غیر اوپکی‌ها خواسته و ناخواسته همراه شدند

گروه انرژی -غزاله طایفه: به گفته نماینده ایران در اوپک شواهد آماری نشان می‌دهد که کشورهای تولیدکننده نفتی غیر اوپک از سیاست کاهش صادرات و فروش نفت در بازارهای جهانی حمایت می‌کنند. محمدعلی خطیبی، نماینده دائم ایران در اوپک در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد در پاسخ به این سوال که آیا در نشست ۱۷دسامبر (آذر) در الجزایر کشورهای غیراوپک از کاهش تولید نفت حمایت خواهند کرد یا خیر ،گفت: کشورهای غیر اوپک به‌رغم اینکه می‌گویند که از کاهش تولید نفت اوپک حمایت نمی‌کنند اما ارقام تولید و صادرات بعضی از آنها نشان می‌دهد که سطح آن کاهش یافته است.خطیبی افزود: به طور مثال صادرات نفت کشور روسیه به عنوان یک کشور غیرنفتی نشان می‌دهد که تنها در ماه نوامبر صادرات این کشور ۱۲درصد کاهش داشته است؛ به‌رغم اینکه اعلام می‌کند که سیاست‌هایش مستقل از اوپک می‌باشد.وی در پاسخ به این سوال که آیا علت این امر به خاطر وضعیت فعلی بازار نفت است، گفت: به اعتقاد من این کاهش صادرات به خاطر سیاست‌های مالیاتی روسیه است. از آنجایی‌که روسیه تصمیم گرفته که مالیات بیشتری را از تولیدکنندگان دریافت کند و با توجه به کاهش قیمت نفت در بازار، برای تولیدکنندگان صرف ندارد که صادرات نفت داشته باشند.نماینده ایران در اوپک در مورد حضور کشورهای غیراوپک در نشست اوپک در الجزایر گفت: تعدادی از کشورهای غیراوپک دعوت شده‌اند و سابقه نشست‌های اوپک نشان می‌دهد که اکثرا به عنوان ناظر شرکت می‌کنند. اما امیدوارم که با حضور کشورهای مهم غیراوپکی در نشست الجزایر تفاهمی صورت بگیرد.خطیبی در پاسخ به سوال دیگری که سطح تولید اوپک تا چه حد باید کاهش یابد تا وضعیت بازار به حالت عادی برگردد، گفت: من گزارشی را فعلا ندیده‌ام که برآورد قیمتی از مازاد عرضه ارائه کرده باشد که به احتمال زیاد این گزارش در نشست الجزایر اعلام خواهد شد.وی افزود: اما به نظر می‌رسد که مازاد عرضه بسیار زیاد باشد. آمارها نشان می‌دهد که تقاضا برای نفت فقط در آمریکا ۶/۲میلیون بشکه کاهش یافته است. بنابراین کاهش ۵/۱میلیون بشکه‌ای تولید اوپک حتی کاهش تقاضای نفت در آمریکا را نیز جواب نمی‌دهد.وی در پاسخ به این سوال که با توجه به بحران مالی اخیر اگر وضعیت بازار نفت به حالت عادی برنگردد فکر نمی‌کنید که قیمت نفت به ۲۵دلار در هر بشکه برسد؟ اظهار داشت: این موضوع در حالی اتفاق خواهد افتاد که رکود اقتصادی به چین هم برسد. در‌حال‌حاضر کماکان برای چین رشد اقتصادی بالایی (حدود ۷-۶درصد) پیش‌بینی می‌کنند که اگر این کشور هم دچار رکود شود می‌توان انتظار نفت ۲۵دلاری را هم داشته باشیم.وی در این مورد که آیا اختلاف قیمت سبد نفتی اوپک با نفت تگزاس و برنت نشانه تحریم نیست، خاطرنشان کرد: این اختلاف به خاطر کیفیت نفت خام است و به درجه سبک و سنگینی نفت بستگی دارد. از آنجایی که نفت اوپک در حد وسطی قرار گرفته است، اختلاف قیمت وجود دارد.

