در همایش ارتقای توان تولید مطرح شد
تشکیل صندوق حمایت از تولید
وزیر نفت: با سازندگان داخلی همکاری جدی میشود
ابوترابی فرد خبر داد: بررسی قطع وابستگی بودجه از درآمد نفتی
گروه سوخت و نیرو- «مساعدت جدی برای استفاده از توان داخلی، ایجاد زمینه برای سازندگان تجهیزات برای حضور در وندورلیست نفت، ارائه پیشنهاد استفاده ۱۰درصدی پیمانکاران صنعت نفت از صندوق توسعه ملی، ایجاد صندوق حمایت از تولید صنعت نفت، قطع رابطه درآمدهای نفتی با بودجههای جاری و عمرانی کشور و ...» بخشی از مهمترین وعدهها و پیشنهادهایی است که مقامات مسوول در همایشی که با عنوان «ارتقای توان تولید» برگزار شد، از آن خبر دادند.
عکس: نگار متیننیا
وزیر نفت: با سازندگان داخلی همکاری جدی میشود
ابوترابی فرد خبر داد: بررسی قطع وابستگی بودجه از درآمد نفتی
گروه سوخت و نیرو- «مساعدت جدی برای استفاده از توان داخلی، ایجاد زمینه برای سازندگان تجهیزات برای حضور در وندورلیست نفت، ارائه پیشنهاد استفاده ۱۰درصدی پیمانکاران صنعت نفت از صندوق توسعه ملی، ایجاد صندوق حمایت از تولید صنعت نفت، قطع رابطه درآمدهای نفتی با بودجههای جاری و عمرانی کشور و ...» بخشی از مهمترین وعدهها و پیشنهادهایی است که مقامات مسوول در همایشی که با عنوان «ارتقای توان تولید» برگزار شد، از آن خبر دادند. در شرایطی که تولیدکنندگان و سازندگان داخلی نسبت به عدم استفاده از حداکثر توان داخلی گلایه دارند، مقامات مسوول در نفت این وعده را به آنها میدهند که مساعدت
جدیتری برای به کارگیری تجهیزات آنها در دستور کار قرار گیرد. پیش از این سازندگان تجهیزات صنعت نفت اعلام کرده بودند که تنها ۳۰ درصد از نیازهای تجهیزاتی پروژهها به واسطه تولیدکنندگان داخلی تامین میشود و مابقی آن از خارج وارد میشود.
ورود سازندگان داخلی به وندورلیست
در این میان، همایش ارتقای توان تولید با اتکا به کار و سرمایه ملی در حالی در حاشیه نمایشگاه هفدهم نفت برگزار شد که وزیر نفت این نمایشگاه را مبدا خوبی برای شناساندن تجهیزات ساخت داخل و حضور در «وندورلیست» نفت اعلام کرد.
رستم قاسمی اظهار کرد: شرکتهایی که محصولات خود را در این نمایشگاه به نمایش گذاشته باشند مساعدت جدی تری برای
بهکارگیری تجهیزات آنها در صنعت نفت صورت خواهد گرفت. از سوی دیگر در شرایطی که تحریمها علیه کشور وجود دارد، شرکتهای خارجی حاضر در ایران نیز مورد مساعدت قرار میگیرند.
وزیر نفت با اشاره به گذشت بیش از ۱۰۰ سال از عمر صنعت نفت در کشور گفت: باید پیشتاز همه کشورها باشیم و در زمینه فروش محصول، حضور در بازار و معاملات تجاری نقش مهمی ایفا کنیم.
تحریم و افزایش ۲۰ درصدی قیمت نفت
وی افزود: ایران به عنوان دومین تولیدکننده اوپک، باید نقش موثری در بازارهای جهانی نفت داشته باشد و در تصمیمگیری در زمینه بازار معاملاتی حضور فعال تری داشته باشد.
