سفیر چین: پیگیر توسعه روابط با ایران هستیم

سمت چپ: شی‌شیا اویان سفیر چین

احمد بختیار

چین پای خود را در صنعت فولاد ایران باز کرد. پیش از این ردپای آلمان، ژاپن، ایتالیا و کره در این صنعت کشورمان دیده می‌شد.

اما اکنون MCC چین که بیش از ۹۰درصد ظرفیت ۵۲۰میلیون تنی فولاد سرزمین اژدهای زرد را برعهده داشته، توانسته نخستین طرح فولاد‌سازی در ایران که متعلق به بخش‌خصوصی (فولاد ارفع) است، در اختیار گیرد. آقای شی‌شیا اویان سفیر جدید چین نیز روز دوشنبه گذشته به اردکان آمد تا به طور مستقیم نظاره‌گر مراسم رسمی آغاز عملیات اجرایی طرح (KICK OFF MEETING) شود.

وی دلیل حضور خود در آن مراسم را این گونه توصیف کرد که در نظر دارد عزم دولت چین را برای گسترش روابط با ایران نشان دهد.

لحظاتی پس از آن مراسم، فرصت کوتاهی به دست آمد تا در اتاق جلسات طرح گندله‌سازی اردکان - که در بالادست فولاد ارفع قرار دارد گفت‌وگویی انجام شود.

از عالیجناب سفیر تشکر می‌کنم که وقت خود را در اختیار روزنامه دنیای اقتصاد قرار دادند. بفرمایید چین در روابط با ایران به ویژه روابط اقتصادی چه استراتژی را دنبال می‌کند؟

-از طرف دولت چین می‌گویم مقامات کشور ما مصمم هستند که روابط دو طرف توسعه یابد . آنها نگاه مثبتی به روابط اقتصادی دو کشور دارند.

ارزیابی شما از شرایط فعلی چیست؟ به ویژه آن که ایران تحت تاثیر تحریم‌ها به فعالیت‌های اقتصادی خود ادامه می‌دهد؟

تاکنون از سوی شورای امنیت ملل متحد سه قطعنامه علیه ایران صادر شده است. این نشان می‌دهد به هر حال مسائلی هستند که روابط را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند.

به نظر اینجانب ایران در این زمینه می‌تواند تلاش و همکاری نزدیک‌تری با طرفین خود داشته باشد.

این امر تاثیر مستقیمی در روابط ایران با چین ایجاد می‌کند؟

امیدوارم مساله هسته‌ای در یک فضای گفت‌وگو حل شود. اگر چه فضای تحریم به سود روابط اقتصادی دو کشور نیست. ما اصرار داریم که مساله هسته‌‌ای از طریق مذاکرات حل شود. نباید همواره از تحریم‌ها سخن گفت و مدام آنها را تشدید کرد.

در حال حاضر فرصت خوبی برای حل و فصل این موضوع به وجود آمده است. امیدواریم ایران از این فضا استفاده کند و البته همه طرف‌ها باید با سعی و کوشش مشترک، این موضوع را حل کنند.

در سال‌های اخیر شرکت‌های چینی گام‌های زیادی برای اجرای طرح‌های ایرانی برداشته‌اند. به ویژه آنکه شرکت‌هایی همچون سیتیک و حتی خودروسازها و امروز نیز ام‌سی‌سی چین پای خود را به ایران باز کرده‌اند. آیا این روابط را رو به توسعه می‌بینید؟

ایران یکی از بزرگ‌ترین کشورهای نفتی در خاورمیانه و دنیا است. به گونه‌ای که یکی از قوی‌ترین کشورهای حوزه خلیج‌فارس به شمار می‌آید. بنابراین اکثر کشورهای دنیا مایلند در حوزه انرژی با ایران همکاری کنند. تا آنجایی که می‌دانم شرکت‌های اروپایی، روسی و حتی آمریکایی مایلند با ایرانی‌ها در حوزه بازرگانی و اقتصادی همکاری کنند.

آنها در حال حاضر فقط یک مانع بزرگی سر راه دارند به نام تحریم‌ها.

امیدواریم هر چه سریع‌تر این وضعیت در یک فضای مشارکتی حل شود.

آیا پیش‌بینی می‌کنید شرکتی همچون MCC که فعالیت در ایران را به تازگی آغاز کرده بتواند فعالیت‌های دیگری در حوزه فولاد در ایران آغاز کند؟

همکاری چین و ایران به نفع طرفین است. ما مایلیم پس از این طرح، پروژه‌های دیگری نیز به دست بیاوریم. البته این موضوع شامل همه حوزه اقتصادی می‌شود و دولت چین نیز به طور جدی پیگیر این موضوع است.

آیا بانک‌های چینی تمایل دارند پروژه‌های ایران را پشتیبانی کنند. قرار بود اگزیم بانک چین طرحی همچون آلومینیوم جنوب را فاینانس کند. به نظر می‌رسد برای اعطای اعتبار تعلل می‌کنند.

اینجا بدون پرده می‌گویم. تحریم شورای امنیت و حتی اقدامات کشورهای اروپایی و آمریکا، واقعا مانعی بزرگ در فاینانس طرح‌ها به شمار می‌آیند. از همین رو این مشکلات ،محدود به چین نمی‌شود. طوری که برخی کشورهای دیگر نیز از این مساله تاثیر گرفته‌اند. به نظرم ابتدا مساله هسته‌ای رفع شود. اعتقاد بنده این است که آن موضوع به طور ساده قابل‌حل است.

شما اعتقاد دارید بانک‌های چینی بتوانند جایگزین بانک‌های اروپایی نظیر فورتیس، General sociate فرانسه، میدیا بانک ایتالیا و ... شوند؟

می‌توانند. اگر این مشکلات حل شود نه تنها بانک‌های چینی فاینانسور طرح‌های ایران می‌شوند، بلکه شرکت‌های اروپایی هم مشتاق این کار هستند.

شرکت‌های چینی اخیرا برای حضور در فازهای پارس‌جنوبی علاقه‌مند شده‌اند. آیا گمان می‌کنید نقش پررنگی در این زمینه ایفا کنند.

من اطلاع دقیقی از جزئیات حضور شرکت‌های چینی در حوزه انرژی ایران ندارم. می‌دانید که به تازگی به ایران آمده‌ام، اما از طرف دولت و شرکت‌های چینی اعلام می‌کنم آنها علاقه‌مند هستند در چارچوب حوزه‌های انرژی، صنعت و امور مالی در ایران حضور پیدا کنند. در این شرایط فعالیت‌ها نیاز به بررسی دارد.

نقش تعیین‌کننده چین در تعیین قیمت مواد اولیه را چه گونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا به نظر شما با توجه به رشد مصرف در چین، همچنان باید در انتظار افزایش بهای مواد اولیه باشیم. کشور شما اکنون از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان مواد اولیه در دنیا محسوب می‌شود.

راجع به این مساله «انشاءالله» باید فرصتی در تهران فراهم شود تا در یک فرصت مناسب پاسخ کامل برای سوالات شما ارائه کنم.