گزارش انرژی
هجوم ریاض به بازار سنتی نفت ایران
گروه انرژی- مشتری نفت ایران پرید؟ با وجود بدهی نفتی هند، صادرات نفت ایران به این کشور آسیایی متوقف نشد، اما جایگزین برای نفت ایران انتخاب شد.
منابع خبری: قرارداد صادرات ۳میلیون بشکه نفت عربستان به هند نهایی شد
گروه انرژی- مشتری نفت ایران پرید؟ با وجود بدهی نفتی هند، صادرات نفت ایران به این کشور آسیایی متوقف نشد، اما جایگزین برای نفت ایران انتخاب شد. به گزارش خبرنگار ما، بعد از اینکه مقامات نفتی هند در واکنش به هشدارهای «تهران» در مورد توقف صادرات نفت به این کشور در صورت پرداخت نشدن بدهی ۵ میلیارد دلاری، از کشوری جایگزین خبر دادند، حالا منابع آگاه از نهایی شدن قرارداد فروش ۳ میلیون بشکه نفت عربستان به هند در ماه آگوست (مرداد-شهریور) خبر میدهند.
تحقق برنامه جایگزین هند
خبرگزاری «رویترز» به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که عربستان این قرارداد را به منظور جبران کاهش صادرات نفت ایران نهایی کرده است. این رقم معادل یک چهارم نفت صادراتی ایران به هند پیش از ماه آگوست (مرداد-شهریور) است.
پیش از این مقامات هندی در واکنش به هشدارهای «تهران» اعلام کردند: «ما برنامه جایگزین داریم.»
«جیپال ردی»، وزیر نفت هند با بیان اینکه در صورت توقف صادرات نفت ایران به هند در ماه آگوست (مرداد) این کشور با کمبود نفت مواجه نخواهد شد، گفته بود: «با قطع صادرات نفت ایران، هیچ کمبود و مسالهای رخ نخواهد داد.»
در همین حال، منابع آگاه هندی نفت عربستان را به عنوان جایگزینی برای نفت خام ایران اعلام کرده و گفته بودند: «پالایشگاههای هند، از عربستان خواستهاند در ماه آگوست (مرداد-شهریور) به آنها نفت بیشتری بفروشند.» بر اساس این گزارش نگرانی هند از قطع نفت صادراتی ایران به این کشور علت تماس پالایشگاههای هند با عربستان برای خرید نفت بوده است.
هند بلوف نمیزد
برنامه هند برای جایگزینی نفت ایران در حالی اعلام شده بود که به نظر میرسد «تهران» این موضوع را یک بلوف سیاسی فرض کرد؛ چرا که بلافاصله بعد از اظهارات مقامات هندی مقامات مسوول در نفت اعلام کردند: «نفت ما برای هند بسیار حائز اهمیت است.»
«محسن قمصری»، مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت اظهار کرد: «پالایشگاههای آنها سالها است با ترکیبات فنی نفت خام ایران مشغول به فعالیت هستند؛ اگر چه هر پالایشگاهی میتواند فرآیند فنی نفت خام مصرفی خود را تغییر دهد، اما به دلیل اهمیت ساز و کار فنی نفت خام جایگزین و نرخ آن، یافتن جانشینی برای نفت خام ایران چندان هم کار آسانی نیست.»
«قمصری» این مساله فنی را دلیل برای علاقه پالایشگاههای هندی به تداوم مصرف نفت خام ایران میداند.
وی تصریح کرده بود: «تغییر منبع تامین نفت خام به هیچ عنوان در دستور کار دولت هند قرار ندارد؛ چرا که تغییر منبع تامین نفت، مشکلات فنی و اقتصادی را برای کشور واردکننده ایجاد میکند.»
وی یادآور شده بود: «قیمت نفت خام ایران برای هند باصرفهتر از عربستان است و تا زمانی که پالایشگاههای هند از نظر مشخصات فنی و توجیه اقتصادی، نفت خام جایگزین ایران را نیابند، چنین اقدامی را انجام نخواهد داد.»
وی گفته بود: «نفت خام عربستان تنها در صورتی ممکن است روانه پالایشگاههای هند شود که دولت عربستان تخفیفهای قابل توجه در فروش نفت خام خود به هند ارائه کند، همچنین باید این واقعیت را هم در نظر گرفت که عربستان نفت خام قابل توجهی به عنوان مازاد در اختیار ندارد که قادر باشد به راحتی جایگزین ایران در بازار هند شود.»
ادامه مذاکرات دوجانبه؛ به آرامی
حالا هند در شرایطی قرارداد واردات نفت از عربستان را نهایی کرده که هنوز مشکل پرداخت بدهی چند میلیارد دلاری هند به ایران به طور کامل حل نشده است؛ به طوری که وزیر نفت هند در این رابطه میگوید: «مذاکرات دو کشور برای حل اختلاف ارزی دو کشور به آرامی ادامه دارد.»
به گزارش «فارس» به نقل از پایگاه اینترنتی «داوجونز»، «جیپال ردی» تصریح کرد: «مذاکرات و رایزنیهای ما با مقامهای ایرانی در مورد پرداخت پول نفت این کشور به آرامی در حال پیشرفت است.در شرایط کنونی نمیتوانم به جزئیات این مذاکرات اشاره کنم؛ اما من نسبت به ادامه عرضه و صادرات نفت ایران به هند اطمینان دارم.»
۴۲/۱ میلیارد دلار بدهی رسید
به گزارش خبرنگار ما، از هفته گذشته شرکتهای هندی پرداخت بدهی خود به ایران را از طریق «هالک بانک» ترکیه آغاز کردهاند.
گفته میشود که ایران تاکنون حدود یک میلیارد یورو معادل ۴۲/۱ میلیارد دلار از طلب ۵ میلیارد دلاری خود از شرکتهای هندی را دریافت کرده است. موضوعی که دو روز پیش مدیرعامل شرکت ملی نفت نیز دریافت این میزان بدهی را تایید کرد.
در این بین، در مورد مابقی بدهی نفتی هند به ایران، یک منبع آگاه در گفتوگو با «رویترز» اظهار امیدواری میکند که به زودی بقیه مبلغ پرداخت میشود.
شرکتهای هندی روزانه تا ۴۰۰ هزار بشکه نفت ایران را وارد میکردند؛ اما از پایان سال ۲۰۱۰ بانک مرکزی هند معامله با ایران در چارچوب اتحادیه پایاپای آسیا را ممنوع کرد و به این ترتیب طبق گفته رییس بانک مرکزی ایران، بدهیهای نفتی شرکتهای هندی به ایران به ۵ میلیارد دلار رسید.
ارسال نظر