واردکنندگان همچنان بلاتکلیف هستند

گروه صنعت و معدن- شایان مصری: تاخیر سازمان استاندارد در تدوین شیوه‌نامه واردات کالا از چین در حالی این روزها چالش برانگیز شده که مدیرکل صادرات و واردات سازمان استاندارد ایران از نبود آیین‌نامه در این زمینه خبر می‌دهد، اما رییس اتاق بازرگانی ایران با اعلام اینکه تدوین چنین آیین‌نامه‌ای در پروتکل بین ایران و چین مطرح نشده تاکید می‌کند، با این حال به منظور شفاف‌سازی در اجرای این پروتکل سازمان استاندارد ایران تا دوم بهمن ماه سال‌جاری آیین‌نامه مذکور را تدوین خواهد کرد. افزایش واردات از کشور چین در سال‌های گذشته و کیفیت پایین محصولات وارد شده، مسوولان را وا داشت تا از طریق کنترل واردات از هجمه کالا‌های وارداتی بی‌کیفیت و کم کیفیت جلوگیری کنند.

مذاکره با چینی‌ها در سال جاری رسما کلید خورد و سرانجام به توافق دو طرف انجامید. اما اینکه بعد از امضای این قرارداد آیا شیوه نامه‌ای از سوی سازمان استاندارد ایران تدوین می‌شود یا نه، هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

در همین رابطه نیره پیروز بخت، مدیر کل صادرات و واردات سازمان استاندارد در گفت‌وگو با خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» با تاکید بر فقدان هیچ شیوه نامه‌ای در راستای تنظیم و ساماندهی واردات کالا از چین می‌گوید: در این زمینه اطلاع‌رسانی لازم برای تمامی تجار انجام شد، حتی در اتاق ایران با حضور بعضی از تجار نیز مطرح و مورد بحث قرار گرفت، همچنین سازمان استاندارد ایران و سازمان استاندارد چین جدولی مقایسه‌ای بین تعرفه‌های دو کشور تهیه کرده‌اند تا این موضوع با دقت بیشتری پیگیری شود.

پیروز بخت تصریح کرد: در موافقت نامه‌ای که بین مدیران مربوطه دو کشور به امضا رسیده است تنظیم «شیوه نامه واردات» لحاظ نشده است، زیرا استاندارد‌های قابل قبول در تفاهم نامه ذکر شده است.

مدیرکل صادرات و واردات سازمان استاندارد ایران همچنین با اشاره به شایعه اخذ مبالغی در چین از تجار ایرانی برای صدور گواهی استاندارد، گفت: بعضی کارخانه‌ها برای تولید کالای با کیفیت‌تر اقدام به افزایش قیمت کرده‌اند که نباید این اقدام تولیدکنندگان چینی را به منزله نقض قرارداد تلقی کرد.

وی در پاسخ به این سوال که اگر شرکت‌های چینی به منظور صدور گواهی نامه استاندارد از تجار ایرانی درخواست پول کنند سازمان استاندارد چه اقدامی انجام خواهد داد، گفت: اگر بازرگانان با این مساله مواجه شدند، می‌توانند به مقامات سازمان استاندارد چین و ایران اطلاع دهند تا قضیه پیگیری شود.

پیروز بخت همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا نوسانات نرخ ارز بر میزان واردات و قیمت کالا‌های وارداتی از چین تاثیر گذاشته است، ادعا کرد: نرخ ارز نمی‌تواند تاثیری بر کیفیت کالا‌های وارداتی داشته باشد.

جابه‌جایی مدیریتی، علت تاخیر در تدوین آیین‌نامه

از سوی دیگر اسدالله عسگراولادی، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین بر تدوین آیین نامه واردات کالا از چین تاکید می‌کند.

وی علت تاخیر در تدوین این آیین‌نامه را تغییر در مدیریت سازمان استاندارد دانست و گفت: در پی مذاکرات غیر مستقیمی که با سازمان استاندارد داشتم، این آیین‌نامه تا قبل از تاریخ دوم بهمن سال‌جاری تدوین می‌شود.

عسگر اولادی تصریح کرد: با توجه به اینکه وجود این آیین‌نامه و تنظیم آن در قراردادی که بین سازمان استاندارد ایران و چین به امضا رسیده، ذکر نشده است، آیین‌نامه مذکور تنها با هدف تسهیل واردات کالا در سازمان استاندارد و گمرک کشور تدوین خواهد شد.

وی سپس با اشاره به کاهش پنج تا شش درصدی میزان واردات از چین در آذرماه جاری افزود: دلیل اصلی کاهش در واردات سختگیری‌هایی است که برای واردات کالا از سوی گمرک و سازمان استاندارد صورت می‌گیرد، همچنین نوسانات نرخ ارز را نیز می‌توان دلیل دیگری برای کاهش واردات کالا در ماه گذشته دانست.

مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون واردات اتاق ایران نیز تاخیر در تدوین آیین‌نامه مذکور را موجب بروز مشکلاتی برای واردکنندگان ایرانی دانست.

وی با بیان اینکه بازرسی از مبدا در مورد کالاهای وارداتی چینی از ۳ سال پیش در اتاق ایران و چین مورد پیگیری قرار گرفته است، گفت: برای اجرای قرارداد منعقد شده از سازمان استاندارد خواستیم تا شیوه نامه اجرای قرارداد را ابلاغ کند تا بر اساس آن، خریدار ایرانی به فروشنده چینی اعلام کند که بر چه اساسی باید کالای خود را به ایران عرضه کند.

این در حالی است که محسن بهرامی ارض اقدس، رییس کمیسیون صنعت و تجارت اتاق تهران در گفت‌وگو با «دنیای‌اقصاد» گفت: کشور چین با توجه به درجه بندی کیفیت کالا‌های تولیدی خود، کالا‌ها را به اقصا نقاط دنیا صادر می‌کند، به طور مثال درجه کیفیت کالاهای صادراتی این کشور به اروپا و آمریکا متفاوت است.

رییس کمیسیون صنعت و تجارت اتاق تهران نیز معتقد است که نوسان نرخ ارز یکی دیگر از دلایل کاهش واردات است چراکه قیمت ارز از زمان ثبت سفارش تا تحویل کالا، می‌تواند ضربه مهلکی به بازرگانان کشور وارد کند.