گروه صنعت و معدن- صابری نژاد: دولت درصدد است از نیمه دوم سال جاری و شاید کمی دیرتر در راستای طرح تحول اقتصادی و هدفمند کردن یارانه‌ها اقدام به حذف یارانه‌های غیرمستقیم و واریز کردن این یارانه‌ها به حساب شهروندان کند. اینکه چرا دولت دست به جراحی اقتصادی زده و او را ملزم به این ساختارشکنی کرده است و اینکه از چه ابزاری برای اجرای آن بهره خواهد برد، در هاله‌ای از ابهام است. همین مضمون موضوع مصاحبه ما با محمدحسین فلاح، رییس انجمن صنفی ریخته‌گران ایران است. وی از نحوه اجرای این طرح ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید: «در این شرایط ما باید بنشینیم و ببینیم کالاهای چینی و هندی ریخته‌گری را فلج کند.» در راستای طرح تحول اقتصادی، دولت درصدد است با حذف یارانه‌ها از جمله یارانه انرژی، این یارانه‌ها را به صورت مستقیم به حساب شهروندان واریز کند، اثرات اجرای این طرح و حذف یارانه‌ها بر صنعتگران بخش ریخته‌گری چیست؟

به نظر می‌رسد کار عمیقی بر روی هدفمند کردن یارانه‌ها صورت نگرفته است و این نشانه ضعف است. هنوز نمی‌دانیم و معلوم نیست یارانه‌ها در برق صنعتی و برق تجاری و برق کشاورزی و برق خانگی به‌صورت یکسان داده خواهد شد یا خیر.

از آنجا که صنعت ریخته‌گری از پرمصرف‌های انرژی است، اگر این قیمت‌ها اعمال شود، مسلم بدانید که قدرت رقابت ما از بین می‌رود. صرفا برداشتن یارانه انرژی از صنعت، بدون اینکه روی تعرفه‌های مواد اولیه و قطعات ساخته شده تجدیدنظر شده باشد، جز ضربه‌زدن به ریخته‌گران آن هم‌به‌طور کامل، آثار دیگری نخواهد داشت. در همین شرایط برخی از قطعات، برای حفاظت تعرفه‌ای، بین ۵ تا ۲۵درصد تعرفه روی واردات این محصولات بسته شده است، درحالی که تعرفه مواد اولیه تناسبی با قطعات ندارند.

یعنی در واردات مواد اولیه، به نفع تولیدکننده داخلی تا ۴۵درصد تعرفه داریم. در اینجا تولید‌کننده داخلی قیمت‌های خود را با وجود اینکه دو-سوم برق را یارانه‌ای دریافت می‌کند، قیمت محصولات خود را براساس قیمت‌های بین‌المللی تنظیم می‌کند. حال اگر بنا باشد ریخته‌گرها در تدارک مواد اولیه مشکل داشته باشند ولی تعرفه‌های کالاهای رقیب پایین‌تر از تعرفه واردات مواد اولیه باشد و به این وضع ناهنجار قیمت برق هم اضافه شود، شما ببینید چه فاجعه‌ای رخ می‌دهد.

در‌ حال ‌حاضر تعرفه واردات محصولات خارجی به چه صورت است؟

تعرفه واردات مواد اولیه بیشتر است از تعرفه واردات کالای ساخته شده، که این خلاف قانون هم هست و ما حمایتی روی این قضیه نداریم. یعنی ما باید بنشینیم و ببینیم کالاهای چینی و هندی ریخته‌گرها را فلج بکند.

دولت برای نمونه می‌خواهد از تولید «فروسیلیس» حمایت کند و آمده تعرفه ۴۰ تا ۴۵درصدی را برای حمایت مقرر کرده است. در عین حال من ریخته‌گر که فروسیلیس مصرف می‌کنم یا باید از داخل خرید کنم یا از خارج.

محصول خارجی که تعرفه وارداتش بالا است و توان خرید ندارم، صنعت‌گر داخلی هم به‌رغم این‌که از یارانه‌های مختلف استفاده می‌کند قیمتش منطبق است با قیمت جهانی. در نتیجه تولید من با این شرایط گران تمام می‌شود. در عین حال کالایی که ریخته‌گران تولید می‌کنند رقیب خارجی هم دارد، فراوان هم دارد. چرا که برای واردات، تعرفه پایینی دارند. یعنی تاجر می‌تواند کالای چینی وارد کند با تعرفه پایین، اما من به‌عنوان تولیدکننده باید مواد اولیه‌ای را مصرف کنم که هم قیمت داخلی‌اش بالا است و هم تعرفه وارداتش.

دلیل سلطه چین بر بازارهای اقتصادی جهان چیست؟

رقبای اصلی ما در صنعت ریخته‌گری چینی‌ها هستند و البته هندی‌ها. در مورد کیفیت کالاهای چینی هم به یک باره نمی‌توان گفت بی‌کیفیت هستند؛ چرا که این کالاها از کیفیت بسیار پست هست تا بسیار مرغوب؟ چگونه می‌شود کالای چینی از نظر قیمت پایین است. یک دلیل سیاست مرکزی دولت چین است که روی مسائلی نظیر حمل‌و‌نقل، یارانه‌های گزافی را می‌پردازد.

دومین دلیل تولید به مقیاس است. چین در تولید کالاهای مختلف و صدورش به جهان از تولید انبوه لذت می‌برد درحالی که ریخته‌گر ما نمی‌تواند تولید انبوه داشته باشد؛ چرا که مشتری انبوه ندارد.

مشکلات شما در راه صادرات چیست و آیا این تسهیلات ۵میلیارد دلاری که بنا است در اختیار صنعت‌گران قرار بگیرد منجر به رفع مشکلات شما می‌شود یا خیر؟

گذشتگان ما گفته‌اند که اول بخورید بعد شکر کنید، در واقع چیزی که الان رخ داده، این است که هنوز هیچ چیز ارائه نشده است.

در مورد صادرات هم مشکلاتی که در این بخش پیش روی تولیدکنندگان وجود دارد این است که اعتبارات بانکی در امر صادرات در ‌حال ‌حاضر مختل است.

وقتی ما نمی‌توانیم LC از طرف مقابل دریافت کنیم و روابط بانکی ما تحت تحریم است، خود این می‌شود اولین مانع تا آنجا که در برخی از موارد افراد مجبور به معامله با پول نقد می‌شویم.