گروه صنعت و معدن- بسته دوم حمایت یارانه‌ای از صنایع چگونه اجرا می‌شود؟ میزان تحقق بسته اول چقدر بوده است؟ مجلس از مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستار گزارشی از نتایج اجرای بسته اول حمایت یارانه‌ای و چگونگی اجرای بسته دوم شد. عضو کمیسیون صنایع مجلس گفت: «به زودی در جلسه‌ای با حضور غضنفری موضوع اجرای بسته‌های اول و دوم حمایت از صنایع مورد بررسی قرار می‌گیرد و گزارشی در مورد اجرای بسته اول حمایت از صنایع ارائه خواهد شد. »«حمیدرضا فولاد‌گر» در گفت‌وگو با «فارس» ادامه داد: «در این جلسه از مسوولان وزارت صنایع، معدن و تجارت می‌خواهیم تا بگویند بسته دوم را چگونه اجرایی خواهند کرد و میزان تحقق بسته اول چقدر بوده است. » وی با اشاره به افزایش قیمت حامل‌های انرژی پس از هدفمندی ‌یارانه‌ها و تورم ۱۲/۵ درصدی در کشور گفت: «برخی صنایع مجوز افزایش قیمت دریافت کرده‌اند؛ ولی برخی دیگر همچنان منتظر تصمیم‌گیری سازمان حمایت هستند.»عضو کمیسیون صنایع ادامه داد: «اعضای اتاق بازرگانی معتقدند صنایع نیازی به دریافت کمک بلاعوض ندارند؛ ولی سیاست بلند مدتی برای حمایت از واحدهای تولیدی باید وجود داشته باشد.»وی ادامه داد: «اعضای کمیسیون صنایع نیز معتقدند بخش صنعت نیازمند استراتژی صنعتی است تا برنامه‌ریزی مشخصی برای خود داشته باشد.»به گزارش خبرنگار ما، پیش از این صنعتگران خواستار توجه مسوولان و مجلس به وضعیت کنونی بخش صنعت شده بودند. صنعتگران بیان می‌کنند که بعد از اجرای هدفمندی یارانه‌‌ها صنعت با مسائلی مواجه شده است که امیدوارند با تحقق بسته‌‌های حمایتی یارانه‌ای در شرایط نسبی بهتری قرار گیرند. مسوولان و صنعتگران تبعات عدم تحقق بسته‌‌های حمایتی را طی این ماه‌‌ها بارها بیان کرده‌اند و خواستار شفاف سازی و اطلاعات‌دهی وزارت صنایع و معادن هستند.

شبهات ۱۵۰۰ میلیارد تومانی

صنعتگران معتقدند که بسته اول حمایتی یعنی خط اعتبار انرژی به طور کامل اجرا نشده است. ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای حمایت از صنایع از سوی وزارت صنایع و معادن در نظر گرفته شد. تحقق این بسته با تایید و انکار از سوی مسوولان و صنعتگران همراه بوده است؛ برخی از مجلسی‌ها نیز به این موضوع ورود کردند و تحقق آن فقط ۹۰۰ میلیارد تومان اعلام شد. وزارت صنایع از تحقق هزار و پانصد میلیارد تومانی، هزار و سیصد میلیاردی، هزار و دویست میلیاردی و در نهایت هزار میلیاردی سخن گفته است و از سوی دیگر، شماری از صنعتگران فعال در صنایع آسیب پذیر تحقق تمام اهداف بسته اول را رد می‌کنند. آیا بسته اول تحقق یافت؟ میزان تحقق درصدی یا عددی بسته اول چقدر بوده است؟

پول فولاد هرمزگان کجا رفت؟

از نکات مورد توجه دیگر در بسته حمایتی اول، بحث هزینه شدن منابع حاصل از فروش مجتمع فولاد هرمزگان برای بسته اول حمایتی یارانه‌ای است که بعد از انکار از سوی مسوولان وزارت صنایع و معادن، نهایتا سرپرست ایمیدرو اعلام کرد که میزانی از پول فروش مجتمع فولاد هرمزگان در حمایت از بسته اول استفاده شده است؛ در صورتی که این منابع برای تکمیل طرح‌‌های نیمه تمام معدنی در نظر گرفته شده است. طبق کدام دستور یا قانون این منابع برای بسته حمایتی اول صرف شده است؟ آیا عدم تحقق هزار و پانصد میلیارد تومان منابع یارانه‌ای باعث صرف پول فروش فولاد هرمزگان برای اجرای بسته حمایتی خط اعتبار انرژی شده است؟