به گفته وی، به همین دلیل است که با تحریم نفت ایران حدود ۲۰درصد قیمت نفت نیز تغییر میکند که ناشی از تاثیرگذاری نفت ایران در بازارهای جهانی است؛ بنابراین اگر تحریمها ادامه یابد قطعا بازار نفت نیز بیشتر متاثر میشود.
قاسمی با تاکید بر ضرورت ارتقای کیفیت محصولات در صنعت نفت گفت: در حال حاضر کیفیت میعانات گازی تولیدی در کشور پایین است، به همین دلیل است که با قیمت پایین تری به فروش میرسد که باید با ابتکارات فنی کیفیت آن افزایش یابد.
وی با بیان اینکه باید نوآوری در صنعت نفت ایجاد شود، گفت: تغییر محصولات و تولید محصولات جدید از نفت و گاز باید مورد توجه قرار گیرد تا محصولاتی با کیفیت و قیمت بالاتر تولید کنیم.
قاسمی گفت: باید در زمینه ساخت تجهیزات از روشهای نوین استفاده کرد و نباید در این زمینه وابستگی به دیگر کشورها داشته باشیم. ملی شدن صنعت نفت تنها برای فروش نفت نیست، بلکه در زمینه تامین تجهیزات نفتی نیز باید ایجاد شود.
قاسمی ذخایر نفت درجای ایران را بیش از ۶۰۰ میلیارد بشکه اعلام و تصریح کرد: با استفاده از روش کنونی برداشت و ضریب برداشت ۲۵ درصدی از میادین نفتی حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیارد بشکه نفت قابل برداشت داریم و چنانچه تنها یک درصد به ضریب برداشت اضافه شود، حدود شش میلیارد بشکه به ظرفیت نفت قابل برداشت کشور افزوده میشود که این میزان معادل تولید نفت پنج سال کشور است.
وی یکی از مهمترین موضوعهای تعیینکننده در صنعت نفت را افزایش ضریب برداشت دانست و گفت: در صورتی که ضریب برداشت از ۲۵ درصد کنونی به ۳۵ درصد افزایش یابد، انقلابی در برداشت نفت ایجاد خواهد شد.
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه هنوز در تامین تجهیزات به خارج از کشور وابسته هستیم، گفت: بخش عمدهای از تجهیزات باید داخلیسازی شود.
۳ شاخص داخلیسازی تجهیزات
قاسمی سه شاخص مهم داخلیسازی تجهیزات را کیفیت، زمان و هزینه اعلام کرد و افزود: در زمینه کیفیت در سال گذشته بهبود قابل توجهی ایجاد شده است و در برخی زمینهها به استانداردهای جهانی دست یافتهایم، ضمن آنکه کیفیت هماکنون مشکل جدی ما در صنعت نفت نیست.
وی افزود: موضوع زمان و قیمت تولید محصولات موردنیاز صنعت نفت هنوز جزو مشکلات جدی این صنعت است که برخی راهحلهای رفع این مشکل مربوط به اقدامهای حاکمیتی و بخشی نیز بحثهای بهرهوری است که باید از سوی سازندگان حل شود.
وزیر نفت از ایجاد صندوق حمایت از تولید در صنعت نفت خبر داد و گفت: امیدواریم با ایجاد این صندوق حمایتهای لازم از صنعتگران داخلی انجام شود، همچنین اقدامهایی نیز با همکاری مجلس برای رفع مشکلات این بخش در حال انجام است.
وی گفت: ضروری است ۷۰ درصد مبلغ سفارش ساخت تجهیزات را در اختیار سازندگان قرار دهیم تا آنها نیز بتوانند با هزینه کمتری این تجهیزات را تامین کنند؛ در غیر این صورت با مشکل رو به رو خواهند شد.
