گزارش
اولتیماتوم به بدهکار نفتی
با توجه به نامشخص بودن نحوه وصول منابع مالی حاصل از صادرات نفت به هند، تاکنون سقف بدهیهای نفتی دهلینو به ایران به مرز ۹ میلیارد دلار افزایش یافته است. به گزارش «مهر»، در هفت ماه گذشته مسوولان مختلف شرکت ملی نفت، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی برای حل و فصل نحوه وصول بدهیهای نفتی از هند وعدههای متعددی ارائه کردهاند که تاکنون به نتیجه نرسیده است.
گروه انرژی- به دنبال افزایش بدهیهای نفتی هند به ۹میلیارد دلار، شرکت ملی نفت ایران با دادن اولتیماتومی به این کشور خواستار تعیین تکلیف وصول بدهیهای نفتی تا مرداد ماه سال جاری شد.
با توجه به نامشخص بودن نحوه وصول منابع مالی حاصل از صادرات نفت به هند، تاکنون سقف بدهیهای نفتی دهلینو به ایران به مرز ۹ میلیارد دلار افزایش یافته است. به گزارش «مهر»، در هفت ماه گذشته مسوولان مختلف شرکت ملی نفت، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی برای حل و فصل نحوه وصول بدهیهای نفتی از هند وعدههای متعددی ارائه کردهاند که تاکنون به نتیجه نرسیده است. در حال حاضر پالایشگاههای نفت «مانگلور» و «ریلیانس» هند از بزرگترین خریداران نفت خام صادراتی ایران به شمار میروند که به دلیل محدودیتهای بینالمللی قادر به پرداخت بدهی نفتی خود به دولت ایران نیستند. در این بین، شرکت ملی نفت هفته گذشته با ارسال نامهای به پالایشگاههای بدهکار نفت هند، تاکید کرده است:«در صورتی که راهکار مشخصی برای دریافت بدهیهای نفت تعیین نشود از مرداد ماه امسال (اوت ۲۰۱۱ میلادی) صادرات نفت به این پالایشگاهها را متوقف خواهد کرد.»
در بخش دیگری از این نامه آمده است: «با کمال تاسف باید به آگاهى شما برسانیم تا زمانى که راهحل مشخصى براى پرداخت پول نفت صادراتى شرکت ملى نفت ایران پیدا نشود، این شرکت در موقعیتى نخواهد بود که بتواند در ماه اوت همچنان به ارسال نفت براى شرکاى هندى خود ادامه دهد.» در شرایط فعلی ایران با صادرات روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت خام پس از عربستان سعودى دومین صادرکننده بزرگ نفت به هند است که برآوردها نشان میدهد که سالانه ارزش نفت صادراتى ایران به این کشور آسیایی به حدود ۱۲ میلیارد دلار بالغ مىشود.
در همین رابطه یک منبع آگاه نیز در گفتوگو با فارس اعلام کرده است: «در مذاکرات دو هفته پیش طرفهای هندی و ایرانی در خصوص نحوه واریز بهای نفت صادراتی ایران به هند قرار بر این بود که اگر راه حلی پیدا نشد، صادرات نفت ایران به هند قطع شود.»
وی افزود:«در مذاکرات دو جانبه همواره هندیها میگفتند شما راهی پیدا کنید تا ما به آن عمل کنیم، اما زمانی که راهحلی پیدا میشد هندیها مضمون جلسات را رسانهای میکردند و به همین دلیل طرف مقابل نیز هوشیار شده و بدل آن راهحل را اجرا کرده و آن را مسدود میکردند.»
این منبع آگاه اضافه کرد:«این در حالی بود که در داخل کشور تلاش میشد اطلاعات مربوط به این مساله افشا نشود تا تحریمکنندگان نتوانند از آن بهره ببرند.»
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص امکان پرداخت پول نفت ایران به طلا با توجه به بالا رفتن متناوب قیمت طلا در بازارهای جهانی، اظهار کرد: «پرداخت پول نفت ایران به طلا از جمله پیشنهادهای اولیه هندیها بود که ممکن است برای خریدن وقت، آن را ارائه داده باشند؛ در عین حال قیمت طلا بر اساس قیمتهای روز و رد و بدل شدن محموله نفت تعیین میشود، نه بر اساس روز مذاکره یا قرارداد فروش.»
این منبع آگاه با بیان اینکه تاکنون قریب به ۲ میلیارد دلار از بدهی نفتی هند به ایران به وسیله واریز آن به حساب بانک EIP در آلمان تسویه شده است، گفت: «بانک EIP با وجود مقاومت زیاد تحریم شد و متاسفانه در نهایت دولت آلمان با تحریمکنندگان همکاری کرد. وی در پایان یادآوری کرد:«در حال حاضر بدهی نفتی هند به ایران به بیش از ۲ میلیارد دلار بالغ میشود.»
به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، پیش از این آمار بدهیهای نفتی هند به ایران تا فروردین ماه سال جاری ۲ میلیارد دلار اعلام شده بود. از آن زمان به بعد نیز، هیچ یک از منابع رسمی ایران اشارهای به رقم جدید بدهی هند به ایران نکردند.
در این بین اگر چه مقامات نفتی به طور رسمی رقم بدهی این کشور از هفت ماه گذشته تاکنون را اعلام نمیکنند، اما چنانچه متوسط قیمت نفت صادراتی ایران به هند را در کل حجم نفت صادراتی ضرب کنیم، میزان بدهی این کشور به ایران، بیش از سه برابر رقم ۲ میلیارد دلار خواهد شد.
ارسال نظر