برداشتهای متفاوت از قرارداد نفتی با «مینسک»
گروه انرژی - در حالی که اخبار متعددی از فسخ و تعلیق قرارداد طرح توسعه میدان نفتی «جفیر» با بلاروس اعلام میشود که شرکت پیمانکار این طرح، این خبرها را تکذیب میکند.
«بلپارس»: تعلیق یا فسخ قرارداد «جفیر» واقعیت ندارد
گروه انرژی - در حالی که اخبار متعددی از فسخ و تعلیق قرارداد طرح توسعه میدان نفتی «جفیر» با بلاروس اعلام میشود که شرکت پیمانکار این طرح، این خبرها را تکذیب میکند. به گزارش خبرنگار ما، در روزهای اخیر یکی از خبرگزاریهای داخلی با انتشار اخبار متعدد از تعلیق قرارداد نیممیلیارد دلاری «جفیر» خبر داده و دلیل آن را اختلاف بلاروس با شرکت ملی نفت ایران برای توسعه این میدان نفتی اعلام کرده است. این در حالی است که شرکت نفت در برابر گزارشهای این خبرگزاری تا روز گذشته سکوت اختیار کرده بود. این خبرگزاری همچنین به نقل از مدیرعامل شرکت متن که کارفرمای پروژه «جفیر» است، اعلام کرد:
«بر اساس قرارداد قرار بود در طرح تولید زودهنگام روزانه بیش از سه هزار و ۵۰۰ بشکه نفت از میدان جفیر استخراج شود، اما در عمل امکان تولید پایدار بیش از دو هزار و ۸۰۰ بشکه در روز فراهم نشده است. »
به گفته «ناجی سعدونی»، بلاروس به دلیل اقتصادی نبودن طرح از توسعه میدان نفتی «جفیر» کنارهگیری کرده است.
«بلپارس»: تکذیب میکنم
این اظهارات در حالی اعلام شده است که مدیرعامل شرکت «بلپارس» (شرکت مشترک ایران و بلاروس) میگوید: «قرارداد توسعه میدان جفیر تعلیق یا فسخ نشده است. »
«محمدعلی قنوات پور» در مورد آخرین وضعیت توسعه میدان نفتی «جفیر» در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اعلام میکند: «مرحله تولید زودهنگام در این پروژه اتمام یافته و ما میدان را تحویل دادهایم. » وی با بیان اینکه قرارداد میدان نفتی «جفیر» نه تعلیق و نه فسخ شده، اظهار کرد: «این پروژه در حال بررسی در هیاتمدیره شرکت ملی نفت است و ما منتظر اعلام نتیجه آنها هستیم. »
نامهای ندادهایم
وی افزود: «شرکت بلپارس هیچ نامهای مبنی بر اینکه قصد ندارد در ادامه این پروژه مشارکت داشته باشد را ارائه نکرده است. »
«قنوات پور» با بیان اینکه زمانی که ما میدان را تحویل دادیم تولید نفت از این میدان بالای ۳ هزار و ۵۰۰ بشکه در روز بود، گفت: «مرحله تولید زودهنگام «جفیر» پایان شهریورماه سال گذشته تحویل داده شد. » وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود در حال حاضر تولید نفت از این میدان حدود ۲ هزار و ۸۰۰ بشکه در روز است، گفت: «ممکن است این آمار درست باشد، اما در حال حاضر ما متولی تولید نیستیم و شرکت بهرهبردار متولی تولید از میدان جفیر است. »
انتظار مصوبهای از نفت
مدیرعامل شرکت «بلپارس» در پاسخ به این سوال که توسعه فاز اول این پروژه برای تولید ۱۵ هزار بشکه نفت و فاز دوم برای تولید ۲۵ هزار بشکه نفت به چه نحوی انجام خواهد شد، گفت: «باید منتظر مصوبه هیاتمدیره شرکت ملی نفت باشیم. »
جمعبندی سرمایهگذاریها