وزیر نفت یکی دیگر از اقدامهای حمایتی صنعت نفت از بخش داخلی را ایجاد سامانهای برای دسترسی صنعتگران داخلی به نیازهای آینده صنعت نفت اعلام و تصریح کرد: صنعتگران با مراجعه به این سامانه میتوانند اطلاعات لازم را برای ساخت تجهیزات مورد نیاز این صنعت کسب کنند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه هماکنون حدود ۷۰ واحد پتروشیمی در دست ساخت است، گفت: صنعت پتروشیمی یکی از صنایع
پاییندستی و تاثیرگذار به شمار می رود و پیشبینی لازم برای توسعه این صنعت همچنین ایجاد زیرساختهای آن در عسلویه انجام شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: آمادگی لازم برای دعوت از سرمایهگذاران و ارائه خدمات ارزان قیمت برای حضور در پروژههای صنعت پتروشیمی در مناطق عسلویه، بندر امام همچنین در آینده در منطقه چابهار در صنعت نفت وجود دارد، همچنین حمایتهای لازم در زمینه تامین خوراک مسائل زیرساختی را از آنان انجام میدهیم.
اختصاص منابع از صندوق توسعه ملی
به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد» وعده وزیر برای حمایت از سازندگان و تولیدکنندگان داخلی در حالی داده شد که یکی از نمایندگان مجلس نیز از رایزنی برای اختصاص منابع لازم به پیمانکاران از محل صندوق توسعه ملی خبر داد.
محمدحسن ابوترابی فرد، معاون قوانین رییس مجلس با اشاره به ارائه پیشنهادی به منظور استفاده ۱۰درصدی پیمانکاران صنعت نفت از ذخایر صندوق توسعه ملی، گفت: پیمانکاران بخش بالادستی صنعت نفت میتوانند با تضمینهایی که شرکت ملی نفت ایران به صندوق توسعه ملی میدهد، از ذخایر این صندوق استفاده کنند.
وی همچنین از پیشنهاد استفاده از تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی برای سرمایهگذاریهای ارزی شرکت ملی نفت ایران خبر داد و افزود: با توجه به پیش بینیهای افزایش مصرف نفت جهان تا سال ۲۰۳۰ میلادی ضروری است تمام توان خود را برای تحقق نقش مهم ایران در تامین این نیاز به کار بگیریم.
لزوم قطع هزینههای جاری با درآمد نفت
ابوترابی در ادامه با تاکید بر ضرورت کاهش هزینههای جاری کشور به نفت افزود: از سال ۸۹ تا امروز حدود ۲۰ درصد از درآمدهای حاصل از فروش فرآوردههای نفتی و نفت به صندوق توسعه ملی واریز شده است و امروز این صندوق نزدیک به ۳۵ میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد.
وی ادامه داد: همان طور که در برنامه پنجم پیش بینی شده باید رابطه نفت با هزینههای جاری قطع شود و باید این برنامه را به سایر بخشهای کشور مانند پروژههای عمرانی نیز تعمیم دهیم تا بتوانیم از منابع نفت و گاز در کشور به نحو مطلوب استفاده کنیم. به گفته وی، اگر بخواهیم، این موضوع در بررسی لایحه بودجه سال ۹۱ قابل انجام است.
لازمههای ارتقای توان تولید
در ادامه این مراسم، محمدرضا مقدم، معاون پژوهش و فناوری وزیر نفت تلاش برای تغییر رویکرد صنعت نفت و لزوم شتاب بخشی به توسعه آن در ابعاد ملی و بینالمللی، همچنین پیشتازی در بهرهبرداری از میدانهای مشترک و صدور دانش فنی را از الزامهای برگزاری همایش ارتقای توان تولید با تکیه بر کار و سرمایه ملی خواند. وی یکی از استراتژیهای کلیدی صنعت نفت در سالجاری را توجه جدی به توانمندیهای داخلی و ارتقای آن اعلام کرد.
لزوم شتاب در واگذاری تسهیلات
از سوی دیگر، معاون امور حقوقی و مجلس وزیر نفت نیز در این همایش اعلام کرد: تولید کار و سرمایه ایرانی هر یک دارای ویژگی خاصی در مسیر توسعه صنعت نفت است؛ بنابراین باید از تمام ظرفیتهای داخلی برای تولید داخل و بومیسازی و حمایت از صنعتگران ایرانی استفاده کرد.
