واکنشهای صنعتی به سیاستهای پولی
گروه صنعت و معدن- واکنش صنعتگران به افزایش نرخ ارزهمچنان ادامه دارد.برخی از آنها با رویکردی افراطی، با هرگونه افزایش نرخ ارز به واسطه افزایش هزینههای تولید مخالف هستند. برخی هم همانند رییس اتاق ایران به عنوان مسوول پارلمان بخش خصوصی، افزایش تدریجی نرخ ارز را مطلوبتر میدانند. این واکنشها از آن جهت نشات میگیرد که همزمان با شوک ارزی طی چند روز گذشته، هزینه تولید و واردات کالاهای واسطهای و مواد اولیه صنعتگران افزایش یافته، به طوری که صنعتگران تاثیر این متغیر جدید هزینه زا را بر قیمت تمام شده محصول شان بسیار بالا توصیف میکنند.
به گزارش خبرنگارما،افزایش قیمت حاملهای انرژی، افزایش نرخ دستمزدها، افزایش نرخ مالیات ارزش افزوده، دستور به تثبیت قیمتها، کاهش تمایل بانکها به اعطای تسهیلات بانکی، درخواست امهال وامهای معوق بانکی، پایین بودن سهم یارانههای پرداختی نسبت به رشد هزینهها، افزایش نرخ ارز و... تولید و صنعت را با وضعیتی روبه رو کرده است که چندان عبور از این موانع، آسان نیست. سیاستگذاران اقتصادی، تمام این موانع یا پارامترهای موجود در فضای کسب و کار را حرکتهای اصلاحی توصیف میکنند، اماصنعتگران براین باورند که هر قدر هم روند موجود در مسیر اصلاح ساختار اقتصادی باشد، نباید به صورت شتاب زده و غیرکارشناسی اجرا شود. صنعتگران براین باورندکه بازگشت بانک مرکزی از روند تک نرخی کردن ارز به شیوه شوک درمانی نشان میدهد که سیاستگذاران اقتصادی، برآورد دقیقی از تصمیمهای جاری خود ندارند. این گروه از صنعتگران که طی هفته جاری انتقادات گسترده از بانک مرکزی بواسطه افزایش نرخ مرجع ارز داشتهاند بر این باورند که این تصمیم حرکت بر مدار آزمون وخطا است. اما بانک مرکزی ،اصلاح نرخ ارز را در مسیر صادراتی شدن صنایع توصیف میکند، هر چند طی روزهای آخر هفته گذشته، تعریف رییس کل بانک مرکزی از واقعی کردن نرخ ارز به یکباره به کاهش ارزش دلار در برابر ریال و تقویت پول ملی تغییر کرد. نایب رییس خانه معدن با اشاره به افزایش ۱۲ درصدی نرخ واقعی ارز در کشور گفت:«تغییر ناگهانی نرخ ارز طی روزهای اخیر، هزینه واردات قطعات مورد نیاز بخش معدن و صنایع معدنی را ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش داده است.» «محمدرضا بهرامن» در گفتوگو با «فارس»، با بیان اینکه رشد نرخ واقعی ارز، کارشناسی نشده اتفاق افتاده است، افزود:«در حال حاضر بخش صنعت با مشکلاتی مانند تاثیر هدفمندی یارانهها بر قیمت تمام شده، درگیر است و در این شرایط افزایش نرخ ارز نیز یک شوک مجدد به بخش تولید وارد کرده است.»
«بهرامن» تاکید کرد:«بانک مرکزی باید قبل از هرگونه تغییر در قیمت ارز مسائل مربوط به این بخش را به طور واقعی میدید و یک برنامه تنظیم شده برای آن تهیه میشد.»صنعتگران اظهارات رییس بانک مرکزی در خصوص تغییر سود سپردهها را یکی دیگر از دلایل ادعاهای خود مبنی بر کارشناسی نبودن برخی از تصمیمات اقتصادی بیان میکنند.
«محمود بهمنی» چهارشنبه گذشته در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و گفت که نرخ ارز را همچنان کاهش خواهد داد. رییس کل بانک مرکزی در بخشی از این مصاحبه موضوعی را مطرح کرد که به گفته صنعتگران یکی دیگر از استدلالهای آنها برای غیر کارشناسی بودن تصمیم بانک مرکزی شمرده میشود. «بهمنی» در این مصاحبه عنوان کرد که به طور میانگین هفتهای یک و نیم میلیارد دلار به بازار ارز تزریق میشود که این مقدار زیاد است.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد که توقع داشتیم نرخ دلار حداقل ۱۰۰تومان کاهش یابد، اما۴۰ تومان بیشتر کاهش پیدا نکرد.بااین وجود، صنعتگران در حال رایزنی برای طرح دیدگاههای خود در حوزه سیاستگذاری هستند.
دبیر کانون صنایع غذایی، «ابوالحسن خلیلی» در گفتوگو با «فارس» با بیان اینکه جلسات شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی هر دو هفته یک بار تشکیل میشود، گفت:«در جلسه بعدی این شورا موضوع افزایش نرخ ارز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. موضوع افزایش قیمت واقعی ارز در مجلس، بانک مرکزی، همچنین اتاق بازرگانی در حال پیگیری است.»صنعتگران معتقدند که شورای پول و اعتبار ضمن آنکه باید با افزایش نرخ سود تسهیلات، جریان حرکت نقدینگی از بازار آزاد ارز به بازار پول را تغییر دهد،باید زمینه ایجاد انگیزه برای بانکهای دولتی و خصوصی برای اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی و صنعتی را فراهم کند.
ارسال نظر