استراتژیست‌های توسعه صنعتی کشور برای دستیابی به اهداف صنعتی ایران در افق ۱۴۰۴، تصمیم دارند با تشکیل دو کنسرسیوم ۱۶میلیارد دلاری برای تولید ۲۰میلیون تن فولاد در طرحی با عنوان «طرح توازن تولید سنگ‌آهن؛ صنعت فولاد»، مجموع ظرفیت تولید کشور را به سطح تولید سالانه ۵۵میلیون تن، در سال ۱۴۰۴ برسانند. به گزارش خبرنگار ما، ظرفیت تولید فعلی صنعت فولاد کشور بدون اشاره به ظرفیت‌سازی‌های صورت گرفته، ۵/۱۰میلیون تن در سال است که با طرح‌های توسعه این صنعت، ظرفیت ایجاد شده برای تولید کشور تا پایان سال به سطح ۵/۱۵ میلیون تن می‌رسد.

محمد بیات معاون منابع انسانی و امور اجتماعی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، در خصوص تازه‌ترین برنامه‌های توسعه فولاد کشور می‌گوید: «تا پایان امسال ظرفیت تولید فولاد کشور به سطح ۵/۱۵میلیون تن می‌رسد که این افزایش حجم به معنای رشد ۵۰درصدی ظرفیت تولید فولاد در کشور در زمان فعالیت دولت نهم است».

«بیات» در پاسخ به این پرسش که صنعت فولاد چگونه به این حجم از ظرفیت‌سازی دست می‌یابد؟» می‌گوید: «جدای از افزایش سقف تولید در برخی از واحدها، اجرای طرح‌های توسعه در واحدهایی نظیر فولاد مبارکه، ذوب‌آهن، فولاد خوزستان و...، اجرای طرح‌های جدیدی مانند فولاد هرمزگان و فولاد اکسین، این ظرفیت ایجاد می‌شود.»

معاون سازمان ایمیدرو ادامه داد: «بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده که شخص وزیر صنایع و معادن بر آن تاکید و نظارت مستقیم دارد، ظرفیت تولید فولاد تا سال ۱۳۹۲ به سطح ۳۵میلیون تن خواهد رسید.»

بیات اضافه کرد: «اما صنعت فولاد برای دستیابی به سطح اهداف ایران ۱۴۰۴ باید به سطح تولید سالانه ۵۵میلیون تن در سال برسد».

خبرنگار ما از وی پرسید: «برای دستیابی به هدف تولید ۵۵میلیون تنی فولاد چه تدابیری اندیشیده‌اید؟»

بیات تصریح کرد: «برای خروجی یا تولید ۵۵میلیون تن فولاد کشور باید ۸۰میلیون تن سنگ‌آهن تولید کند و یک جهش بزرگ در صنعت نیازمند سرمایه‌گذاری هنگفت و اراده جدی است.» بیات با اعلام این خبر که وزارت صنایع و معادن و ایمیدرو برای رسیدن از تولید ۳۵میلیون تن از سال ۱۳۹۲ به سطح ۵۵میلیون تا سال ۱۴۰۴ «طرح توازن تولید سنگ‌آهن با صنعت فولاد» را اجرا می‌کند، تشریح کرد: « برای رسیدن به این برنامه، «ایمیدرو» دو طرح کلان ۱۰میلیون تنی فولاد را از مرحله تولید سنگ‌آهن، کنسانتره، گندله‌سازی تا مرحله فولادسازی و نورد محصول نهایی را برنامه‌ریزی کرده است.»

مهندس بیات با تاکید بر اینکه محور کلان برنامه طرح توازن پرهیز جدی از «خام‌فروشی» منابع کشور براساس منویات مقام معظم رهبری و رییس محترم جمهور است، یادآور شد: «این طرح یعنی تولید ۲۰میلیون تن فولاد نیازمند تجهیز معادن بزرگ سنگ‌آهن است.

بر همین اساس دو معدن «گل‌گهر سه» و سنگان انتخاب شد تا فرایند تولید از ابتدا تا انتها در آن صورت گیرد. وی در ادامه خبر داد: اجرای این برنامه یعنی ایجاد توازن در صنعت فولاد نیازمند ۱۶هزار میلیارد تومان (۱۶میلیارد دلار) سرمایه‌گذاری است که بخش‌خصوصی فعلا انسجام و آمادگی ورود به چنین سطح از سرمایه‌گذاری را ندارد.

معاون منابع انسانی ایمیدرو اعلام کرد: براساس توافق‌نامه‌ای که در آینده نزدیک میان وزارت صنایع و معادن و وزارت رفاه منعقد می‌شود، شرکت‌های سرمایه‌گذاری تابع سازمان تامین اجتماعی و سازمان بازنشستگی به‌عنوان بخش غیردولتی در اجرای این طرح سرمایه‌گذاری می‌کنند.

وی ادامه داد: «مشارکت مالی شرکت‌های سرمایه‌گذاری زیرمجموعه تامین اجتماعی و بازنشستگی از دو منظر در شرایطی که بخش خصوصی آمادگی سرمایه‌گذاری در پروژه‌های عظیم را ندارد، به نوعی خصوصی‌سازی و انتفاع عموم جامعه را در پی دارد. نخست اینکه سهام اکثر شرکت‌های زیرمجموعه این دو سازمان بزرگ بیمه‌ای، در بازار سهام کشور وجود داشته و سود حاصل از اجرای این پروژه‌ها، میان آنها توزیع می‌شود.

دوم اینکه چیزی حدود ۴۵میلیون نفر از خانوارهای ایرانی تحت پوشش فقط سازمان تامین‌اجتماعی قرار دارند، بنابراین عایدی حاصل از مشارکت در طرح‌های فولادی نصیب اکثر افراد جامع می‌شود و این به معنای واقعی خصوصی‌سازی است.»

وی در خصوص میزان مشارکت ایمیدرو به‌عنوان یک سازمان توسعه‌ای و تخصصی در اجرای این طرح بزرگ گفت: به‌طور قطع، براساس قانون سهم ایمیدرو کمتر از ۲۰درصد نیست. ضمن اینکه این سازمان، یک مجموعه دانش محور و صاحب فناوری است و باید در کنار مجموعه سرمایه‌گذاری‌ها قرار گیرد.

وی ابزار امیدواری کرد: «سایر مجموعه‌ها نظیر بانک‌های خصوصی در اجرای پروژه‌های معدنی و صنایع معدنی مشارکت کنند.» وی در خصوص نحوه اجرای طرح جامع توازن گفت: نحوه استقرار واحدهای تولید فولاد بستگی به جانمایی، مکان‌یابی و استقرار و دستیابی واحدها به امکانات زیربنایی و توسعه دارد و شاید واحدها در مقیاس ۲ تا ۴میلیون تن فولاد در سال استقرار پیدا کنند.