شجاع الدین بازرگانی افزود: اگر تولید پایدار و ماندگار عملی شود و روند واگذاری تسهیلات به تامینکنندگان کالاهای مورد نیاز صنعت نفت شتاب گیرد، شاهد توسعه صنعت نفت خواهیم بود.
ایجاد فضای رقابتی
بازرگانی ادامه داد: نگاه تولیدکنندگان ما باید به بازارهای جهانی باشد تا بتوانند نیاز تولیدکنندگان داخلی را نیز پاسخگو باشند به همین دلیل ایجاد فضای رقابتی در تولید ضروری است.
معاون امور حقوقی و مجلس وزیر نفت افزود: تغییر فرهنگ مصرفکنندگان داخلی به سوی تولید، پرهیز از خرید خارجی با هر قیمت کیفیت و حمایت از تولید داخلی از طریق تغییر الگوی مصرف و فرهنگسازی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به تصویب قانون نفت و شکلگیری یک قانون پایه و پایدار در صنعت نفت، گفت: ایجاد ساز و کار موثر برای جذب منابع مالی مورد نیاز داخلی و خارجی به منظور اجرای طرحهای توسعه و حفظ و نگه داشت توان تولید، جذب و هدایت سرمایههای داخلی و خارجی به منظور توسعه میدانهای هیدروکربوری با اولویت میدانهای مشترک از طریق الگوهای جدید قراردادی مانند مشارکت با سرمایهگذاران بدون انتقال مالکیت نفت و گاز موجود در مخازن، از برنامههای توسعه صنعت نفت است.
بازرگانی تدوین نظام جامع سرمایه انسانی متناسب با نیازهای صنعت نفت گاز و پتروشیمی و پالایشی در کنار تدوین نظام جامع کیفیت کالا و خدمات را از دیگر سیاستهای وزارت نفت معرفی کرد.
به گفته بازرگانی در قانون وزارت نفت مسیر ارتقای توان تولید با چند ویژگی مدنظر است. توجه ویژه و موثر به روند افزایش بهرهوری و نیروهای انسانی، ایجاد زمینههای مناسب تامین منابع برای ارتقای سطح تولید و توجه به بومیسازی ساخت تجهیزات و اهتمام بر تقویت مبانی تحقیقاتی و پژوهشی و مهارتهای کاربردی، از عوامل تاثیرگذار بر توسعه صنعت نفت در آینده خواهد بود.
تکذیب قطع صادرات نفت به یونان!
قطع صادرات نفت به یونان در حالی در روزهای گذشته در صدر اخبار رسانهها قرار گرفت که مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت در حاشیه نمایشگاه نفت از ادامه صادرات نفت ایران به یونان خبر داد.
محسن قمصری در پاسخ به این سوال که اخیرا دو نفتکش به مقصد یونان حرکت کرده تا به آنها نفت تحویل دهند، گفت: صادرات نفت خود به یونان را ادامه دادهایم و کسی تاکنون اعلام نکرده که نفت ایران به یونان صادر نشود. وی ادامه داد: وزیر نفت تنها دو کشور را اعلام کرده بود که نفت دیگر به آنها صادر نکنیم که این دو کشور عبارتند از انگلیس و فرانسه. این اظهارات در حالی اعلام شده است که رستم قاسمی، وزیر نفت ایران هفته گذشته در حاشیه افتتاح واحد بوتن وان مجتمع پتروشیمی جم اعلام کرده بود که هماکنون نفت ایران به کشور یونان نیز صادر نمیشود.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه کشور یونان در محمولههای گذشته بدحسابی کرده است و پول نفت فروخته شده را تحویل نداده، پاسخ داد: این یک بحث تجاری است و فارغ از هرگونه بحث سیاسی است ما موظفیم که بودجه کشور را تامین کنیم بر این اساس اختیار داریم تا نفت را هر گونه که وظیفه خود میدانیم صادر کنیم. وی ادامه داد: حتما تضمینی وجود داشته که یونان پول نفت را به ایران پس دهد.
ارسال نظر