طرح وزارت نفت برای جایگزینی فروش نفت خام

غزاله طایفه- وزیر نفت از اجرای برنامه جایگزینی فروش نفت خام و گاز طبیعی خبر داد. غلامحسین نوذری، که در حاشیه همایش بین‌المللی پتروشیمی در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، در برابر پرسش‌هایی مبنی بر کاهش تولید نفت، تصریح کرد: این سیاست که از زبان رییس‌جمهوری اعلام شده، به منظور جلوگیری از خام‌فروشی است. نوذری در عین حال گفت که این سیاست کلی در حال بررسی است. وزیر نفت این موضوع را به عنوان یکی از سرفصل‌های سخنان خود در همایش اعلام و اظهار کرد: توسعه بخش‌های مختلف از جمله صنعت پتروشیمی در این راستا انجام می‌شود. نوذری در عین حال گفت: تولید نفت ایران نسبت به سال گذشته حدود ۲۰۰هزار بشکه افزایش دارد. در ایران پالایشگاه‌ها تعمیرات را شروع کردند و نمی‌خواهیم تولید نفت ایران نسبت به سهمیه‌اش در اوپک کاهش یابد و از آنجا که ممکن است بازار در آینده شیرینی خود را حفظ کند و قیمت‌ها مناسب‌تر شود، لذا ما ظرفیت تولید نفت خود را تکمیل کردیم.

به گفته نوذری، حضور فعال در بازارهای بین‌المللی، اشتغال‌زایی، کسب درآمد در راستای یاری رساندن به برنامه‌های توسعه‌ای بخش‌های مختلف اقتصاد کلان و در نهایت تسریع فعالیت‌های سازندگی کشور جایگزین مناسبی برای درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت خام و گاز طبیعی است و این امر از اهم رسالت‌های صنعت پتروشیمی در ایران به شمار می‌روند. وزیر نفت درباره ظرفیت تولید در صنعت پتروشیمی اظهار داشت: بررسی عملکرد یک سال گذشته صنعت پتروشیمی نشان‌دهنده افزایش ظرفیت تولید به میزان ۹میلیون تن بوده است. وی ادامه داد: در حال حاضر ظرفیت تولید این صنعت به ۳۵میلیون تن رسیده است. همچنین طی دوره مذکور نزدیک به ۳۱میلیون تن ظرفیت تولید نیز در دست احداث قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود که با راه‌اندازی بخشی از طرح‌های در دست اجرا، ظرفیت تولید صنایع پتروشیمی در پایان سال ۸۷ به حدود ۴۷میلیون تن خواهد رسید. نوذری پیش‌بینی کرد که با تحقق برنامه‌های تولید سال ۸۷، سهم ظرفیت تولید صنایع پتروشیمی ایران در منطقه از ۲۵درصد به ۲۹درصد افزایش یابد. وزیر نفت درباره تولید محصولات پتروشیمی در سال ۸۶ گفت: تولید محصولات پتروشیمی در سال ۸۶ با برخورداری از رشدی به میزان ۳۳درصد نسبت به سال قبل قریب به۲۴میلیون تن رسیده است. نوذری درباره ارزش محصولات تولیدی صنایع پتروشیمی در سال ۸۶ گفت: ارزش محصولات تولیدی صنایع پتروشیمی به ۹میلیارد دلار در سال ۸۶ رسید و صادرات این محصولات نیز به سطح ۵/۹میلیون تن (معادل ارزشی ۹/۵میلیارد دلار) رسید.

در بازار داخلی نیز ۴/۶میلیون تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۱/۳میلیارد دلار عرضه شد که در مجموع فروش محصولات پتروشیمی از نظر وزن ۳۱درصد و از نظر ارزش ۴۴درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است.

وی افزود: توسعه ظرفیت قابل فروش صنایع پتروشیمی را تا حد ۷۳میلیون تن در سال ۱۳۹۴ برای عرضه محصولاتی به ارزش ۳۰میلیارد دلار عملی می‌داند.

نیاز ۳۰میلیارد دلاری برای اجرای طرح‌ها

غلامحسین نجابت، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مراسم هشتمین همایش بین‌المللی پتروشیمی گفت: براساس بند (ج) ابلاغیه سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی شرکت ملی صنایع پتروشیمی مکلف به خصوصی‌سازی شده است.

وی افزود: با اجرای اصل ۴۴ ،سهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی در شرکت‌های تابعه به ۲۰درصد کاهش یافته و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نقش سیاست گذار را به عهده خواهد گرفت.

معاون وزیر در امور پتروشیمی ادامه داد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی دو برنامه پنج ساله چهارم برای سال‌های ۸۸-۸۴ و برنامه پنج ساله پنجم برای سال‌های ۹۳-۸۹ تدوین کرده است.

وی سرمایه مورد نیاز را برای اجرای طرح‌های برنامه چهارم و پنجم مجموعا ۳۰میلیارد دلار برآورد کرد.