گروه انرژی- آیا ایران می‌تواند با افزایش تنش گازی میان روسیه با اوکراین و اروپا، نقش خود را در بازار جهانی گاز افزایش دهد؟ تهران اولین پیام را به نقل از سفیر خود در آنکارا به کشور دوست و برادر ترکیه ارسال کرده است. به گزارش خبرنگار ما، ترکیه نزدیک به نیمی از واردات گاز طبیعی خود را از روسیه و از طریق اوکراین تامین می‌کند. این کشور هفته گذشته ابتدا گاز صادراتی خود را به اروپا و ترکیه کاهش داد و سپس به کلی صادرات آن را قطع کرد.

ترکیه روزانه حدود ۴۰‌میلیون مترمکعب گاز از طریق خط لوله غربی از روسیه تامین می‌کرد. همچنین از طریق خط لوله مستقیم زیر دریای سیاه سالانه ۱۶‌میلیارد مترمکعب و از طریق خط غربی ۱۴‌میلیارد مترمکعب از روسیه گاز وارد می‌کند.

ترکیه برای تامین کمبود گاز وارداتی از خط غربی از روسیه خواسته است که میزان گاز صادراتی از زیر دریای سیاه توسط خط لوله جریان آبی را افزایش دهد.

ترکیه هم‌اکنون روزانه حدود ۱۵ تا ۱۸‌میلیون مترمکعب گاز از ایران وارد می‌کند، اما با توجه به کاهش صادرات گاز روسیه به ترکیه ایران تمایل دارد نقش بیشتری در این زمینه بازی کند.

سفیر ایران در ترکیه می‌‌گوید: ایران آمادگی دارد در صورت قطع گاز ترکیه، نیاز ترکیه به گاز را تامین کند.

به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری تی.آر ترکیه، ‌بهمن حسین‌پور اعلام کرد: با توجه به هماهنگی به عمل آمده با وزیر نفت ایران و نظر مساعد مقامات،‌ ایران می‌تواند کمبود گاز کشور دوست و برادر ترکیه را در صورت قطع گاز و اعلام نیاز مقامات آنکارا تامین کند. وی بر این عقیده است شرایط کنونی ترکیه برای دولت ایران قابل درک بوده و به رغم سردی هوا و مصرف زیاد داخل و قرار گرفتن یک جبهه هوای سرد در نزدیکی ایران، ایران آمادگی دارد تا با تلاش مضاعف کمبود گاز ترکیه را تامین کند.

سفیر ایران در ترکیه درباره ظرفیت فنی خطوط لوله و نیز شرایط دشوار استخراج مضاعف گاز و چگونگی آن بیان می‌کند: بدون تردید ظرفیت فنی در کوتاه مدت به سختی ارتقا می‌یابد، اما بر اساس قولی که وزارت نفت ایران در این خصوص داده، می‌توان برای افزایش صادرات گاز به ترکیه از تمامی ظرفیت‌های موجود استفاده کرد. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد با این حال تهران تمایل دارد به طور هماهنگ با دو همتای موسس اوپک گازی یعنی روسیه و قطر حرکت کند، به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران به نقل از پرس تی.وی، محمدعلی خطیبی اعلام کرد: ایران درجریان نشست آتی کشورهای صادرکننده گاز، مساله سوآپ گاز را با قطر و روسیه در میان می‌گذارد.

این درحالی است که مقامات بلند پایه نفتی ایران نیز مذاکره با روسیه برای نهایی کردن قرارداد سوآپ گاز را تایید کرده‌اند.