گروه سوخت و نیرو- غزاله طایفه: در شرایطی که کشورهای اروپایی این روزها سناریوهای مختلفی را برای اعمال محدودیت در واردات نفت از ایران دنبال می‌کنند، جدیدترین خبرها حکایت از این دارد که ایران در مقام دومین دارنده ذخایر گازی جهان بعد از چند سال مذاکره تا پایان سال قراردادهای صادرات گاز به اروپا را با شرکت‌های متقاضی امضا می‌کند. موضوعی که در صورت تحقق، می‌تواند بازار جدیدی به روی صادرات ایران، بگشاید. در این میان مقامات مسوول نفت از پیگیری دو مسیر برای صادرات گاز به اروپا خبر داده و اعلام می‌کنند: با دریافت مجوز از کشور ترکیه برای ترانزیت گاز از مسیر این کشور به اروپا، مذاکره با کشورهای عراق و سوریه به عنوان دومین مسیر صادراتی ایران به اروپا نیز در جریان است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه تا قبل از پایان سال قراردادهای صادرات گاز به اروپا بسته می‌شود، گفت: در حال حاضر دو مسیر برای صادرات گاز به اروپا داریم. یک مسیر از طریق خاک ترکیه است که مجوز آن گرفته شده است و مسیر دوم از طریق عراق، سوریه، لبنان و سواحل دریای مدیترانه به اروپا است.جواد اوجی افزود: مذاکرات با دو کشور عراق و سوریه برای ساخت خط لوله گاز در حال انجام است و قرار است که یک مشاور بین‌المللی نیز برای این پروژه انتخاب شود.

علاوه بر برنامه ایران برای امضای قرارداد صادرات گاز به اروپا، اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها در بخش گاز از دیگر محورهای خبری مدیرعامل شرکت ملی گاز بود. وی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه افزایش قیمت گاز در حوزه وظایف این شرکت نیست، گفت: افزایش قیمت گاز در فاز دوم اجرای قانون، از سوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها تعیین می‌شود که تاکنون نیز افزایش قیمت حامل‌های انرژی ابلاغ نشده است.اوجی در پاسخ به این سوال که آیا سناریوی افزایش قیمت را به این سازمان ارائه کرده‌اید، اظهار کرد: ما پیشنهادی برای افزایش قیمت گاز نداده‌ایم، اما در بودجه سال ۹۰ دیده شده است که قیمت حامل‌های انرژی با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها می‌تواند سالانه ۲۰درصد افزایش یابد. اظهارات مدیرعامل شرکت ملی گاز در حالی مطرح شده است که در حال حاضر متوسط قیمت گاز مشترکان به ازای هر مترمکعب ۷۰تومان است، به این ترتیب در صورت افزایش ۲۰ درصدی قیمت حامل‌های انرژی در فاز دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها، متوسط قیمت گاز به ازای هر مترمکعب به ۸۴ تومان افزایش می‌یابد.مدیرعامل شرکت ملی گاز در ادامه در پاسخ به سوال دیگری در مورد درآمد این شرکت از محل هدفمندی یارانه‌ها اظهار کرد: به ازای هر مترمکعب گازی که فروخته می‌شود، ۱۸ تومان سهم شرکت ملی گاز است. بنابراین در مجموع سهم شرکت از اجرای این قانون ۲هزار و ۸۰۰میلیارد تومان است. اوجی در مورد میزان صرفه‌جویی گاز حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نیز گفت: در طول اجرای قانون هدفمندی یارانه ۲۵ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی و تجاری صرفه‌جویی شده است که این میزان باید به ۵۰ میلیون مترمکعب برسد.مدیرعامل شرکت ملی گاز در ادامه با اشاره به افزایش مصرف گاز در صنایع نیز اظهار کرد: در سال جاری رکورد مصرف گاز در صنایع به ۹۲ میلیون مترمکعب در روز رسید. این در حالی است که این میزان در سال گذشته ۷۲ میلیون مترمکعب در روز بود. وی با بیان اینکه ۴۳ هزار و ۴۰۰ واحد صنعتی در کشور سوخت گاز مصرف می‌کنند، ادامه داد: مصرف گاز در این بخش در سال جاری ۱۱درصد رشد کرده است. اوجی ظرفیت تولید گاز در کشور را ۶۲۰ میلیون مترمکعب در روز اعلام کرد و گفت: از این میزان ۴۴۰ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تزریق شده و مابقی به صادرات و تزریق به میادین نفتی اختصاص می‌یابد. مدیرعامل شرکت ملی گاز در مورد آمار صادرات و واردات گاز نیز گفت: امسال ۶/۷ میلیارد مترمکعب صادرات گاز، همچنین ۹ میلیارد مترمکعب نیز واردات گاز داشته‌ایم.اوجی با اشاره به قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه و درخواست این کشور برای کاهش قیمت گاز صادراتی نیز گفت: این قرارداد در سال ۱۹۹۵ منعقد و مدت اجرای آن ۲۵ سال است و ما موظفیم سالانه حداکثر ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز را به آن کشور صادر کنیم که این قرارداد تا پایان سال ۲۰۲۰ ادامه دارد.وی با اشاره به اینکه کشور ترکیه درخواست کرده است تا قیمت گاز صادراتی ایران به این کشور کاهش یابد، گفت: در یکی از بندهای قراردادی بازنگری در قیمت گاز مطرح شده است که باید به داوری گذاشته شود. به گفته وی، داوری در این مورد در پاکستان انجام خواهد شد.