گزارش صنعتی
فولادسازان از افزایش تولید تا بهرهوری پایین
گروه صنعت و معدن - در حالی که برخی از منابع از افزایش میزان تولید در کشور خبر میدهند، برخی گزارشها حکایت از این دارد که اگر بهرهوری تولید در صنعت فولاد بالا بود، سطح تولید فراتر از این بود. سرپرست سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: در چهار ماهه نخست سالجاری میزان تولید فولاد در کشور با ۳/۱۶ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به چهار میلیون و ۶۴۵ هزار تن رسید. به گزارش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، «مسعود سمیعینژاد» اظهار کرد: «میزان تولید این فلز پرمصرف در مدت مشابه سال پیش تنها سه میلیون و ۹۹۴ هزار تن بوده است.» رشد ۶۰ درصد تولید بخش خصوصی
«سمیعینژاد» با تاکید بر اینکه بخش خصوصی کشور جهش قابل ملاحظهای در تولید فولاد خام داشته، ادامه داد: «برآوردهای اولیه نشان میدهد شرکتهای خصوصی در چهار ماه نخست سالجاری ۳۹۲ هزار تن فولاد خام تولید کردند که حاکی از رشد ۶۰ درصدی تولید فولاد توسط بخش خصوصی در کشور است.»
صدرنشینی سه قلوها
به گفته سرپرست ایمیدرو، بیشترین میزان تولید فولاد در بین شرکتهای تولیدکننده این محصول، مربوط به فولاد مبارکه با تولید بیش از یک میلیون و ۸۴۱ هزار تن انواع شمش فولاد بوده و پس از آن نیز فولاد خوزستان و ذوبآهن اصفهان به ترتیب با تولید یک میلیون و ۱۵۱ و ۸۳۰ هزار تن در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند. سمیعینژاد افزود: تا پایان تیرماه سالجاری، تولید محصولات فولادی کشور نیز به بیش از پنج میلیون و ۷۳۱ هزار تن رسید که حاکی از رشد ۱۲درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
در همین حال، یک تولیدکننده صنعت فولاد در واکنش به بحثهای مطرح شده مبنی بر فعال بودن میزان کمی از ظرفیت نوردی کشور گفت: اکثر کارخانهها با ظرفیت کامل خود فعال هستند و اگر ظرفیت خالی نیز در برخی واحدها وجود دارد به دلیل پایین بودن بهرهوری تولید و اثرگذاری نوسانات بازار است. وی با بیان اینکه اکثر فولادسازان بخش خصوصی به دنبال کسب سود بالا در تولید هستند، تصریح کرد: فولادسازان داخلی در ابتدا یک کارخانه نورد ایجاد میکنند، بعد از آن یک کارخانه فولادسازی و پس از آن نیز به دنبال ایجاد کارخانه گندلهسازی هستند و این در حالی است که کار تولید خود را با سرمایهگذاری پنجمیلیارد تومانی آغاز میکنند و بعد میخواهند آن را به ۱۰۰ میلیارد تومان برسانند که دچار کمبود منابع مالی میشوند. این تولید کننده فولاد با اشاره به سود بالای فولادسازان ایرانی گفت: در برخی کشورها مانند پاکستان سود تولید فولاد به حدود یک درصد نیز میرسد، ولی در ایران گاهی این سود به ۵۰ درصد رسیدهاست.
بهرهوری و قیمت تمام شده
وی با اشاره به افزایش قیمت حاملهای انرژی با هدفمند شدن یارانهها گفت: افزایش قیمت انرژی بهای تمام شده تولید هر کیلو فولاد را بین ۵ تا ۱۲ تومان افزایش داده، ولی با توجه به پایین بودن بهرهوری تولید، در نهایت قیمت تمام شده بالا است. این کارشناس صنعت فولاد با بیان اینکه کارخانههای فولاد به دلیل هزینهبر بودن استفاده از تکنولوژی روز دنیا نسبت به تغییر تکنولوژی تولید خود اقدام نمیکنند، گفت: این مساله باعث شده تا بهرهوری تولید پایین و قیمت تمام شده بالا باشد.
افزایش هزینه تولید بعد از هدفمندی یارانهها
وی با بیان اینکه تا پیش از هدفمندی یارانهها بابت تولید یک تن بیلت ۱۵۰ لیتر مازوت مصرف میشود، افزود: این میزان پس از هدفمندی و تعدیل قیمتها به ۸۰ لیتر رسیده و این در حالی است که متوسط مصرف جهانی مازوت برای تولید هر تن بیلت ۲۵ لیتر است. وی ادامه داد: پیش از هدفمندی یارانهها یک تانکر مازوت به قیمت ۱۱۰ هزار تومان خریداری میشد که این عدد پس از هدفمندی به ۵/۲میلیون تومان رسیده و با احتساب مصرف ۲۰ کانتینر مازوت در هر ماه باید ۵۰ میلیون تومان در این بخش هزینه شود که با توجه به پایین بودن بهرهوری تولید، قیمت تمام شده تولید افزایش مییابد. وی با بیان اینکه سرمایهها در صنعت فولاد بیشتر در دست افراد سنتی قرار دارد، گفت: این افراد تمایل زیادی به استفاده از تکنولوژی روز ندارند.
ارسال نظر