وی همچنین در پاسخ به این سوال که شرکت مشترک ایرانی و بلاروسی برای طرح تولید زودهنگام میدان جفیر چقدر سرمایهگذاری انجام داده است، گفت: «الان نمیتوانیم میزان سرمایهگذاریها را اعلام کنیم. هنوز میزان هزینههایی که در این پروژه انجام شده است، نهایی نشده است. » «قنوات پور» همچنین در پاسخ به سوال دیگری که برای اجرای فاز اول و دوم این پروژه چه میزان سرمایهگذاری باید صورت بگیرد، اظهار کرد: «تا موقعی که مصوبه هیاتمدیره شرکت نفت اعلام نشود و نرخهای پیمانکاری برای برگزاری مناقصات مشخص نشود، نمیتوان میزان سرمایهگذاری لازم برای اجرای فاز اول و دوم این پروژه را برآورد کرد. »
نفت چه میگوید؟
در این بین، یک مقام مسوول در شرکت ملی نفت در مقابل اظهارنظر پیمانکار طرح، در مورد تغییر قرارداد طرح توسعه میدان «جفیر» میگوید: «در مورد نحوه واگذاری پروژه طرح توسعه میدان جفیر به این شرکت یا درباره اینکه آیا توقف همکاری بلاروس نفت به معنی تعلیق قرارداد است، هنوز چیزی از سوی شرکت «متن» به عنوان کارفرما به شرکت ملی نفت ارجاع نشده است که درباره آن تصمیمگیری شود. »
«پیام بطحایی»، مدیر امور حقوقی شرکت ملی نفت میافزاید: «تاکنون چیزی به شرکت ملی نفت به عنوان حل اختلاف بین طرف بلاروسی و شرکت متن احاله نشده است. »
برداشتهای متفاوت از تقاضاها
«بطحایی» گفت: «درباره اینکه قرارداد معلق یا فسخ شود تقاضاهایی از سوی دو طرف قرارداد ارائه شده است که از بعضی از آنها ادامه و از بعضی دیگر اختتام کار برداشت میشود که تصمیمگیری در هیاتمدیره شرکت ملی نفت بر اساس دادههای دو طرف انجام شده است. »
وی با بیان اینکه آنچه طرح میشود نه به حل موضوع کمک میکند نه مفاد قرارداد را عوض میکند، اظهار کرد: «این موضوع چندان غامض نیست، کما اینکه در بسیاری زمانها شرکتهایی میآیند، شرکتهایی میروند، در بسیاری موارد از ادامه کار انصراف میدهند یا در مواردی شرایط به گونهای است که ادامه کار امکانپذیر نیست. »
دو طرف حق دارند
وی با تاکید بر اینکه اینگونه نیست هر یک از طرفین که کارفرما و پیمانکار در این پروژه کاملا حق داشته باشند یا کاملا حق را از بین برده باشند، تصریح کرد: «این حق برای هر کدام از طرفین قرارداد وجود دارد که در چارچوب مفاد قرارداد نسبت به ادامه، تغییر یا اتمام قرارداد اقدام کنند. »
مدیر امور حقوقی شرکت ملی نفت با بیان اینکه در قراردادها معمولا پیمانکار و کارفرما برداشتهای متفاوتی دارند، افزود: «این برداشتها نیز تبعات مالی متفاوتی دارند که میتواند در ادامه کار تاثیرگذار باشد و در نهایت متون قراردادی یا شرکت مادر است که در اینباره تصمیم نهایی را میگیرد. » وی در پاسخ به پرسشی در زمینه تبعات بینالمللی انتشار چنین خبری در آینده قراردادهای شرکت ملی نفت گفت: «شرکت ملی نفت قراردادی را تعلیق نکرده است، کما اینکه طرف این قرارداد شرکت ملی نفت نیست. » به گزارش خبرنگار ما، مقامات نفتی در «تهران» در حالی روایتهای متفاوتی را از قرارداد نیم میلیارد دلاری «جفیر» اعلام میکنند که هنوز مقامات نفتی در «مینسک» اظهارنظر رسمی در این مورد نداشتهاند.
ارسال نظر