فروش بی‌واسطه گاز

غزاله طایفه- بخشی از توان تولید کشور را برای صادرات گاز اختصاص داده‌ایم و اولویت ما برای صادرات با کشورهای همسایه است.

به گزارش خبرنگار ما، غلامحسین نوذری، وزیر نفت در حاشیه دومین کنفرانس بین‌المللی صادرات گاز ایران در جمع خبرنگاران افزود: پیش‌بینی می‌شود که سهم ما برای صادرات از طریق ال.ان.جی ۷۵میلیون تن در سال باشد که از این میزان ۵/۳۵میلیون تن از فازهای مختلف پارس جنوبی و مابقی از میادین گلشن، فردوسی و پارس شمالی تامین خواهد شد. نوذری در مورد نتایج آخرین مذاکرات با طرف پاکستانی برای صادرات گاز از طریق خط لوله صلح گفت: مذاکره آخر خود با طرف پاکستانی در مورد نحوه باز کردن LC به توافق رسیدیم. وی ادامه داد: مذاکراتی در مورد اصلاح قیمت فروش حتی یک سال قبل از زمان تحویل گاز نیز کرده‌ایم، اما طرف پاکستانی از ما مهلت خواسته است. نوذری افزود: اولویت ما این است که قرارداد خط لوله صلح به صورت ۳جانبه امضا شود، اما اگر هند در مواردی که ما با پاکستان به توافق رسیده‌ایم موافقت نکند این قرارداد به صورت ۲جانبه امضا می‌شود.

ارمنستان آمادگی ندارد

وزیر نفت همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه صدور گاز به ارمنستان باید از ۱۰ مهر شروع می‌شد و چرا اجرایی نشده است، گفت: ایران آمادگی کامل برای صادرات گاز به این کشور را دارد، اما طرف ارمنی هنوز اعلام آمادگی نکرده است.

وی با اشاره به نحوه مذاکرات صادرات گاز اظهار داشت: اعتقاد من این است که مذاکرات صادرات گاز چه با شرکت‌ها و دولت‌ها باید به صورت مستقیم، شفاف و بدون واسطه توسط شرکت ملی صادرات گاز ایران صورت بگیرد.

سهمی کمتر از یک درصد

نوذری با بیان اینکه در حال حاضر تولید گاز ایران ۵۰۰میلیون مترمکعب در روز است، گفت: هر کشوری در این حد تولید داشت می‌توانست بالاترین GDP (تولید ناخالص ملی) را داشته و سهم زیادی را در بازار جهانی داشته باشد در حالی که سهم ما در تجارت گاز کمتر از یک‌درصد است. این در حالی است که ایران دومین دارنده ذخایر گاز طبیعی در جهان است.

کاهش مصرف هدف نیست

وزیر نفت با تاکید بر اینکه ما به دنبال بهینه کردن مصرف گاز هستیم، گفت: کنترل مصرف هدف ما است نه کاهش مصرف. اولویت ما جهت‌دهی گاز به سمت ارزش افزوده بیشتر است که کار بسیار دشواری است.

چرا باید نگران بود؟

نوذری افزود: چرا با تولید ۵۰۰میلیون مترمکعب گاز در روز در کشور باید همچنان نگران تامین گاز در زمستان باشیم. وی ادامه داد: امسال با راه‌اندازی فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی و افزایش ظرفیت میادین گاز در مناطق مرکزی ۷۵-۷۰میلیون مترمکعب گاز به ظرفیت تولید کشور اضافه می‌شود، اما باز نگران تامین گاز در زمستان هستیم. نوذری اظهار داشت: به نظر می‌رسد که کشور هیچ راهی جز اصلاح فرهنگ مصرف، اصلاح قیمت‌های حامل‌های انرژی، ایجاد فرهنگ و ساختار صنعتی که بتواند از آخرین تکنولوژی روز برای مصرف انرژی استفاده کنیم راه دیگری نداریم. نوذری با اشاره به اینکه سهم ما در بازار جهانی صادرات گاز باید به ۸ تا ۱۰درصد برسد، گفت: واقعیت این است که با سخنرانی، برگزاری کنفرانس، حرف‌های تکراری و ... کاری صورت نمی‌گیرد و باید جایی وارد کار شویم و این اطمینان را برای بازار جهانی ایجاد کنیم که ایران یک کشور قابل اتکا برای تامین گاز بازار خواهد بود. وی به برنامه‌های تولید گاز در آینده اشاره کرد و گفت: تا پایان برنامه پنجم قرار است که میزان تولید گاز به ۹۵۰میلیون مترمکعب در روز برسد.