خط قرمز نداریم

نماینده ایران در اوپک همچنین در مورد این موضوع که خط قرمز قیمت نفت تا چه سطحی است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر محدوده پایین یا بالایی برای قیمت نفت در اوپک تصویب نشده است، اما در اجلاس قاهره، ونزوئلا محدوده قیمتی ۸۰ تا ۱۰۰ دلار را پیشنهاد کرده بود که روسیه نیز از این موضوع حمایت کرد ولی هنوز مورد بحث جدی قرار نگرفته است.وی افزود: در صنعت نفت معمولا خط قرمز برای هر تولیدکننده، تولید در مقیاس اقتصادی است که این موضوع کاملا طبیعی است. در واقع هر تولیدکننده‌ای نیاز به تولید دارد، اما اگر تولید دچار ضرر شود دیگر به کار خود ادامه نخواهد داد. بنابراین وقتی قیمت‌ها به سطح بسیار پایین می‌رسد یا باید تولید را قطع کرد یا کاهش داد.خطیبی در مورد متوسط قیمت نفت اوپک اظهار داشت: در هفته‌های اخیر متوسط قیمت نفت اوپک حدود ۴۰دلار بود، اما متوسط قیمت سال ۲۰۰۸ تا انتهای ماه نوامبر حدود ۱۰۰دلار بوده است.وی در پایان در پاسخ به این سوال که پیشنهاد ایران برای کاهش تولید تا چه سطحی است گفت: آقای غلامحسین نوذری، وزیر نفت ایران اعلام کرده‌اند که نفت خام مازاد باید از بازار خارج شود. به نظر من این نظر کاملا درست است چون تا موقعی که نفت خام مازاد در بازار وجود داشته، وضعیت بازار به حالت نرمال برنمی‌گردد.

۲میلیون بشکه مازاد

در همین حال، وزیر نفت با بیان اینکه با کاهش قیمت نفت همه بخش‌های توسعه‌ای آسیب می‌بینند، می‌گوید: برآوردها حاکی از آن است که در حال حاضر بیش از ۲‌میلیون بشکه نفت مازاد در بازار وجود دارد. غلامحسین نوذری در گفت‌وگو با مهر اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۲میلیون بشکه نفت مازاد در بازار وجود دارد، این در حالی است که تولیدکنندگان غیراوپکی توافق کرده‌اند در راستای ایجاد ثبات در بازار نفت با اعضای اوپک همکاری کنند.

نفت ۱۰ دلاری!

از سوی دیگر رییس دوره‌ای اوپک تاکید کرد: کاهش کنونی نرخ نفت به دلیل کاهش تقاضا برای سوخت در شرایط بحران مالی است و افزود: اگر اوپک در ماه سپتامبر و اکتبر سال جاری تصمیم به کاهش استخراج نمی‌گرفت، نرخ نفت می‌توانست تا ۱۰ دلار به ازای هر بشکه نیز برسد.

«خط گرم» میان اوپک و مسکو

سرگئی شماتکو، وزیر انرژی روسیه ضمن بیان این مطلب که با شکیب خلیل، رییس اوپک، گفت‌و‌گوی تلفنی داشته است، افزود: اوپک مایل است که تمام کشورهای تولیدکننده غیرعضو این سازمان نیز با یکدیگر هم‌آوا باشند تا بتوان قیمت نفت را در سطحی مناسب و عادلانه حفظ کرد.

شماتکو همچنین گفت: جدا از موضوع اوپک، روسیه ممکن است به دلیل پایین آمدن سوددهی بخش تولید نفت بر اثر کاهش شدید قیمت‌ها، تولید خود را اندکی کاهش دهد.

مسکو در مسیر اوپک

معاون شرکت نفتی لوک اویل روسیه می‌گوید که اگر اوپک در نشست روز ۱۷ دسامبر (۲۷ آذر) تولید خود را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش دهد، بهای نفت به بشکه‌ای ۶۰ الی ۸۰ دلار افزایش خواهد یافت. به گزارش شانا به نقل از دیلی نیوز از مسکو، لئونید فیدون در کنفرانسی در مسکو گفت: انتظار داریم که اوپک در نشست هفته آینده در الجزایر تولید خود را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش دهد؛ اقدامی‌ که روسیه نیز از آن حمایت می‌کند.وی گفت که اگر اوپک ۲‌میلیون و ۵۰۰‌هزار بشکه در روز نفت از بازار خارج کند، قیمت‌ها به حدود ۶۰ تا ۸۰ دلار هر بشکه افزایش خواهد یافت. رییس‌جمهوری روسیه، دیمیتری مدودف، نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که کشورش آمادگی دارد سیاست هماهنگی را با اوپک دنبال کند.

وی افزود: اقدامات حمایتی از این نوع می‌تواند شامل کاهش تولید نفت و نیز شرکت در سازمان‌های کنونی عرضه‌کننده نفت و نیز سازمان‌هایی که در آینده تشکیل می‌شوند، باشد.سرگئی شماتکو، وزیر انرژی روسیه، پیش از این گفته بود روسیه ممکن است در همان روزی که اوپک تشکیل جلسه می‌دهد با ارائه پیشنهادهایی در زمینه کاهش تولید، امتیازهایی به این سازمان بدهد.