غزاله طایفه

یکی از بخش‌هایی که دولت در طرح تحول اقتصادی مدنظر دارد،‌ اصلاح قیمت‌های انرژی است. هم‌اکنون بخش انرژی، یارانه‌های سنگینی را به خود اختصاص داده که پرداخت آن در وضعیت نامناسبی صورت می‌گیرد.

در شرایط فعلی یکی از بخش‌هایی که بیش از همه موردتوجه بوده برق است و کمبود برق در سال جاری که به گفته مسوولان ناشی از خشکسالی و کاهش توان نیروگاه‌های برق آبی است تنها بخشی از قضیه است.

هدر روی ۲۰درصدی برق در شبکه‌های توزیع، فرسودگی تجهیزات و ... عوامل دیگری هستند که مشکل تامین برق را دوچندان کرده است. بنابراین لزوم توجه به استفاده صحیح از برق و کاهش عواملی که بیش از همه باعث هدرروی آن می‌شود باید موردتوجه مسوولان و مصرف‌کنندگان آن قرار گیرد. نکته قابل‌توجه در این بخش نحوه توزیع یارانه آن است. در حال حاضر خانوارهایی که برق بیشتری استفاده می‌کنند یارانه بیشتری را نیز دریافت می‌کنند. در صورتی که اگر هر کسی قرار باشد قیمت واقعی برق را بپردازد قطعا در شیوه‌های مصرف خود تجدیدنظر می‌کند. براساس اعلام شرکت توانیر، هزینه اقتصادی یک کیلووات ساعت برق در سال جاری ۷۷۳ریال است در حالی که با قیمت ۱۰۷ریال به بخش خانگی، ۱۵ریال به بخش کشاورزی و ۲۰۰ریال به صنایع عرضه می‌شود. به عبارت دیگر متوسط قیمت فروش برق ۱۶۰ریال است و مابقی آن به صورت یارانه پرداخت می‌شود. بنابراین اجرای طرح تحول اقتصادی و هدفمند شدن یارانه‌ها باید به سمتی پیش رود که تنها افرادی که مستحق دریافت یارانه هستند از آن بهره‌مند شوند. این امر نه تنها باعث مصرف بهینه انرژی می‌شود بلکه با اصلاح ساختار قیمت برق، زمینه لازم برای رفع مشکلات دیگر بخش‌ها نیز فراهم خواهد شد.