گروه صنعت و معدن - جدیدترین گزارش بانک مرکزی نشان داد، بخش صنعت و معدن به ترتیب از رشد ۳/۸ و ۷/۱۷درصدی برخوردار شده‌اند. این نرخ رشد مربوط به سال ۸۶ است، به گونه‌ای که صنعت با افت و معدن با رشد دو برابر نسبت به صنعت همراه شده است.

بانک مرکزی نرخ رشد بخش معدن در سال ۸۵ را ۴/۱۳ و صنعت را ۵/۹درصد اعلام کرده بود.

این رقم نشان می‌دهد در سال گذشته حوزه صنعت با افت ۲/۱ واحدی درصد مواجه شده است.

به گزارش خبرنگار ما بانک مرکزی اعلام کرده مبنای محاسبه این شاخص‌ها براساس گزارش مقدماتی است که وزارت صنایع و معادن برای «کالاهای منتخب» تهیه کرده است.

کالاهای منتخب معمولا مجموعه محصولاتی را در بر می‌گیرد که از تولید انبوه و با ارزش افزوده بالا همراه هستند.

در لیست کالاهای منتخب محصولاتی نظیر خودرو، فولاد، سیمان و ... قرار دارند.

در این گزارش که بانک مرکزی آن را بسیار مقدماتی تلقی کرده، گروه صنایع و معادن با زیربخش‌های برق، گاز، آب و ساختمان رشد ۸/۱۰درصدی را برای سال ۸۶ ثبت کرده است.

در عین حال در بین زیربخش‌های این گروه کمترین سهم به بخش صنعت اختصاص داشت و در مقابل آن، ساختمان با ۶/۱۹درصد بالاترین سهم را از آن خود کرد.

پس از آن معدن با ۷/۱۷ در رتبه دوم ایستاد.علت بالا رفتن سهم مسکن در این گروه رونق ساخت‌وساز بخش‌خصوصی بوده است. در سال گذشته با احتساب قیمت‌های ثابت (۱۳۷۶) بخش مسکن از رشد ارزش افزوده نزدیک به ۵۰درصدی برخوردار شد که با اعمال شاخص‌های قیمتی متناظر و تعدیل رقم مذکور، نرخ ۶/۱۹درصدی را به ثبت رساند.

از سوی دیگر بنابر گزارش بانک مرکزی باید رشد تولید فعالیت‌های مختلف اقتصادی را در رشد ارزش افزوده گروه‌های کشاورزی، ساختمان، حمل‌ونقل، انبارداری و ارتباطات و خدمات جست‌وجو کرد. سهم فعالیت این گروه‌ها به ترتیب ۹/۰، ۹/۰، ۵/۱ و ۴/۰واحد درصد بوده است. در این میان بخش معدن ۲/۰ و صنعت ۶/۱ واحد درصد در رشد تولید ناخالص داخلی سهیم بوده‌اند. کل رشد این شاخص (GDP) در سال گذشته به ۹/۶درصد رسید. سال گذشته ارزش تولید ناخالص معدن ۴۶۸میلیارد تومان شد.

(این ارقام به قیمت ثابت سال ۷۶ محاسبه شده‌اند.) .این در حالی است که سال ۸۵ حوزه معدن ۳۹۸ میلیارد تومان محصول ناخالص تولید کرد. از سوی دیگر ارزش تولید ناخالص صنعت در سال‌های ۸۵ و ۸۶ به ترتیب به ۸۴۱۳ و ۹۱۰۹میلیارد تومان رسید.

رشد کاهنده تشکیل سرمایه ثابت ماشین‌آلات

بانک مرکزی شاخص تشکیل سرمایه ثابت در ماشین‌آلات را نیز مورد بررسی قرار داده که براساس آن، آهنگ رشد در این بخش روند کاهنده داشته است.

چرا که از نرخ ۳درصدی به ۱/۲درصدی تنزل پیدا کرده است. بانک مرکزی علت چنین امری را کاهش نرخ رشد کالاهای وارداتی سرمایه‌ای دانسته است.

رشد در بهره‌برداری

بخش صنعت اگرچه به استناد آمارهای بانک مرکزی رشد دو رقمی را ثبت نکرده، اما در شاخص بهره‌برداری از واحدهای جدید رشد قابل توجهی را نشان داده است.

در سال گذشته ۱۲۹هزار و ۷۶۰ واحد صنعتی به بهره‌برداری رسید که در مقایسه با ۷۷هزار و ۱۷۳ واحد بهره‌برداری شده سال ۸۵ از رشد ۶۸درصدی برخوردار شده است. تعداد واحدهای بهره‌برداری شده سال‌های ۸۳ تا ۸۴ نیز به ترتیب ۴۹هزار و ۲۴۸ و ۵۵هزار و ۱۸۱ واحد بوده است.