معادن با این قانون، قابل واگذاری نیستند

عکس: حسین ارجمند

گروه صنعت و معدن - معاون وزیر صنایع و معادن واگذاری معادن دولتی به بخش‌خصوصی را منوط به اصلاح قانون دانست.

احمدعلی هراتی‌نیک که روز گذشته در جمع خبرنگاران و به مناسبت روز صنعت و معدن سخن می‌گفت، تصریح کرد: هنوز مکانیزم شفافی برای واگذاری معادن (بزرگ) وجود ندارد و قانون فعلی چنین موضوعی را مشخص نکرده است. وی تصریح کرد: هنوز با این قانون معدنی واگذار نشده که کسی بگوید مافیایی عمل شده است.

به اعتقاد رییس هیات‌عامل ایمیدرو،‌در قانون فعلی معادن نحوه واگذاری سهام معادن به اشخاص حقیقی و حقوقی مشخص نشده است.

وی این موضوع را بحث‌برانگیز و جنجالی توصیف و از آن به عنوان مقوله‌ای سخت در حوزه معادن یاد کرد. هم‌اکنون بر اساس قانون معادن بزرگ باید در اختیار دولت باشد و در صورتی این معادن قابلیت واگذاری پیدا می‌کنند که از مصوبه هیات وزیران برخوردار باشند. نمونه چنین پدیده‌ای، در مورد معدن روی انگوران مشاهده شد که حتی پیش و پس از دوره اتمام قرارداد بهره‌برداری، جنجال فراوانی از سوی دولتی‌ها و شرکت‌های خصوصی به همراه آورد.

بحث اصلاح قانون معادن نیز اندکی پس از ابلاغیه سیاست‌های اصل ۴۴ مطرح شد، چرا که قانون فعلی در سیستم دولتی تدوین و تصویب شده است. از همین رو طی ۲ سال اخیر وزارت صنایع و معادن پیگیر این موضوع است.

بهمن ماه سال گذشته یک تشکل بخش‌خصوصی بنا بر توافقنامه‌ای که با این وزارتخانه داشت، پیش‌نویسی برای اصلاح این قانون تدوین کرد. اگرچه اکنون یک تیم ۷ نفره که ۶ نفر آن دولتی هستند، سرگرم تدوین اصلاحیه جدید هستند.

واگذاری ۹هزار میلیارد تومان سهام

روز گذشته نیز معاون هراتی‌نیک خصوصی‌سازی‌های ایمیدرو را مربوط به صنایع معدنی (به استثنای شرکت مس) دانست. علی پالیزدار در این باره گفت: از نیمه سال ۸۴ به این سو ۷هزار و ۴۵۳میلیارد ریال از سهام شرکت‌های فولادی، آلومینیومی، سیمانی و... واگذار شده که با احتساب سهام واگذار شده فولاد خوزستان در روز شنبه، این رقم به مرز ۹هزار میلیارد تومان می‌رسد.

حقوق دولتی معادن

حق قانونی است

از سوی دیگر هراتی‌‌نیک در برابر پرسشی مبنی بر دریافت حقوق دولتی از معادن گفت: طبق قانون معادن، دریافت حقوق دولتی، جزو حقوق قانونی (ایمیدرو) است. اگر چه سال گذشته نسبت به افزایش جهانی مواد معدنی از جمله سنگ آهن، مس و... رقم دریافتی بسیار ناچیز بود.

وی در عین حال اظهار داشت: در سال جاری نیز به گونه‌ای عمل می‌کنیم که فشاری به شرکت‌های معدنی وارد نشود. پیش از این محمد مسعود سمیعی‌نژاد معاون معدنی و صنایع معدنی وزیر نیز به معدنکاران اطمینان داده بود که میزان حقوق دریافتی دولت افزایش نخواهد یافت.

وی همچنین در مورد قطعی برق در کارخانه‌های بزرگ فولاد و آلومینیوم گفت: در حال حاضر بیشترین گرفتاری ما در تولید مربوط به قطعی برق است، این امر به ویژه در استان‌های خوزستان و هرمزگان حادتر است.

هراتی نیک با بیان این که قطعی برق کاهش تولید را در پی دارد، اظهار داشت: موضوع کمبود آب و کاهش عرضه برق جدی است، اما قصد تنش با وزارت نیرو را نداریم.

معاون وزیر صنایع و معادن درباره برنامه راه‌اندازی طرح‌های معدنی و صنایع معدنی در سال‌جاری گفت: پیش‌بینی ما افتتاح ۳۶ طرح است، اگرچه حداقل در سی‌امین سالگرد انقلاب ۳۰ طرح را وارد مدار تولید خواهیم کرد.

از ابتدای سال تاکنون ۱۰ پروژه آماده راه‌اندازی شده‌اند که ۳ فقره از آنها توسط رییس‌جمهور، وزیر صنایع و معادن و رییس هیات عامل ایمیدرو به بهره‌برداری رسیده‌اند.

علی پالیزدار نیز در این باره گفت: ارزش کل طرح‌های امسال به ۵۵هزار میلیارد ریال می‌رسد که از محل آنها ۱۰هزار و ۳۴۱ شغل مستقیم و ۳۶هزار و ۸۱۰ شغل غیرمستقیم ایجاد می‌شود.

پروژه‌های شاخص امسال

به گفته وی فولاد هرمزگان، آلومینیوم هرمزگان ورق عریض (۵/۴ متری) خوزستان و توازن ذوب‌آهن شاخص‌ترین پروژه‌های سال‌جاری هستند که آماده بهره‌برداری می‌شوند.

پالیزدار ادامه داد: با تولید ورق عریض در کنار دست کارخانه فولاد خوزستان صنایع نفت و گاز از واردات این نوع فولاد بی‌نیاز می‌شوند.

بخشی از این طرح‌ها همچون فولاد هرمزگان و آلومینیوم هرمزگان قرار بود طبق زمان‌بندی در سال آینده راه‌اندازی شوند، اگرچه رییس هیات عامل ایمیدرو گفت که سرعت در راه‌اندازی این پروژه‌ها به مفهوم تعجیل نیست و کاملا براساس مسائل فنی و اقتصادی و تنها با سرعت عمل به جلو هدایت می‌شوند.

وی در مورد پروژه‌های انتقال یافته این سازمان به طرح آمایش صنعت و معدن گفت: این برنامه توسط ستاد وزارتخانه پیگیری می‌شود و ما آماری از تعداد پروژه‌های منتقل شده به آمایش صنعت و معدن که قرار است توسط بخش‌خصوصی به اجرا درآید، نداریم.

هراتی نیک در عین حال تصریح کرد: تعدادی از پروژه‌های ایمیدرو در لیست آمایش صنعت و معدن قرار گرفته‌اند.

روز گذشته گروه صنعت و معدن دنیای اقتصاد گزارش داد که پایگاه اطلاع‌رسانی طرح آمایش صنعت و معدن، بخشی از پروژه‌های فولادهای استانی را در لیست آمایش صنعت و معدن قرار داده است. اگرچه هنوز تکلیف نهایی آنها در این طرح مشخص نشده است.