جایگاه صنعت در صندوق

از دیگر شبهات صنعتگران درباره صندوق توسعه ملی است که از مسوولان و مجلسی‌‌ها خواستار روشن شدن میزان، نحوه پرداخت و میزان سود تسهیلات پرداختی از این صندوق هستند. سهم تولید از این صندوق ۱۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده است که سهم صنعت هنوز مشخص نیست. از سوی دیگر وزارت نیرو نیز خود را در سهم صنعت شریک می‌داند. با همه کش و قوس‌‌ها سهم صنعت در صندوق توسعه ملی، هنوز پاسخی به ابهامات صنعتگران درباره جایگاه این بخش در این صندوق داده نشده است.

تثبیت قیمت‌‌ها تا کی؟

تثبیت قیمت‌‌ها از دغدغه‌‌های اساسی صنعتگران در طی ماه‌های اخیر بوده است. آنها بیان می‌کنند که با آزادسازی قیمت‌‌ها، هزینه‌‌هایی چون انرژی، مواد اولیه، دستمزد برای بخش تولید افزایش یافته است. صنعتگران انتقاد داشته‌اند که اجازه افزایش قیمت محصولات و خدماتشان به نسبت افزایش هزینه‌‌ها نبوده است. آنها نتیجه تثبیت قیمت‌‌ها را در خالی ماندن ظرفیت صنایع و تعطیلی برخی صنایع می‌دانند. این مساله واکنش مجلس را برانگیخته و حتی مسوولان وزارتخانه جدید نیز به این موضوع اذعان کرده‌اند. حال صنعتگران و سرمایه‌گذاران صنعتی خواستار شفاف‌سازی و پاسخگویی مسوولان صنعتی و مجلسی‌‌ها هستند. میزان ظرفیت خالی صنایع چقدر است؟ چرا آمارها و اطلاعات شفاف داده نمی‌شود؟ موضوع تثبیت قیمت‌‌ها تا کی ادامه خواهد داشت و وزارت صنعت، معدن و تجارت و مجلس چه راه حلی برای این موضوع می‌اندیشند؟

بسته دوم با پشتوانه پرداخت نشده

درحالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت وارد فاز دوم از بسته‌‌های حمایتی یارانه یعنی نوسازی صنایع می‌شوند، از مجلس خبر می‌رسد که سهم ۲۰ درصدی تولید از منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ای هنوز پرداخت نشده است. صنعتگران سوالاتی در این زمینه نیز دارند. تحقق وام‌‌های نوسازی با پشتوانه کدام منابع تحقق خواهد یافت؟ سهم تولید از منابع یارانه‌ای کی پرداخت می‌شود؟

صنعتگران صنایع بزرگ نیز خواستار اعلام زمان دقیق پرداخت وام‌‌های نوسازی این بخش از صنعت یعنی بسته سوم هستند. وزارت صنعت، معدن و تجارت پرداخت وام نوسازی صنایع بزرگ را مربوط به بسته سوم از بسته‌‌های حمایتی معرفی کرده است، اما هنوز مشخص نشده که این بسته کی شروع به کار خواهد کرد؟

از دیگر انتقادهایی که برخی صنعتگران داشته‌اند ایجاد محدودیت وزارتخانه در ثبت‌نام‌ صنایع برای دریافت وام نوسازی بوده است. آنها بیان می‌کنند که وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار بود که با بسته‌‌های حمایتی به صنایع آسیب‌پذیر برای ادامه کار حمایت کند؛ اما برای ثبت نام محدودیت‌‌های قرار داده که موجب شده برخی صنایع نتوانند از این وام‌‌ها بهره ببرند.