گروه انرژی- رکود اقتصادی در پاکستان روی صنایع لوازم خانگی و الکترونیک داخلی نیز تاثیر گذاشته و باعث شد صنعتگران اقداماتی را در جهت کاهش هزینه‌ها در پیش گیرند. کاهش تقاضا در پاکستان باعث کاهش تولید درصنعت این کشور شده است و در نهایت موجبات بیکاری هزاران نفر از کارگرانی که به نوعی با این صنعت در ارتباط بودند، را فراهم کرد.

روزنامه دوحه قطر با ارائه این گزارش نوشت: مقامات مسوول پاکستان اعلام کردند کاهش تقاضا در شش ماه گذشته باعث شده است کارخانه‌ها به کاهش کارگران بیاندیشند.

شکیل احمد، عضوکمیسیون توسعه مهندسی با اعلام مطلب فوق تصریح کرد: «تولید لوازم خانگی و لوازم الکترونیکی در ماه‌های گذشته با ۲۵ تا ۳۰‌درصد کاهش همراه بوده است، از همین رو شرکت‌های تولیدکننده به تعدیل نیرو می‌اندیشند.»

او از اشاره مستقیم به تعداد کارگردانی که در ماه‌های گذشته بیکار شده‌اند، پرهیز کرد.

به طور میانگین ۸ تا ۱۰هزار نفر به صورت مستقیم با سه کارخانه تولید محصولات الکترونیکی به نام‌های داولانس، پل و ویوز همکاری می‌کنند، این درحالی است که تعداد کارگرانی که به صورت غیر مستقیم با این کارخانه‌ها درارتباط هستند به ۲۰هزار نفر می‌رسد.

دلایل متفاوتی برای کاهش تمایل مشتریان به خرید و در نهایت افت تولید در پاکستان بیان شده است. قیمت بالای غذا و خدمات موجبات کاهش قدرت خرید و در نهایت پس انداز مردم را فراهم کرده است.

شرایط اقتصادی و سیاسی ناپایداردر چهار، پنج ماه گذشته باعث نگرانی مشتریان شده است؛ ازهمین رو آنها از خرید لوازم لوکس منزل پرهیز می‌کنند. عضوکمیسیون توسعه مهندسی با اشاره به اینکه در سال ۲۰۰۸ قیمت مواد خام از جمله مس، آلومینیوم، نقره، پلاستیک و غیره به سبب افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل با افزایش همراه بوده است، تاکید کرد: «هزینه‌های تولید با افزایش شدیدی همراه بوده است.»

وی افزود: «درحالی که قیمت مواد اولیه و فولاد در ماه‌های گذشته با کاهش همراه بوده است، ارزش روپیه در برابر دلار مانع از برقراری ارتباطی متوازن میان هزینه‌های تولید و فروش شده است.»

بانک‌های مشکل‌دار

شکیل احمد تصریح کرد، پیش‌بینی سناریوی فروش آینده لوازمی همچون یخچال و فریزر بسیار دشوار خواهد بود؛ چرا که سهم بخشی از فروش لوازم منزل که به واسطه طرح مالی بانک‌ها انجام می‌شد، چندان نیست. این در حالی است که نرخ بالای سود بانکی، مانع از استقبال مشتریان از این طرح‌ها شده است.

از سوی دیگر امروزه بانک‌ها به سبب مشکلات مالی که دارند، قادر به سرمایه گذاری در صنایع داخلی نیستند؛ از همین رو صنعتگران پاکستان به دنبال روشی هستند که هزینه‌ها را کاهش دهند.

سرفرازالدین، رییس انجمن تولید‌کنندگان لوازم الکترونیکی پاکستان نیز خبر تعدیل نیروها را در بخش‌های مختلف صنعت از جمله تولید تلویزیون تائید کرد با این وجود اشاره‌ای به تعداد کارگردانی که در ماه‌های گذشته بیکار شده‌اند، نداشت.

وی گفت: «در جریان کاهش ۴۵‌درصدی تولید در ماه‌های گذشته، چهار کارخانه ساخت تلویزیون، تولید خود را متوقف کردند.»

در شرایطی که صنایع داخلی پاکستان در سال ۲۰۰۶ بالغ بر یک‌میلیون دستگاه تلویزیون تولید کردند، میزان تولیدات پاکستان در سال ۲۰۰۷ به ۷۰۰‌هزار دستگاه رسید، اما درحال حاضر بعید به نظر می‌رسد که این کشور به سقف تولید ۶۰۰‌هزار دستگاه در سال جاری میلادی دست یابد.

در ماه‌های گذشته میزان فروش لوازم الکترونیکی داخلی در پاکستان با کاهش ۵۰ تا ۶۰‌درصدی همراه بوده است. افزایش قیمت غذا و هزینه خدمات در پاکستان از جمله دلایل بالا رفتن هزینه‌های زندگی در این کشور است.