورهای کویت (96)، سوریه (103)، عمان (113) و الجزایر (120) قرار گرفتند. همچنین در این رده‌بندی کشورهای سنگاپور، ایرلند و ژاپن رتبه‌های اول تا سوم را به خود اختصاص داده‌اند. کشورهای الجزایر، گابن و اتیوپی نیز در قعر این جدول جای گرفته‌اند. رتبه برخی کشورهای مهم جهان از نظر شاخص رقابت صنعتی در تازه‌ترین گزارش یونیدو به شرح زیر است:
آلمان (۶) - کره‌جنوبی (۹) ـ آمریکا(۱۱) ـ انگلستان (۱۵) ـ فرانسه (۱۷) ـ کانادا (۲۰) ـ ایتالیا (۲۱) ـ چین (۲۶) ـ مکزیک (۳۲) ـ برزیل (۳۸) ـ ترکیه (۴۳) ـ آفریقای جنوبی (۴۶) ـ استرالیا (۵۳) ـ هند (۵۴) ـ عربستان سعودی (۶۶) ـ مصر (۷۵) ـ روسیه (۸۱).
بالاترین شاخص رقابت صنعتی مربوط به کشور آسیایی سنگاپور با 890/0 و کمترین شاخص نیز مربوط به کشور آفریقایی اتیوپی با 035/0 بوده است.
آمریکا تنها قدرت اقتصادی بالغ به شمار می‌رود که در این لیست با افت رتبه مواجه شده است. رتبه این کشور در سال ۲۰۰۰، ۹ بود که در سال ۲۰۰۵ به ۱۱ تنزل یافت. تنزل رتبه آمریکا در این لیست باعث بهبود وضعیت کره‌جنوبی در شاخص رقابت صنعتی شد و این کشور جایگزین آمریکا در رتبه نهم در سال ۲۰۰۵ شد. در بین اقتصادهای بالغ آمریکا، کانادا، ایتالیا، اسپانیا، پرتغال، نیوزلند و استرالیا با کاهش رتبه مواجه شده‌اند و کشورهایی مانند اسلوونی، مالزی، اسلواکی و چین جایگزین کشورهای فوق شده‌اند. همچنین در میان ۶۰ کشور برتر بیشترین بهبود رتبه مربوط به قطر با ۲۳ رده ارتقا ثبت شده است. قبرس با ۱۸، ایسلند با ۱۳ و اسلوونی با ۱۰ رده ارتقا در رده‌های بعدی بهبود جایگاه قرار گرفته‌اند.
همچنین در بین 60 کشور انتهای جدول نیز چند کشور آفریقایی از جمله موزامبیک، سنگال و ساحل عاج قرار گرفته‌اند که رتبه آنها نیز به ترتیب 21، 18 و 13 رده بهبود یافته است.
کشورهای ایران با ۱۳، ویتنام با ۱۰، سوریه با ۱۰ و لبنان نیز با ۱۰ رتبه، ارتقای قابل قبولی را از خود نشان داده‌اند. برخی کشورهای در حال توسعه نیز مانند بولیوی با ۲۷ رتبه، مصر با ۲۵، عمان با ۱۷، اروگوئه با ۱۴، باهاما با ۱۲ و سری‌لانکا با ۱۲ بیشترین کاهش رتبه را در میان کشورهای جهان تجربه کرده‌اند.